15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Δραπετσώνας

 

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Α’ και Β’ Πειραιά

 

 

Οι τελευταίοι μήνες δείχνουν ότι σήμερα ο αγώνας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναδεικνύεται σε βασικό μέτωπο πάλης του λαικού κινήματος. Ο βιασμός στη φύση μπροστά στο κυνήγι του κέρδους της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης, δημιουργεί πανδημίες οι οποίες κρούουν σοβαρά τον κώδωνα του κινδύνου, για το οικοσύστημα και την ανθρωπότητα. Ωστόσο το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του, επιτείνουν την ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκμετάλλευση και καταστροφή, για την αύξηση των πεδίων κερδοφορίας του.

Στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο έκτρωμα για το περιβάλλον, το οποίο παρά τις φωνές επιστημόνων, φορέων και πολιτικών οργανώσεων ψηφίστηκε, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Στην πράξη άλλωστε, είναι πολλές οι περιπτώσεις που η προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων δημιουργούν τεράστια προβλήματα ρύπανσης και μόλυνσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ( και της Ελευσίνας ), που επίσημες μετρήσεις έδειξαν υπερσυγκέντρωση βενζολίου και έντονη ρύπανση στον αέρα. Μαρτυρίες κατοίκων μιλούν για μια έντονη, δυσάρεστη οσμή και ακόμα και για λιποθυμίες μαθητών σε δημοτικό σχολείο της περιοχής. Την ίδια στιγμή η πρόβλεψη για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Σχιστό Κορυδαλλού και η κατασκευή προβλήτας στην Πειραική, έρχονται με σαφή τρόπο να μετατρέψουν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σε πίσω αυλή ολόκληρης της Αττικής.

Η ανάπτυξή τους, σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή και εργασιακή εκμετάλλευση, αφού οι περιβόητες θέσεις εργασίες που συνιστούν το επιχείρημα μπροστά σε κάθε « καταστροφικό έργο », είναι δίμηνες συμβάσεις των 500,00 ευρώ. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του Πειραιά και οι αντίστοιχες πολιτικές τους εκπροσωπήσεις, θέλουν να διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο τοπίο, ερημοποίησης και καταστροφής ολόκληρων περιοχών. Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι προσχηματικό εφόσον και οι δύο κυβερνήσεις έδωσαν γη και ύδωρ για την εκπόνηση των μεγάλων έργων της περιοχής. Η περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά στρατηγική επιλογή του συστήματος και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον για την εμπέδωσή της, όπως φάνηκε και στη βίαιη καταστολή της ειρηνική κινητοποίησης πολιτών στον Βόλο το Σάββατο 13/6 κατά της καύσης απορριμμάτων.

Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης απέναντι στα σχέδια περιβαλλοντικής καταστροφής και υπονόμευσης των ζωών μας. Να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ