Αλήθειες και ψέματα για τη δήθεν πράσινη ενέργεια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 18:22 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλήθειες και ψέματα για τη δήθεν πράσινη ενέργεια

 

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ

viotia-sos.blogspot.com

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

f/b: Δίκτυο Βοιωτών

 

Tα τελευταία χρόνια, η Βοιωτία έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο: έξι (6) μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εκατοντάδες γιγάντιες ανεμογεννήτριες και μερικές χιλιάδες στρέμματα σπαρμένα με φωτοβολταϊκά. Συνολικά το 32% (2.556 MW) της πανελλαδικής ισχύος σε φυσικό αέριο και το 11% (περίπου 700 ΜW) σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στη Βοιωτία. Το τελευταίο διάστημα, οι εγκαταστάσεις πολλαπλασιάζονται με εξωπραγματικούς ρυθμούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη (έβδομη) μονάδα με φυσικό αέριο, εκατοντάδες  νέες ανεμογεννήτριες (αφού ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στο νομό είναι 2.165 Α/Γ των 2MW) και εκατοντάδες νέα φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα, τα περισσότερα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Σε λίγο καιρό, η περιοχή μας δε θα έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ήδη, όπου και να κοιτάξεις, οι πληγές είναι ορατές. 

Γιατί όλη αυτή η καταστροφή; Γιατί τόσες μεγάλες εταιρείες ζητάνε ολοένα και περισσότερα βουνά, ολοένα και περισσότερες εκτάσεις για αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες φυσικού αερίου; Γιατί κυβερνήσεις, περιφέρεια και τοπικοί παράγοντες τους στρώνουν εδώ και χρόνια το χαλί για να πατήσουν;  Μήπως, ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη; Μήπως, πράγματι, σκέφτονται τις ανάγκες μας σε ενέργεια;  Ή, μήπως, σκέφτονται την τοπική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, τα αντισταθμιστικά; 

Ας απαντήσουμε στα πιο συνηθισμένα ψέματα που λέγονται για να μας πείσουν:  

 • ΨΕΜΑ: «Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, παράγουν καθαρή ενέργεια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι βουνοκορφές ισοπεδώνονται και μετατρέπονται σε εργοτάξια για ανεμογεννήτριες - ουρανοξύστες, με χιλιάδες τόνους μπετόν στα θεμέλια. Δάση αποψιλώνονται και κατακερματίζονται με δρόμους - λεωφόρους, πυλώνες, δίκτυα μεταφοράς και υποσταθμούς. Ανεμογεννήτριες, ύψους έως 200 μέτρα, τοποθετούνται σε περιοχές natura, σε ιστορικούς - αρχαιολογικούς τόπους όπως η Κοιλάδα των Μουσών, σε παραλίες, ακόμη και δίπλα σε οικισμούς σε Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Λιβαδόστρα, Άγιο Βασίλειο, Θίσβη, Αγία Άννα και αλλού. Τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, δημόσιες δασικές εκτάσεις και βοσκότοποι προορίζονται για γιγάντια φωτοβολταϊκά. Οι καμένες δασικές εκτάσεις «αναδασώνονται» με ανεμογεννήτριες, όπως στον Κιθαιρώνα και στα Δερβενοχώρια. Οι ψηλότερες βουνοκορφές του Ελικώνα απειλούνται με εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αυτή η -χωρίς προηγούμενο- καταστροφή της φύσης γίνεται για να σωθεί το περιβάλλον; 

 • ΨΕΜΑ: «Η αξιοποίηση των ΑΠΕ, συμβάλλει στην απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας»

ΑΛΗΘΕΙΑ: Φαντάζει λογικό, όμως στην πραγματικότητα η διείσδυση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των μεγάλων αιολικών συνοδεύεται υποχρεωτικά από μονάδες εισαγόμενου ακριβού φυσικού αερίου, που μεγαλώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, αλλά και τη σπατάλη του φυσικού αερίου. Η μείωση της καύσης λιγνίτη τη δεκαετία 2010 - 2019 (από 47% σε 20%) οφείλεται, κυρίως, στην καύση του πολύ ακριβότερου - εισαγόμενου φυσικού αερίου -το οποίο από το 21% έφτασε στο 31%- και στην αύξηση των εισαγωγών ρεύματος από 5% σε 20%. Ο λόγος είναι ότι οι ΑΠΕ εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες (ηλιοφάνεια - ένταση ανέμων), γεγονός που οδηγεί στην παράλληλη λειτουργία θερμικών μονάδων. Η «φρενίτιδα» στην κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ δεν αφορά τις πραγματικές ανάγκες, αλλά τα μεγάλα κέρδη, λόγω των σκανδαλωδών προνομίων που πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, όλοι εμείς. 

 • ΨΕΜΑ: «Το φθηνό κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ είναι σε όφελος της κοινωνίας»

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πράγματι ο αέρας, ο ήλιος, η γεωθερμία και το νερό είναι δώρα της φύσης. Η αξιοποίησή τους από τους κερδοσκόπους των ΑΠΕ, όμως, μόνο φθηνή δεν είναι. Τη δεκαετία 2010 – 2020, που η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ έχει αυξηθεί κατά 281%, οι λογαριασμοί ρεύματος των οικιακών καταναλωτών, όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 60% περίπου, οδηγώντας στην ενεργειακή φτώχεια το 30% του πληθυσμού. 

 • ΨΕΜΑ: « Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν επιδοτούνται»

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι ότι μόνο επειδή επιδοτούνται είναι επικερδείς. Το 2016 καταργήθηκε η διπλή επιδότηση και της εγκατάστασης και της τιμής. Παραμένει, όμως, η επιδότηση της τιμής, που μόνο στο πρώτο 5μηνο του 2020 ήταν 54 εκατομμύρια ευρώ. Παραμένει η προτεραιότητα στην έγχυση της ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο, ακόμη και όταν δε χρειάζεται. Παραμένει η σκανδαλώδης δωρεάν χρήση δημόσιας γης, όταν ακόμη και τα περίπτερα πληρώνουν δημοτικά τέλη. Παραμένουν οι φοροαπαλλαγές (μέσω υψηλών αποσβέσεων). Παραμένει η, σχεδόν δωρεάν, χρήση του δικτύου, τη στιγμή που ο απλός καταναλωτής πληρώνει το 20% του λογαριασμού ρεύματος για τους διαχειριστές του δικτύου (ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ).

 • ΨΕΜΑ: «Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες»

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σύγχρονα «καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς. Το 2017 αποδόθηκε στις τοπικές κοινωνίες ποσό 17 εκατομμύρια ευρώ για την 5ετία 2010 - 2014, όταν την ίδια περίοδο πληρώσαμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, περίπου, 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ), για την επιδότηση των έργων ΑΠΕ. Στη Βοιωτία μικρά ποσά δόθηκαν στους κατοίκους κάποιων χωριών, ενώ ελάχιστοι δούλεψαν συνήθως για μικρό διάστημα. Είναι αρκετό αυτό το «αντάλλαγμα», 

 • για την οικολογική καταστροφή των βουνοκορφών, των δασικών εκτάσεων, την υποβάθμιση παρθένων οικοτόπων, τις απειλές στην ορνιθοπανίδα και στη βιοποικιλότητα;
 • για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στον τουρισμό και στην ήπια ανάπτυξη;
 • για την υποβάθμιση αρχαιολογικών - ιστορικών μνημείων ή χώρων;

 

Eμείς που συγκροτήσαμε το «Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό παροξυσμό», συλλογικότητες και άτομα απ’ όλη τη Βοιωτία, πιστεύουμε ακράδαντα πως ο μόνος δρόμος είναι ο συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας, ώστε να αντισταθούμε στην άλωση του τόπου μας από τα ενεργειακά μεγαθήρια, λέγοντας ένα βροντερό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
 • ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
 • ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 

 

Αναγνώστηκε 947 φορές Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 18:34
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.