12.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

1821-2021: Η σειρά μας να σταθούμε στο πλευρό της Αϊτής

 

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.)

Πηγή

 

Στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μικρό νησί της Καραϊβικής ήρθε στην επικαιρότητα για την υποστήριξη του στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και δεύτερο ανεξάρτητο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο (είχε προηγηθεί η Αμερικάνικη Επανάσταση του 1775-1783), γεννήθηκε το 1804 από την Επανάσταση των Σκλάβων της Αϊτής και την τελική συντριβή της δουλείας και της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, με ηγέτη τον Jean-Jacques Dessalines. Η ανεξάρτητη Αϊτή υποστήριξε υλικά την αντι-αποικιοκρατική Επανάσταση του Σιμόν Μπολιβάρ στην Λατινική Αμερική, ενώ υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση στέλνοντας εθελοντές και υλική βοήθεια.

 

Από την απελευθέρωση της η Αϊτή έγινε στόχος των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό και δασμούς, ενώ από το 1915 μέχρι το 1934 βρέθηκε κάτω από την στρατιωτική μπότα των ΗΠΑ. O Jean-Bertrand Aristide, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 1990 και υποστηρικτής της θεολογίας της απελευθέρωσης, εκπόνησε προγράμματα για την προώθηση του αλφαβητισμού μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση, τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την ανάδειξη των φτωχότερων στρωμάτων στην εθνική πολιτική, αρνούμενος τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του ανατράπηκε από δύο διαφορετικά πραξικοπήματα που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αϊτή μόλις πέρσι, αφήνοντας την χώρα στην εξουσία της διεφθαρμένης ηγεσίας του Jovenel Moise, ο οποίος έχει εξαπολύσει αστυνομική και παραστρατιωτική καταστολή στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

 

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Moise προχώρησε σε νομικό πραξικόπημα, αρνούμενος να παραδώσει την εξουσία μετά την λήξη της θητείας του, ενώ καθαίρεσε όλους τους αντιπροσώπους εκτός από το ένα τρίτο της Γερουσίας. Για πάνω από ένα χρόνο, η χώρα κυβερνάται μόνο από 11 εκλεγμένους αξιωματούχους, δηλαδή τον πραξικοπηματικο πρόεδρο και τους δέκα εναπομείναντες γερουσιαστές, και αντισυνταγματικά διατάγματα. Ο Οργανισμος Αμερικανικών Κρατών(OAS), που συμμετείχε στο πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης της Βολιβίας το 2019, λειτουργεί για ακόμη μια φορά ως προσωπείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας το καθεστώς του Moise. Η δικτατορία της Αϊτής εκφράζει τα συμφέροντα της Ομάδας των 184, που απαρτίζεται από ολιγάρχες κυρίως της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζεται από το Haiti Democracy Project (HDP) στις ΗΠΑ, που με την σειρά του χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο «Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία»(ΝED) από την εποχή της ανατροπής του Aristide.

 

Παράλληλα, η απουσία κοινωνικών παροχών λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει οδηγήσει στην δράση συμμοριών που ελέγχονται από τις διάφορες φατρίες της ολιγαρχίας, με τις απαγωγές για γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Η πραξικοπηματική κυβέρνηση με πρόσχημα την δράση κατά των συμμοριών επιτίθεται στις τοπικές κοινότητες, ενώ επί τούτου ταυτίζει το οργανωμένο έγκλημα με τις «ταξιαρχίες επαγρύπνησης» που ιδρύθηκαν για να υπερασπιστούν τις κοινότητες τους από τους απαγωγείς. Το Εθνικό Δίκτυο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH) και το Ίδρυμα Open Eyes (FJKL), τα οποία βρίσκονται και τα δύο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στοχοποιούν επίσης τις «ταξιαρχίες επαγρύνησης» σε ένα σενάριο που θυμίζει τον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στην Κολομβία ο οποίος στρέφεται τελικά κατά του FARC.

 

Παράλληλα, oι ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας έχει έχουν τεθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Νοτίου Σουδάν και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με το 40% περίπου του πληθυσμού να χρειάζεται βοήθεια. Το χαμηλό καταγεγραμμένο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία του COVID-19, υπάρχει ο φόβος πως είναι αποτέλεσμα του μικρού αριθμού τεστ και των θανάτων σε σπίτια, από νοσούντες που χάνουν την ζωή τους μακριά από τα καθημαγμένα συστήματα υγείας. Ακόμα, η πολιτική αναξιοπιστία και η υποβάθμιση των υγειονομικών προγραμμάτων έχει οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς, με την Αϊτή να έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ελονοσίας στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 7% στους μητρικούς θανάτους το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, οι προγεννητικές διαβουλεύσεις μειώθηκαν κατά 40% και οι εμβολιασμοί συνολικά έχουν μειωθεί έως και 40% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η διαφθορά κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, με εταιρεία που συνδέεται με τον Moïse, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής ιδιωτικών εταιρειών να κατηγορούνται για υπεξαίρεση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Petrocaribe, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της τιμής του πετρελαίου που προσέφερε η Βενεζουέλα σε πολλές χώρες της Καραϊβικής. Για την Αϊτή, οι παροχές πρόσφεραν την ευκαιρία να ανοικοδομηθεί μετά το σεισμό του 2010.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, ο λαός της Αϊτής βρίσκεται εδώ και μήνες στους δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση του σφετεριστή Jovenel Moise και μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Ο αγώνας του, που έχει συναντήσει την σκληρή καταστολή του υποστηριζόμενου από τους ιμπεριαλιστές καθεστώτος, είναι δίκαιος. Ο ελληνικός λαός οφείλει την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Αϊτής και είναι η σειρά του να σταθεί στο πλευρό της.

25 Μαρτίου 2021

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ