21.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέοι-Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο: Ελπιδοφόρο μήνυμα από τις φοιτητικές εκλογές


Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν φέτος, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αποτελούν σεισμό στο μέχρι πρότινος γνωστό σκηνικό. Μετά από τρεις δεκαετίες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ- παράταξη της σημερινής κυβέρνησης- χάνει την πρώτη θέση. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με κλειστά πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση, με απουσία κάθε μέτρου για τη δια ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με προσπάθειες για απονομιμοποίηση των συλλογικών διαδικασιών και είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι φοιτητές/τριες έστειλαν ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Το φετινό αποτέλεσμα συνιστά ανατροπή των συσχετισμών δεκαετιών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις φοιτητικές εκλογές, παρά το υπαρκτό πρόβλημα της συνεχιζόμενης αποχής αλλά και της μεγάλης μείωσης των εισακτέων που επέβαλε η κυβέρνηση. Η αποδοκιμασία στην κυβερνητική παράταξη αλλά και στις υπόλοιπες καθεστωτικές δυνάμεις μπορεί να αποτελέσει προμήνυμα μεγάλων κοινωνικών γεγονότων και αλλαγών.                                                                       

Οι δυνάμεις του αγώνα και της μαχόμενης αριστεράς φάνηκε να ενισχύονται, με ανάδειξη της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) σε πρώτη δύναμη αλλά και με άνοδο των ψήφων που έλαβαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίχτηκαν από την ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ που αναδείχτηκαν σε τρίτη δύναμη, ειδικά μάλιστα των ενωτικών ψηφοδελτίων συνεργασίας των σχημάτων της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και ανένταχτων αγωνιστών/στριων. Αυτό καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για το φοιτητικό κίνημα, το οποίο καλείται ήδη από την επόμενη μέρα να δώσει πρώτα απ’ όλα τη μάχη απέναντι στις άμεσες προσπάθειες εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι φανερό ότι η ήττα της ΔΑΠ θα εντείνει τις προσπάθειές της να προχωρήσει η απονομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους.

Απέναντι στα νέα δεδομένα, οι δυνάμεις της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να παίξουν σοβαρό ρόλο. Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που έσπασαν στην πράξη την σιωπή που επεδίωκε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία αποτυπώνουν τη βαθιά αναστάτωση αλλά και τις διεργασίες που υπάρχουν στους φοιτητές/τριες και κυρίως στις οικογένειες των φτωχών, εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που πρώτες βιώνουν την σφοδρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται και ορισμένες κρίσιμες αναζητήσεις και διεργασίες που υπάρχουν στις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς που καλούνται πλέον με σοβαρότητα και σχέδιο να υπερβούν τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της 18ης Μάη, είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό να σημάνει έμπρακτη μαζική, μαχητική αλλά και νικηφόρα αντιπαράθεση του φοιτητικού κινήματος στις μεγάλες μάχες που έπονται. Οι μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς πρέπει να αξιοποιήσουν και αυτό το θετικό αποτέλεσμα για μια βαθιά  μαζικοποίηση και ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και του κινήματος, πρώτα και κύρια με ένα σύγχρονο περιεχόμενο που θα διεκδικεί τα  δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας σε παιδεία-εργασία-δημοκρατία αλλά και με ενωτικές δομές και όργανα που θα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ουσιαστική οργάνωσή του και πολύ περισσότερο στην αποτελεσματικότητα της πάλης του. Η εδώ και τώρα συγκέντρωση των μαχόμενων δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος, στη βάση των αναγκαίων διεκδικήσεων και αγώνων μπορεί να αποτελέσει κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αποτυπώθηκε και από τη μαζική στήριξη των κοινών εκλογικών ψηφοδελτίων.

Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η ασπίδα που θα αποκρούσει τη λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαγγείλει υπουργείο και κυβέρνηση.                                                                                                                                                                              

Σ’ αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε, με επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών αλλά με βαθιά πίστη ότι οι αγώνες μπορούν να κερδίσουν!

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ