18.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Εξάρχεια είναι γειτονιά! Όχι στην καταστολή και την αστυνομοκρατία!


Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή του Μπακογιάννη σχεδιάζει μια συνολική επίθεση στους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους και πράσινους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Τα σχέδια “αναπλάσεων” με απευθείας αναθέσεις και υπέρογκα ποσά σε εργολάβους ή σε “μέλετες” κατέχουν υψηλή θέση στην ατζέντα του δημάρχου. Οι κινήσεις αυτές είναι προσανατολισμένες στην διεύρυνση της τουριστικής ζώνης του κέντρου, μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων που ήδη ζουν σε μία πόλη γεμάτη τσιμέντο με ελάχιστη δημοτική μέριμνα για χώρους πρασίνου.
Στην περιοχή των Εξαρχείων η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι θέσεις των κατοίκων για την τοποθέτηση μετρό στην πλατεία Εξαρχείων όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντίθετα, οι λαμαρίνες που κοσμούν την πλατεία εδώ και δύο μήνες τοποθετήθηκαν μέσα στον Αύγουστο. Η τακτική του Δήμου, όπως και της κυβέρνησης, να προχωρούν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους σε περιόδους που η κοινωνική αντίδραση δεν μπορεί εύκολα να εκδηλωθεί μας είναι γνωστή – αλλά στην προκειμένη περίπτωση συναντάμε κάτι πρωτοφανές.

Η κυβέρνηση και ο δήμος έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη γειτονιά σε παιδική χαρά της καταστολής και της αστυνομίας. Δυνάμεις των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ έχουν στρατοπεδεύσει στην πλατεία, ενώ παρελαύνουν μέσα στην πόλη καθημερινά προσπαθώντας να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στους κατοίκους που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Κάθε έκφραση λαϊκής διαμαρτυρίας της γειτονιάς – από πορείες, από παραστάσεις διαμαρτυρίας, από πολιτιστικές κινήσεις- απαντάται από τη διαρκή παρουσία της αστυνομίας και την ανά πάσα στιγμή χρήση ωμής βίας και καταστολής. Μέσα από τη στοχοποίηση της γειτονιάς των Εξαρχείων επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί ευρύτερα η καταστολή, η αποχαλίνωση της αστυνομικής βίας και η απαγόρευση των διαδηλώσεων

Πριν λίγες μέρες, οι επιθέσεις της αστυνομικής καταστολής συνεχίστηκαν με προσαγωγές σε μία ακόμη περιοχή των Εξαρχείων, αυτή τη φορά στον Λόφο Στρέφη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις “περιφρουρούν” τις μπουλντόζες και τα συνεργεία που θα καταστρέψουν στην ουσία τον λόγο στο πλαίσιο της «ανάπλασης» που έχει παραγγελθεί από τον Δήμο Αθηναίων με βάση τα σχέδια της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments. Η αυλαία της «ανάπλασης» του Λόφου Στρέφη έπεσε με ΜΑΤ και 13 προσαγωγές ενώ συνοδεύτηκε με την defacto απαγόρευση κυκλοφορία στον Λόφο Στρέφη, παρά τις σαφείς προδιαγραφές του έργου που ορίζουν την ελεύθερη μετακίνηση κατά την διάρκεια των έργων. Μάλιστα είδαμε πολίτη να ξυλοκοπείται και να συλλαμβάνεται καθώς “τόλμησε” να επισκεφτεί τον λόφο με τα παιδιά του.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη και διεύρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά του μετρό στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας είναι επιτακτική, ειδικά για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Αυτή η ανάγκη θα πρέπει να υπηρετηθεί με σεβασμό στους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου αλλά και στο βιοτικό επίπεδο και τη ζωή των κατοίκων. Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, αντίθετα, κυριαρχεί η επιβολή των επιχειρηματικών και ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή έχει γίνει με τις πλάτες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επιθυμεί να χτυπήσει τον χαρακτήρα της γειτονιάς των Εξαρχείων. Καμιά υποκριτική “αντίθεση” του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει ότι και επί των ημερών του δεν έγινε το παραμικρό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Εξαρχείων.
Ως πολιτικές οργανώσεις θα απαντήσουμε και θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Εξαρχείων ώστε να μην δημιουργηθεί μία γειτονιά έρμαιο των συστημικών, δημοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων! Όχι στη μετατροπή του Στρέφη σε πάρκο για λίγους!
Όχι στην αστυνομοκρατία! Να αποχωρήσουν ΤΩΡΑ οι δυνάμεις καταστολής από την γειτονιά!
Όχι στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων! Ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων και του χώρου πρασίνου!
Στεκόμαστε μαζί με τους κατοίκους που αγωνίζονται για ελεύθερους χώρους πρασίνου!

Αναμέτρηση
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα
Αριστερή Ανασύνθεση
ΔΕΑ(Διεθνιστική Εργατική Αριστερά).
ΚΚΕ(μ-λ)
Λαϊκή Ενότητα
ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα)
Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ