26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον …αέρα το σύστημα Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, του Γιώργη Τερζάκη


 

Μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε τότε, προχώρησε σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα της ακυβερνησίας» στις Διοικήσεις των Δήμων που είχαν προκύψει από τις δημοτικές εκλογές της άνοιξης του ’19. Το «πρόβλημα της ακυβερνησίας» προέκυψε λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο εκλέχθηκαν οι Διοικήσεις και οι Δήμαρχοι και βεβαίως αποτελούσε πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων που είχαν εκλεγεί σε όλη τη χώρα με τη σημαία της ΝΔ και δεν είχαν τη πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια. 

Τα μέτρα προέβλεπαν την εκλογή των Οικονομικών επιτροπών των Δήμων με ένα σύστημα υπερενισχυμένης εκπροσώπησης της παράταξης του Δημάρχου ώστε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επιτροπές αυτές. Παράλληλα ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την οικονομική επιτροπή ώστε η παράταξη του Δημάρχου να αγνοεί τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και να “αλωνίζει” στην άσκηση Διοίκησης. Με τις ρυθμίσεις εκείνες έγινε έντονος ο υπερσυγκεντρωτισμός των Δημάρχων και τα Δημοτικά Συμβούλια υποβαθμίστηκαν εντελώς. 

Οι παρατάξεις στα Δημοτικά Συμβούλια χωρίστηκαν σε 2 στρατόπεδα, σε εκείνες που συνασπίστηκαν με τη παράταξη του Δημάρχου και άσκησαν Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια και σε εκείνες που έμειναν στο περιθώριο και τέθηκαν ενάντια στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου.   

Σαν συνέπεια των παραπάνω μια σειρά από παρατάξεις (ανεξαρτήτως χρώματος) από εκείνες που τέθηκαν ενάντια στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με σκοπό να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου και οι μετέπειτα τροποποιήσεις του. Οι προσφυγές εκδικάστηκαν και με την ανακοίνωση της περίληψης της απόφασης 2377/22 του ΣτΕ (όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου) επικράτησε ένας πανικός στους Δήμους τόσο για τη νομιμότητα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις οικονομικές επιτροπές μέχρι σήμερα όσο και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι το τέλος της θητείας των σημερινών Διοικήσεων. 

Τι λέει το Υπουργείο Εσωτερικών; απαντά στις ανησυχίες των Δημάρχων λέγοντας πως δεν υφίσταται ζήτημα αφού θα φροντίσουν ώστε με νέο νόμο να ρυθμιστεί το ζήτημα και να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς στη λειτουργία των οικονομικών επιτροπών μέχρι το τέλος της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου.

Τι θα κάνει η αντιπολίτευση; Θα θέσει ζήτημα επιστροφής της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ που το είχε θεσμοθετήσει με το νόμο «Κλεισθένη»; Θα θέσουν ζήτημα δημοκρατίας οι άλλες δυνάμεις για τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου Βορίδη που «κλείνει τις πόρτες» των Δημοτικών Συμβουλίων στις μικρές παρατάξεις;

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ