26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μαχητική αντιπολίτευση μέχρι τέλους» στο Περιστέρι, του Κώστα Ζαφειρόπουλου


 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Mε βασικά αιτήματα την απομάκρυνση της χωματερής από το Αλσος, την ανακοπή των πλειστηριασμών, τη διαφάνεια, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τον αντιφασιστικό αγώνα, η εκλογική σύμπραξη της «Αριστερής Κίνησης Περιστερίου» μαζί με τη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου» και ανένταχτους, με επικεφαλής -ως πρώτη μεταξύ ίσων- την αρχιτεκτόνισσα Ελένη Βαφειάδου, προσπαθεί να μπει σφήνα στην παντοδυναμία του δημάρχου Παχατουρίδη.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Περιστέρι ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης διεκδικεί να ανανεώσει για έκτη συνεχή φορά τη θητεία του, με τις προβλέψεις να μιλούν για άνετη επικράτηση και πάλι από τον πρώτο γύρο σε έναν δήμο όπου θα υπάρχουν μόνο τρία ψηφοδέλτια. Αυτή τη φορά δεν θα έχει μόνο την έμμεση άλλα ξεκάθαρη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτήν της (πρώην) ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στην προσωποκεντρική φυσιογνωμία των κοινοβουλευτικών κομματικών δημοτικών παρατάξεων, η «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου», που έχει γράψει «επιτυχημένα» χιλιόμετρα στην αντιπολίτευση, συμπράττει αυτή τη φορά με τη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου» (από την οποία έχει αποχωρήσει προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο πρώην επικεφαλής της) μαζί με ανένταχτους αγωνιστές και με επικεφαλής την αρχιτεκτόνισσα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής (ΣΑΔΑΣ), Ελένη Βαφειάδου, με μίνιμουμ στόχο να ξεπεραστούν οι αντιδημοκρατικοί φραγμοί και το όριο του 3% που επιβάλλει ο νόμος Βορίδη, για να μην αποκλειστούν οι ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικές και μαχητικές φωνές και μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

Τα προβλήματα

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγιναν εκτενείς αναφορές στα πολλά προβλήματα της πόλης. Ενα από τα βασικά θέματα παραμένει η ύπαρξη της χωματερής (ΣΜΑ) στο μοναδικό Αλσος της περιοχής. Οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αναπνέουν εκτός από τη βρομιά και τις άοσμες διοξίνες. «Επιπλέον, υποφέρουν από τα αυξημένα χρόνο με το χρόνο ντεσιμπέλ των εκδηλώσεων του Αλσους. Οι κάτοικοι των οδών Βεάκη και Σοφοκλή Βενιζέλου, ενώ βλέπουν τη γειτονιά τους να αναμορφώνεται με νέα φαρδιά πεζοδρόμια και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, εκδιώκονται επιπλέον από την ηχορύπανση, από τις μαφίες της νύχτας και την ανασφάλεια που αυτή δημιουργεί», αναφέρει η «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου».

«Στο Περιστέρι δεν έχουμε καλό δήμαρχο. Εχουμε έναν κακό δήμαρχο, που το μοναδικό του όραμα για την πόλη είναι ένα ατελείωτο διασκεδαστήριο, με μονοκαλλιέργεια τις καφετέριες. Γιατί για τον Παχατουρίδη το Περιστέρι δεν είναι μια όμορφη πόλη. Το Περιστέρι θάλασσα δεν έχει. Ενα βουνό έχει κι αυτό καραφλό και διεκδικούμενο από τη Μονή Λαμίας. Το αρχαίο ποτάμι, εγκιβωτισμένο και μολυσμένο. Το πράσινο λειψό. Ούτε 1 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, άρα χρειάζεται “τεχνητούς παραδείσους”, καφετέριες με πλαστικά φυτά και λαμπιόνια που κατά προτίμηση τις προμήθειές τους διαχειρίζονται κολλητοί», υπογραμμίζει η Ελένη Βαφειάδου.

«Ανοχύρωτη πόλη»

Πριν από τέσσερα χρόνια η «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» έβαζε και τότε το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, όπως και τώρα. «Η Αττική συνολικά είναι ανοχύρωτη και μαζί της και το Περιστέρι, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη έκταση πλημμυρικής πιθανότητας. Το δείχνουν οι χάρτες του ΥΠΕΚΑ, το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, το λένε οι επιστήμονες. Αντί να γίνουν καθαριότητες φρεατίων, καθαρισμός και συντήρηση του Κηφισού που έχει σαθρά μπετά, κανείς δεν θορυβείται.

H Ελένη Βαφειάδου

Εχουμε μια “βόμβα” στα όρια του δήμου μας» σημειώνει η Βαφειάδου και προσθέτει πως «αντί να γίνονται αντιπλημμυρικά, ο δήμος προχωρά σε αναπλάσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς διαγωνισμό) που αφορούν νέες πλακοστρώσεις, ξηλώνοντας τις παλιές σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια, χωρίς να προβλέπονται τα βασικά εν έτει 2023, όπως π.χ. ποδηλατόδρομοι, παρά μόνο διαπλατύνσεις πεζοδρομίων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πράγμα που θα επιφέρει επιχειρηματικό κέρδος στον δήμο».

Για το δικαίωμα στη στέγη μίλησε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Αλεβίζος εκ μέρους της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Περιστερίου», υπογραμμίζοντας πως «η διοίκηση Παχατουρίδη μετακυλίει τα χρέη των πολιτών στον δήμο στην Εφορία», θυμίζοντας τις δεκάδες κινητοποιήσεις και τις επιτροπές κατά των πλειστηριασμών στην περιοχή. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν «ο δήμος να παραιτηθεί από το “δικαίωμά” του σε εκπλειστηριασμό ιδιοκτησίας λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών για οφειλές σε αυτόν».

Ασφαλή σχολεία

Στο πρόγραμμα του ψηφοδελτίου διαβάζουμε αιτήματα όπως να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων, να δημιουργηθούν νέα, σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα, επαρκείς δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί χωρίς τροφεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Περιστερίου, δημόσια Κέντρα Υγείας στον δήμο επαρκώς στελεχωμένα.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις, για μετανάστες, ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους. Επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών». Προσλήψεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών. Όχι στα 8μηνα και τα 5μηνα των «μνημονιακών υποχρεώσεων». Μείωση των δημοτικών τελών και κατάργησή τους για ανέργους και φτωχά λαϊκά στρώματα. Αύξηση των τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.

«Φανταζόμαστε ένα Περιστέρι αλλιώτικο. Το Περιστέρι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, όπου η διαφορετικότητα θα γιορτάζεται και δεν θα μαχαιρώνονται συνάνθρωποι μετανάστες στα σκοτάδια. Που δεν θα πλησιάζουν κοράκια-funds να ξεσπιτώνουν κόσμο, γιατί θα βρίσκουν όλη τη γειτονιά μπροστά τους.

Που αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι θα βρίσκουν τον χώρο τους δωρεάν. Που τα σχολεία θα είναι επαρκή και σύγχρονα. Που ο δημόσιος χώρος θα είναι καλοσχεδιασμένος και ποιοτικός, ώστε να μη χρειάζεται τραπεζοκαθίσματα για να τον απολαύσεις. Που το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι θα αυξάνονται αντί να συρρικνώνονται» καταλήγει η Ελένη Βαφειάδου.

«Φανταζόμαστε ένα Περιστέρι αλλιώτικο. Το Περιστέρι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, όπου η διαφορετικότητα θα γιορτάζεται και δεν θα μαχαιρώνονται συνάνθρωποι μετανάστες στα σκοτάδια. Που δεν θα πλησιάζουν κοράκια-funds να ξεσπιτώνουν κόσμο, γιατί θα βρίσκουν όλη τη γειτονιά μπροστά τους» τονίζει η Ελένη Βαφειάδου

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ