30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ μετά τη σφαγή στο νοσοκομείο, του Αρη Χατζηστεφάνου


Σε εξέλιξη βρίσκεται τεράστια επιχείρηση του μηχανισμού επικοινωνίας του Ισραήλ προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον βομβαρδισμό νοσοκομείων στην αποκλεισμένη πόλη της Γάζας.
Πριν ακόμη από την επίθεση διοχετεύονταν σε διεθνή ΜΜΕ πληροφορίες ότι κάτω από τα νοσοκομεία υπάρχουν στοές της Χαμάς. Η πληροφορία διακινήθηκε από μέσα ενημέρωσης όπως το BBC μια ημέρα πριν από την επίθεση.

Από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ψεύτικες (για την ακρίβεια ετεροχρονισμένες και ετεροτοπισμένες) φωτογραφίες που υποτίθεται έδειχναν ρουκέτα της Χαμάς που ξέφυγε από την πορεία της και χτύπησε το νοσοκομείο. Από πολύ νωρίς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντόπισαν και επεσήμαναν την απάτη.

Καθώς η διεθνής κατακραυγή για τις εκατόμβες θυμάτων κλιμακωνόταν οι αρχικές διαρροές έγιναν επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του Ισραήλ που προσπαθεί να αποδώσει την επίθεση στη Χαμάς. Να σημειωθεί ότi ένα από τα πρώτα ΜΜΕ που μετέδωσαν αυτή την πληροφορία ήταν και το i24news που είχε μεταδώσει τα fake news για τον υποτιθέμενο αποκεφαλισμό βρεφών από την Χαμάς.

Στη συνέχεια πάντως ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού στρατού στο Twitter αναγκάστηκε να σβήσει μηνύματα που είχε προωθήσει με ψευδείς πληροφορίες.

Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στο επικοινωνιακό επιτελείο του Νετανιάχου ήταν ότι σύμβουλοί του άρχισαν να σβήνουν τα tweet τους με τα οποία αρχικά υπερηφανεύονταν για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα ο ακροδεξιός Χανάνια Ναφτάλι, ο οποίος έχει προσληφθεί ως βοηθός σύμβουλος επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγραψε αρχικά ότι «η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε βάση τρομοκρατών της Χαμάς μέσα σε νοσοκομείο». Λίγο αργότερα διέγραψε το μήνυμα και στη θέση του έγραψε ότι η οργάνωση «ισλαμική τζιχάντ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα». Το νέο μήνυμα συνοδεύεται από παλιό βίντεο ρουκέτας που είχε τραβηχτεί σε άλλη χρονική στιγμή.

Η σχετική προπαγάνδα του Ισραήλ διοχετεύεται ήδη και στα ελληνόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από ανώνυμους λογαριασμούς ενώ τα επιχειρήματα άρχισαν να αναπαράγονται από δημοσιογράφους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που στηρίζουν την φονική επιδρομή του Ισραήλ.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Info-war τις τελευταίες ημέρες έφτανε σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ έτοιμο υλικό από ισραηλινές πηγές που περιείχε βίντεο και φωτογραφίες που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων. Σε μια από τις περιπτώσεις δημοσιογράφοι λάμβαναν ένα λινκ με αρχεία στο Google Drive. Στον φάκελο, ο οποίος είναι στη διάθεση του Info-war, υπήρχαν μεταφρασμένα βίντεο αλλά ακόμη και έτοιμα post για το Instagram και άλλα social media. Σε ξεχωριστούς φακέλους βλέπουμε τίτλους όπως τα «πέντε δημοφιλέστερα» βίντεο αλλά και αναφορές όπως «Ready to Publish» για υλικό που μπορεί να δημοσιευτεί χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.

Ως αποστολείς του υλικού εμφανίζονται ψεύτικοι λογαριασμοί στο Facebook οι οποίοι δεν έχουν ποστάρει ποτέ τίποτα άλλο. Αν και από την έρευνά μας δεν προκύπτει άμεση διασύνδεση των συγκεκριμένων λογαριασμών με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ισραήλ, στο παρελθόν έχουμε εξηγήσει (και έχουμε συμμετάσχει) σε επικοινωνιακές ομάδες κρούσης τις οποίες χρησιμοποιούν ισραηλινά υπουργεία για την προώθηση των κυβερνητικών θέσεων και την δολοφονία χαρακτήρα όσων ασκούν κριτική στο Ισραήλ.

Δυστυχώς η ελληνική δημοσιογραφία έχει μακρά παράδοση στην μεταφορά της ισραηλινής προπαγάνδας που συνήθως διοχετεύεται μέσω της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως εξηγούμε στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως η μετέπειτα κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, παρουσίαζαν ως δικά τους ρεπορτάζ αυτούσια κείμενα που λάμβαναν από κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ.

 
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ