26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τα Εξάρχεια Ελεύθεροι χώροι για να νικήσει η ζωή στις γειτονιές μας


 

Ανακοίνωση της Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

 

Με καταστολή και ΜΑΤ αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πολίτες που αντιστέκονται στα σχέδια εμπορευματοποίησης και περάσματος σε ιδιώτες του λόφου του Στρέφη και των ελεύθερων χώρων των Εξαρχείων. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εκτός από την παράδοση του λόφου του Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα, απαγόρευσε οποιαδήποτε συγκέντρωση κατοίκων στο χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν ανεμπόδιστα τα συνεργεία την υποτιθέμενη «ανάπλαση». Αποτέλεσμα είναι ένα διαρκές ανθρωποκυνηγητό κατοίκων από τα ΜΑΤ και συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή, με αποκορύφωμα τις 13 αναίτιες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίσει τους κατοίκους στο λόφο του Στρέφη ακριβώς όπως αντιμετώπισε και τις συγκεντρώσεις των κατοίκων που αντιπαρατίθενται με την κατασκευή του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Όσο και αν προσπαθούν, κυβέρνηση και δημοτική αρχή, να μας πείσουν ότι στοχεύουν στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και της ζωής των κατοίκων με την κατασκευή του μετρό όπως τη σχεδιάζουν, γίνεται έκδηλο, πλέον, ότι οι επιδιώξεις τους είναι πρωτίστως η ικανοποίηση των ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλη την περιοχή και ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη και διεύρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του Μετρό, είναι αδήριτη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των εργαζομένων στην Αθήνα. Η ύπαρξη μετρό και μέσων σταθερής τροχιάς είναι απαραίτητη και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες και γειτονιές. Η ανάγκη αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο ζήτημα των δημοσίων συγκοινωνιών από αυτή που ακολουθείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις προηγούμενες. Η επέκταση του Μετρό με στόχο να συμπεριλάβει διαδρομές και σταθμούς και σε άλλες περιοχές θα πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης και ενίσχυσης του πρασίνου κάθε περιοχής, και με:

– σεβασμό στους ήδη υπάρχοντες ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου

– συχνά δρομολόγια

– φθηνά εισιτήρια και δωρεάν μετακίνηση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες

– σύνδεση με τις υπόλοιπες συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την περιοχή

– σεβασμό προς τις συνθήκες ζωής και κατοικίας των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο υπάρχουν, όμως, η λογική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και η νεοφιλελεύθερη αστική αντίληψη που εφαρμόζεται για την ανάπλαση της Αθήνας από την κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων, δεν επιτρέπουν να δοθούν λύσεις σε ένα ουσιαστικό εκρηκτικό πρόβλημα για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Η ύπαρξη μετρό είναι αναγκαία για τους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο, με τον τρόπο που υλοποιείται, κυρίως, προσθέτει επιπλέον προβλήματα στη ζωή των κατοίκων. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής του μετρό αποτελεί μέρος της κεντρικής επιδίωξης της πολιτικής του Δήμου Αθηναίων και της κυβέρνησης για την εφαρμογή του gentrification (εξευγενισμού) στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόκειται για μια κατεύθυνση η οποία ήδη εδώ και χρόνια υλοποιείται και μετατρέπει την περιοχή σε έναν τουριστικό προορισμό διασκέδασης, όπου τείνει να κυριαρχεί το Airbnb και τα ακριβά ενοίκια, με τους κατοίκους κυρίως των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων να μην συμπεριλαμβάνονται στο χαρακτήρα της πόλης που διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί. Εντάσσεται, με το συγκεκριμένο τρόπο που υλοποιείται, στην εντεινόμενη  προσπάθεια της βίαιης υποτιθέμενης αναβάθμισης και τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Θα επιταχύνει την ήδη υπάρχουσα αύξηση της αξίας των ακινήτων απομακρύνοντας, έτσι, τους σημερινούς ενοικιαστές και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Η πολιτική αυτή για το κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει στο σύνολό της τη μετατροπή του σε τουριστικό θέρετρο, με κατάργηση δημοσίων χώρων και καταστροφή χώρων πρασίνου, εκχώρηση πολλών από αυτούς σε ιδιωτικά συμφέροντα και μετατροπή του χαρακτήρα όλης περιοχής σε εμπορική ζώνη. Αντίστοιχα είναι τα έργα έχουν ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή, όπως η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη ως ιδιωτική χορηγία της Prodea Investments και άλλα.

Επιπλέον, το όλο έργο, σχεδιασμένο με τη λογική του ελάχιστου κόστους και του μέγιστου κέρδους για την «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», στην ουσία θα «τσιμεντώσει» έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους του κέντρου οδηγώντας σε καταστροφή 70 δέντρων της περιοχής, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντικατάστασης ή εξασφάλισης και διεύρυνσης του αναγκαίου πρασίνου.

Η επιλογή της κατασκευής του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έχει και μια έντονη ιδεολογική και πολιτική χροιά. Τα Εξάρχεια αποτέλεσαν το σημείο διασταύρωσης του φοιτητικού κινήματος στο κέντρο της Αθήνας με την πλατεία να βρίσκεται στο σημείο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο. Ένα σημείο όπου αναπτύχθηκαν ριζοσπαστικά ρεύματα αναζήτησης, κινήματα, αγώνες και ανατρεπτικές πρακτικές με προνομιακή αναφορά στη νεολαία. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τη γενικευμένη υποβάθμιση της περιοχής από την πολιτεία, στα Εξάρχεια εμφανίζεται συστηματικά και αυξημένη εγκληματικότητα, λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και βίαια περιστατικά τραμπουκισμών ή σεξιστικής βίας. Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής και οι τοπικές συλλογικότητες είναι οι μόνοι που έχουν επιδιώξει σθεναρά να αντιταχθούν σε αυτά τα φαινόμενα αναπτύσσοντας πολιτιστική και πολιτική δράση. Η δημοτική αρχή, αντίθετα, επέλεξε στο παρελθόν να αντιμετωπίσει με όρους κρατικής καταστολής τις υγιείς συλλογικότητες των κατοίκων. Δεν μας ξεγελούν, λοιπόν, όταν μιλούν για «εξευγενισμό» των Εξαρχείων. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο «εξευγενισμός» στο επίκεντρό του έχει το τσάκισμα των τοπικών κινημάτων και συλλογικοτήτων προκειμένου ο δρόμος της περαιτέρω κερδοφορίας να είναι ανοιχτός χωρίς «περιττά εμπόδια».

Μπροστά στους υπαρκτούς προβληματισμούς και τις ενστάσεις του τοπικού κινήματος των κατοίκων, η κυβέρνηση επέλεξε για μια ακόμη φορά τη γνώριμη οδό για την εφαρμογή της πολιτικής της. Επιτέθηκε επανειλημμένα με ΜΑΤ, δακρυγόνα και συλλήψεις στις κινητοποιήσεις που έχουν επιχειρηθεί στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων, λόγο για την περιοχή θα έχουν μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι ο λαός και η τοπική κοινωνία.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων των Εξαρχείων, με όλη την πολυχρωμία και τις υπαρκτές αντιφάσεις του, τόσο ως προς την υπαρκτή αγωνία τους για το μέλλον της γειτονιάς τους, όσο και ως προς την υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος να μπορούν να ελέγχουν, να αμφισβητούν και να αποτρέπουν τις επιλογές των αρχών όταν αυτές στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα Εξάρχεια θα πρέπει να κατοχυρωθούν ξανά ως ένας χώρος ανοιχτός και δημοκρατικός για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όχι των αυτόκλητων κυρίαρχων που θεσμοθετούν στην πράξη την αντιδημοκρατική αυθαιρεσία.

Η φωνή των κατοίκων πρέπει να ακουστεί.

Η κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής από την πλατεία. Να σταματήσουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών και αστυνομικής καταστολής στην περιοχή. Να απαλλαγούν όλοι οι συλληφθέντες από τις διώξεις.

Όχι στην καταστροφική «ανάπλαση» των επιχειρηματικών συμφερόντων που στρέφεται ενάντια στη ζωή των κατοίκων του κέντρου.

Να αναθεωρηθεί η αρχική μελέτη για το μετρό στα Εξάρχεια. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη σεβασμού της ζωής και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου.

Δημόσιες και ποιοτικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

Κατοικία για τις ανάγκες των εργαζομένων και τις νεολαίας. Μείωση των ενοικίων – έλεγχος των τιμών.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ