15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση του Αλέκου Αναγνωστάκη


 

 

Ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται

 

Λες και πέρασαν αιώνες από τότε που οι ανατολικές χώρες έσπευδαν να κάνουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και η Ρωσία λοξοκοιτούσε προς τα εκεί.
Ήταν τότε, το 1994, που το πλέον εκφυλισμένο κομμάτι της ρώσικης κομματικής νομενκλατούρας υπό τον μπεκρή Γιέλτσιν κυβερνούσε τη Ρωσία και συναινούσε στην ένταξη στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη με το ΝΑΤΟ».

Στις 27 Μαΐου 1997, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Παρίσι, η Γαλλία, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία υπέγραφαν την Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια, έναν οδικό χάρτη για την επίδοξη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Τότε, το 1999, οι πιο «ανυπόμονες» ανατολικές χώρες, η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας, προτίμησαν την απ’ ευθείας είσοδο στο ΝΑΤΟ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, είχαν κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ άλλες 6(!) χώρες, (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία).

22 χρόνια μετά, το 2021, η Ρωσία ανέστειλε την αποστολή της στο ΝΑΤΟ και διέταξε το κλείσιμο του γραφείου του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Είχαν προηγηθεί η απέλαση οκτώ ρώσων διπλωματών από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πάνω απ’ όλα η προσάρτηση της Κριμαίας.

Κυρίως όμως η ρώσικη εθνική αστική τάξη, εκείνη που όπως η πράξη αποδεικνύει επιδιώκει την ιδιοεκμετάλλευση του ρώσικου πλούτου, είχε πάρει το πάνω χέρι με την εκλογή του Πούτιν στην προεδρία της κυβέρνησης το 2000 και ως το 2008 είχε ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Γι’ αυτό εξάλλου, επειδή η πολιτική στη δυναμωμένη πλέον Ρωσία άλλαζε, το 2005 σταματάει η βροχή αιτήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της ανατολής. Τώρα πλέον τα πράγματα άλλαζαν, η ρώσικη άρχουσα τάξη διεκδικούσε το χώρο της στην παγκόσμια σκακιέρα, επάνω της ακουμπούσαν χώρες της παλιάς ΕΣΣΔ που ξώμειναν έξω από το ΝΑΤΟ (Λευκορωσία, Παρακαυκάσιες χώρες κ.α.).

Την 1η Απριλίου 2014, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ως απάντηση στα γεγονότα της Κριμαίας δίχως όμως ακόμα την οριστική κατάργηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Απαιτήθηκαν άλλα εφτά χρόνια, ως το 2021, για να διαλυθεί το σύμφωνο!
Από τότε ο χρόνος συμπυκνώνεται.

Το 2022, ένα μόλις χρόνο από τη διάλυση του συμφώνου, ανακηρύσσεται από τις ΗΠΑ η Ρωσία (και η Κίνα) ευθέως και επώνυμα ως ο κύριος αντίπαλος τους. Αρχές του 2022 δυο πόλεμοι φρίκης είναι στην ημερησία διάταξη:

Η φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου και η ρωσοφοβική υστερία

Η επίκληση ενός πυρηνικού πολέμου δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε άδικη. Είναι ανεπίτρεπτη.
Οι ΗΠΑ επικαλούνται τη χρήση πυρηνικών σαν απάντηση σε τυχόν πυρηνική επίθεση της Ρωσίας και κατηγορούν τη Ρωσία πως προετοιμάζεται για πυρηνική αναμέτρηση.
Ηχεί σαν ειρωνεία της ιστορίας.

Η μόνη χώρα του kόσμου που βομβάρδισε με πυρηνικές βόμβες τρίτη χώρα, με 250 και πάνω χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και καρκινοπαθείς εγκαλεί μια χώρα για πυρηνική απειλή.
Η μόνη χώρα του κόσμου που χρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Κόλπου -300.000 βλήματα ρίχτηκαν εκεί στις αρχές του 1991- κόπτεται για τα πυρηνικά!
«Το απεμπλουτισμένο ουράνιο σκοτώνει, η Καταιγίδα της Ερήμου επαναλήφθηκε στα Βαλκάνια. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνώριζε όλους τους κινδύνους» αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο Βήμα στις 24 Νοέμβρη του 2008, ο δρ Νταγκ Ρόκι, πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και νυν φυσικός, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πενταγώνου στο Νότιο Ιράκ μετά τον Πόλεμο του Κόλπου!

«Αυτό που διαπιστώσαμε συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «Ω, Θεέ μου!». Τα άρματα μάχης ήταν πολύ μολυσμένα και η μόλυνση είχε εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση».
Με βάση αυτά που είδε στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράκ ο Ρόκι τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων εξοπλισμό ή έδαφος που έχει μολυνθεί με απεμπλουτισμένο ουράνιο χωρίς μάσκα και προστατευτική στολή. «Αν μια περιοχή δεν καθαριστεί, η μόλυνση παραμένει για 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια» .«Σε γράμμα μας προς την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τον Αύγουστο του 1993 … έφερε την υπογραφή του στρατηγού Έρικ Σινσέκι που συμμετείχε στην ομάδα και σήμερα είναι αρχηγός του αμερικανικού στρατού. Είναι δηλαδή πλήρως ενημερωμένος για το ζήτημα» τονίζει.

«Πρέπει να σας υπενθυμίσω ξανά – για αυτούς τους κουφούς που ακούνε μόνο τους εαυτούς τους,» ηχολαλεί από την άλλη ο Μεντβέντεφ, τέως πρόεδρος της Ρωσίας και νυν υπεύθυνος ασφαλείας της, «η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν είναι απαραίτητο». Η Ρωσία θα το έκανε εξηγεί «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις και σύμφωνα με την πολιτική της» συμπληρώνει ψυχρά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.
Από πού αντλεί αυτό το δικαίωμα της ανείπωτης καταστροφής ;

Ο οποίος, περιγράφοντας ένα πιθανό πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, ελπίζει στο ΝΑΤΟ(!) ότι «δεν θα εμπλεκόταν σε μια τέτοια κατάσταση: «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επενέβαινε ευθέως στη σύγκρουση ακόμα και σε αυτό το σενάριο».
Αν είναι δυνατόν!

Φυσικά κανείς και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων!
Κανείς και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να επισείει πάνω από το κεφάλι της ανθρωπότητας τον όλεθρο του πυρηνικού πολέμου!
Ας θυμηθούμε όχι μόνο τον Φιντέλ Κάστρο αλλά και τον Τζίμι Κάρτερ.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα και τα ερείπια μιας ολόκληρης πόλις

Ορισμένοι ανοήτως(;) επισημαίνουν πως τα τακτικά πυρηνικά όπλα, σε αντίθεση με τα στρατηγικά που σπέρνουν παγκόσμιο όλεθρο, είναι μειωμένης ισχύος.
Αλλά τι σημαίνει μειωμένη ισχύς για πυρηνική βόμβα;
«Τα χημικά όπλα δεν θα άλλαζαν την πορεία του πολέμου. Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο που μετατρέπει μια ουκρανική πόλη σε ερείπια, ναι», δήλωσε ο Mathieu Boulegue, αναλυτής στο Chatham House με έδρα το Λονδίνο.

Μια ολόκληρη πόλη σε ερείπια, για να το σκεφτούμε!
Τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα- αυτά αφορούσε η κρίση των πυραύλων της Κούβας – είναι αρκετά ισχυρά για να αφανίσουν ολόκληρες πόλεις χιλιάδες μίλια μακριά από οποιοδήποτε πεδίο μάχης.

Αντιθέτως, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, αυτές οι μικρότερες πυρηνικές κεφαλές προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους σε συγκεκριμένη έκταση.
Ακόμα κι έτσι όμως, πολλές από τις κεφαλές είναι πιο ισχυρές από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα, η οποία είχε απόδοση που ισοδυναμεί με περίπου 20 κιλοτόνους εκρηκτικής ύλης TNT.

«Οι λεγόμενοι τακτικοί πυρηνικοί πύραυλοι για χρήση στο πεδίο της μάχης γενικά έχουν απόδοση μεταξύ ενός και 50 κιλοτόνων [TNT] (σ.σ. 2,5 φορές πάνω από τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!)», δήλωσε στο BBC την περασμένη Δευτέρα ο στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην επικεφαλής της διοίκησης ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι μαγικό ραβδί» συμειώνει ο Αντρέι Μπακλίτσκι, senior researcher στο Institute for Disarmament Research των Ηνωμένων Εθνών, που ειδικεύεται στον πυρηνικό κίνδυνο.

«Δεν είναι κάτι που απλά χρησιμοποιείς και λύνεις όλα σου τα προβλήματα». Η ρήψη τους είναι «μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στην ιστορία της Γης» υπογραμμίζει ο Μπακλίτσκι.
Ωστόσο επιμένουν και σπέρνουν τον τρόμο: «Τρένο που ανήκει στη μυστική μεραρχία πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας μεταφέρει εξοπλισμό για πυρηνικά όπλα κινείται προς την Ουκρανία» δημοσιεύει η Telegraph τη Τρίτη 4 Οκτώβρη. «Το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη περί σχεδιαζόμενης πυρηνικής δοκιμής στα σύνορα μεγαλοστομούν την ίδια μέρα οι Times.

«Η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ασκήσεις της Δύσης στην πυρηνική ρητορική» απαντά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σε αυτό το κλίμα προκαλεί εντύπωση η ψυχραιμία της CIA. «Δεν βλέπουμε πρακτικά στοιχεία σήμερα στην κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως είναι κοντά στην πραγματική τους χρήση, πως υπάρχει επικείμενη απειλή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων» δηλώνει, αξιοπρόσεκτα ψύχραιμος και σε απόσταση, στο CBS News ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Ενάντια σε κάθε φοβία
Την ίδια ώρα και παράλληλα καλλιεργούν μια πρωτόφαντη ρωσοφοβία.
Απαγορεύουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χορού, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α. με μοναδικό κριτήριο τη ρώσικη υπηκοότητα των καλλιτεχνών. Ακόμη και η θλιβερή Μενδώνη της κυβέρνησης του προβλέψιμου σύμμαχου απαγόρευσε τη Λίμνη των Κύκνων στο Ηρώδειο!

Χτυπούν τα άγια τοις αγίοις του καπιταλισμού, την τραπεζική πίστη, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρώσικες τράπεζες και ρώσους επιχειρηματίες.
Ανατινάζουν στα μουλωχτά αγωγούς πετρελαίου αντιγράφοντας την πυρπόληση του Ράιχστακ.
Επιβάλλουν απανωτούς αποκλεισμούς της Ρωσίας στον χώρο του αθλητισμού.

Η FIFA και η UEFA απέκλεισαν τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο, η παγκόσμια ομοσπονδία (World Athletics) απαγόρευσε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους τη συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις για το άμεσο μέλλον, η Formula 1 ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει GP στη Ρωσία αυτή τη σεζόν, η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε ότι όλες οι ρωσικές και οι Λευκορωσικές ομάδες, οι σύλλογοι, οι επίσημοι και οι αθλητές δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν σε διεθνείς και ηπειρωτικές διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας, η Διεθνής ομοσπονδία Υγρού Στίβου αποφάσισε ότι κανένας αθλητής ή αξιωματούχος από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος στις διοργανώσεις με το όνομα της χώρας, κ.λπ., κ.λπ.

Ακόμη και η παγκόσμια ομοσπονδία Ταεκβοντό (World Taekwondo) ανέφερε ότι δεν θα εμφανίζονται ρωσικές ή λευκορωσικές σημαίες ούτε θα παίζονται οι ύμνοι των χωρών στις διοργανώσεις της, προσθέτοντας ότι δεν θα διοργανώνει ούτε θα αναγνωρίζει εκδηλώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επίσης, ανακάλεσε την τιμητική μαύρη ζώνη του 9ου dan που απονεμήθηκε στον Πούτιν τον Νοέμβριο του 2013.

Σε αυτό το κλίμα προκαλεί θετική εντύπωση το γεγονός πως στην 51η συνέλευση του ΟΗΕ η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, η Μιανμάρ, η Νικαράγουα, η Συρία και η Αιθιοπία υπέγραψαν έγγραφο, που επισημαίνουν και καταγγέλλουν το κλίμα ρωσοφοβίας που καλλιεργείται παγκόσμια και τονίζουν την ανάγκη επιστροφής στην υπεύθυνη εφαρμογή των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι λαοί, οι προοδευτικοί άνθρωποι ειδικά, είναι ενάντια σε κάθε φοβία, άρα και ενάντια στη Ρωσοφοβία. Πρωτίστως και αποκλειστικά για τις δικές μας πανανθρώπινες αξίες, τα κατάδικα μας ιδανικά για την κοινωνική και ατομική ελευθερία. Για τίποτα άλλο.

Είναι πρωτίστως και πάνω απ’ όλα υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, της συλλογικής και οργανωμένης καταστροφής των πυρηνικών όπλων.
Αυτή η Ουτοπία του Αϊνστάιν και των άλλων αγωνιστών πυρηνικών φυσικών, του φιλειρηνικού κινήματος της αποτροπής του πυρηνικού ολέθρου και της Αριστεράς που αγωνίζεται για την ευτυχία των λαών είναι ό, τι ρεαλιστικό και αναγκαίο αντιστοιχεί στην εποχή μας.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ