Θα μετρηθούμε στο Εθνικό...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 02:00 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Το Πολιτιστικό της ΝΔ, οι χορηγοί και η Πρεσβεία των ΗΠΑ πίσω από την ανακοίνωση του Εθνικού για το κατέβασμα της παράστασης της Πειραματικής. Μαζική η πρώτη συγκέντρωση έξω από το Εθνικό, νέο κάλεσμα για την Κυριακή στην Πειραματική με το αίτημα να γίνει η παράσταση.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 30 Ιανουαρίου Ωρα: 10:00

 

 

 

 

 

Μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής στο Εθνικό Θέατρο, στην οποία εκδηλώθηκε η διάθεση μεγάλης μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου να μην περάσει ο εκφοβισμός και η λογοκρισία, υπάρχει νέα συγκέντρωση για την Κυριακή στις 20:00 έξω από την Πειραματική Σκηνή με σκοπό να πραγματοποιηθεί η παράσταση που κατέβηκε.

 

Ηθοποιοί, άνθρωποι του θεάτρου και ευρύτερα του καλλιτεχνικού χώρου έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού έβγαλε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι κατεβάζει την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που παιζόταν στην Πειραματική Σκηνή.

 

Εναντίον της παράστασης είχαν καταφερθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπεύθυνος Πολιτισμού της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας μετά την ανακοίνωση της Ομάδας Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «Ως Εδώ» με το σκεπτικό ότι προβάλλει θετική εικόνα για τρομοκράτες εφόσον βασίζεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Σ. Ξηρού. Ερώτηση στο ίδιο μήκος κύματος κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

 

Ενώ και η Πρεσβεία των ΗΠΑ άσκησε έντονη πίεση συντασσόμενη με την Ομάδα Συγγενών «Ως Εδώ» με δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία τόνιζε ότι είναι με την ελευθερία έκφρασης μεν, αλλά... (Το ίδιο σχήμα διαπερνά και την ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού.) Η οικογένεια Μπακογιάννη και άλλα στελέχη της ΝΔ κινητοποιήθηκαν επίσης.

 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, δηλαδή ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός, υπέκυψε στις πιέσεις που δέχτηκε. Αντί να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης, την καλλιτεχνική ελευθερία, με την απίστευτη ανακοίνωση που εξέδωσε εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στις συνειδήσεις των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

 

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

«...η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, (sic) στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό... Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες (sic) για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα (sic), τώρα και στο μέλλον (sic), της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, (sic) όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο».

 

Είναι μια πρόχειρα γραμμένη ανακοίνωση με αυτοαναιρούμενες διατυπώσεις, που βγήκε προφανώς υπό την πίεση α) του υπουργείου, β) της αμερικανικής πρεσβείας και γ) των χορηγών του Εθνικού Θεάτρου, και μιλάμε για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη στήριξη της οποίας άνοιξε η Πειραματική.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς με ανακοίνωσή του εκφράζει την θλίψη του για το ότι το Εθνικό Θέατρο αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση, ενώ επί της ουσίας έχει όλη την πολιτική ευθύνη για αυτή. Στην Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται σε αυτά τα επίπεδα χειρισμών και αποφάσεων χωρίς πολιτική απαίτηση.

 

Την αντίθεσή του στην απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης να κατέβει η παράσταση εξέφρασε με δική του ανακοίνωση, την Παρασκευή, το ΔΣ του Εθνικού.

 

Το κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, που είναι αναπόφευκτοι σε κάθε διοικητική δομή, δεν ενδιαφέρει τόσο όσο η δυναμική και τα αιτήματα που αναπτύσσονται με την ενεργοποίηση μερίδας του κοινού και των καλλιτεχνών.

 

Μάλιστα, μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων που οδήγησε στην επιτυχημένη κινητοποίηση της Παρασκευής, ακόμα περισσότεροι καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα πήραν θέση ενάντια στην απόφαση να κατέβει η παράσταση.

 

Ιδεολογικά τώρα είναι σε άμυνα το υπουργείο και οι χορηγοί του Εθνικού και η καλλιτεχνική διεύθυνση καλείται να αναθεωρήσει τη στάση της.

 

Αυτή τη στιγμή το κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης που καταγράφεται είναι ότι δεν μπορεί η πρεσβεία των ΗΠΑ ή το πολιτιστικό της ΝΔ να αποφασίζουν για το τι θα ανέβει και τι θα κατέβει στο θέατρο και μάλιστα στην Πειραματική Σκηνή.

 

Μπορεί να υπάρχει ένα έντονο μούδιασμα, καθώς πυκνώνουν τα μηνύματα αυταρχισμού που φτάνουν στην κοινωνία, ωστόσο η αόρατη παράταξη της τέχνης, της δημιουργίας και της νεότητας δεν μπορεί παρά ν' αναμετρηθεί με την παράταξη του αυταρχισμού, της λογοκρισίας, με τον γερασμένο κόσμο των ιδρυμάτων και των καθεστωτικών κομμάτων. Σε αυτή τη μάχη θα δημιουργηθούν νέοι δεσμοί, νέα υποκείμενα και νέα πολιτικά αιτήματα.

 

Όσα συντελούνται στη χώρα μετά το καλοκαίρι βγάζουν στο δρόμο δειλά δειλά ένα δυναμικό το οποίο μέχρι σήμερα ήταν διαιρεμένο σε αντιφατικές πολιτικές συμπεριφορές. Έχει μέσα του κόσμο του ΟΧΙ και του μάλλον ΝΑΙ, που τώρα σε νέες προκλήσεις θα δώσει νέες απαντήσεις. Δυνάμεις που αγωνιούν και απαντούν με αλληλεγγύη στην επείγουσα κατάσταση του προσφυγικού, και στο βάθος του ασφαλιστικού, διαμορφώνουν νέα συνείδηση εξαιτίας του ορατού αυταρχισμού και της ωμότητας των θεσμών της Ε.Ε. στα συγκεκριμένα μέτωπα. Το αίτημα για ζωή και ελευθερία είναι κεντρικό και κάθε κρούσμα αυταρχισμού το φέρνει με ένταση στο προσκήνιο.

 

Π.Φ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 4502 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.