Τρεις Κυριακές ακόμα στου Νουριάν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 15:18 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Ψυχαγωγία για παιδιά και γονείς, που φτάνει σε βαθιά νερά

 

 

 

Ο Βασίλης Κουκαλάνι και ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθέτησαν τη «Γιορτή στου Νουριάν» μεταφέροντας στην Ελλάδα το θεατρικό έργο του Φόλκερ Λούντβιχ, που είχε γραφτεί για τους μετανάστες στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.

 

«Μια γιορτή στου Παπαδάκη» ήταν ο αρχικός τίτλος της παράστασης γιατί τότε ήταν οι Έλληνες μετανάστες στόχος ρατσιστικών επιθέσεων στη Γερμανία. Σήμερα, που η Ελλάδα έχει πλέον γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έπρεπε να μιλήσει κανείς με άλλα ονόματα, για να πει τις ίδιες αλήθειες.

 

Το έργο πηγαίνει σε βαθιά νερά, την ώρα που η φόρμα του παραμένει απλή και η ατμόσφαιρα διασκεδαστική. Με πολύ απλό τρόπο η σκηνοθεσία μεταφέρει την κεντρική ιδέα για την υπερεκμετάλλευση της εργασίας των αλλοδαπών και την ανισότητα στα μεροκάματα που εξυπηρετεί μόνο την τάξη των εργοδοτών.

 

Η υπόθεση: Ένας Έλληνας μπαμπάς πηγαίνει με τα δυο του παιδιά ένα σαββατοκύριακο στο αγαπημένο του κάμπινγκ. Εκεί διαπιστώνει ότι τη θέση όπου συνήθως στήνει τη σκηνή του την έχει πιάσει κάποιος άλλος κατασκηνωτής. Δεν αργεί να διαπιστώσει ότι πρόκειται για αλλοδαπό. Είναι ένας Ιρανός με το γιο του. Τα παιδιά μπορούν να παίζουν μια χαρά μαζί, είναι όμως ο Ελληναράς μπαμπάς που τα κρατάει χώρια. Τα παιδιά θα φέρουν στο φως τις αντιφάσεις της κοινωνίας και της σημερινής κατάστασης, καθώς και τους νόμους της εκμετάλλευσης.

 

Η ομάδα λέγεται «Συντεχνία του γέλιου» και πραγματικά το γέλιο είναι ποιοτικό. Η ομάδα των ηθοποιών της παράστασης είναι δεμένη και κρατάει έναν πολύ καλό ρυθμό κορυφώνοντας τη δράση στις πιο αστείες στιγμές. Ο Γιώργος Δάμπασης, ως μπαμπάς Παπαδάκης, με τις αντιδράσεις του και τις κωμικές εκφράσεις του τυπικού συντηρητικού Έλληνα νοικοκύρη, κρατάει επάνω του το κύριο βάρος. Το αστείο και το σοβαρό συμβαδίζουν καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο θεατής γελάει και σκέφτεται.

 

Το παιδικό θέατρο δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς που τα συνοδεύουν. Μιλάει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ακροατήριο. Είδαμε γονείς να χειροκροτούν με ενθουσιασμό τους ηθοποιούς στο τέλος της παράστασης. Και άλλους να δυσκολεύονται να αποδεχθούν το πολιτικό περιεχόμενο της παράστασης. Είπαμε, η παράσταση δεν μένει στο πρώτο επίπεδο της εναντίωσης στο ρατσισμό, της συμφιλίωσης όλων των ανθρώπων. Μπαίνει στο δύσκολο πεδίο της ταξικής ανισότητας και της εκμετάλλευσης της εργασίας. Δεν είναι εύκολο να ακουστεί αυτό σε όλα τα αυτιά.

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

 


 

 

Μετάφραση - διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδι τέλους: Active Member
Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Στιχάκια: Ντίνα Καφτεράνη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Video Art: Γιώργος Ταμπακάκης,Φαίδρα Τσολίνα
Διανομή:

Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος
Κύριος Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη

Tηλέφωνο Κρατήσεων: Σύγχρονο Θέατρο 210 3464380

 

Για τρεις Κυριακές ακόμα

 

Ώρα: 3:15 μ.μ.

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Τιμή εισιτηρίου: 8 €

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2454 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.