Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 33

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 10:01 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 33

 

Αύγουστος 2021 - Φεβρουάριος 2022

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΚΕΟΡΓΚ ΛΟΥΚΑΤΣ, Β΄ ΜΕΡΟΣ

 

Στον Γκέοργκ Λούκατς αφιερώνεται και ο παρών τόμος 33 της Μαρξιστικής Σκέψης, ο οποίος, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας, προσφέρεται στους αναγνώστες σε ηλεκτρονική μορφή. Ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη: ένα μέρος συνεντεύξεων και ομιλιών του Λούκατς· ένα μέρος επικαιρικών κειμένων του· τέλος, ένα τρίτο μέρος αναλύσεων για το έργο του Λούκατς.

Τα κείμενα του πρώτου μέρους, όλα προερχόμενα από τη δεκαετία του 1960, παρουσιάζουν με ένα ζωντανό και κατανοητό τρόπο τις «ολοκληρωμένες» θέσεις του Λούκατς. Περιέχουν την «τελευταία λέξη» της σκέψης του σε θέματα όπως ο σταλινισμός, η πορεία του μαρξισμού, η μαρξιστική κριτική της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, οι προοπτικές του αγώνα για το σοσιαλισμό.

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται κείμενα του Λούκατς αναφερόμενα σε θέματα όπως η κριτική των ανορθολογικών, παρακμιακών τάσεων της αστικής ιδεολογίας και της φασιστικής κατάληξής τους, οι ρίζες της διαλεκτικής-υλιστικής θεωρίας της τέχνης στην προοδευτική αισθητική της αστικής ανόδου, η σχέση ενότητας ανάμεσα στον κριτικό αστικό και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και η οριοθέτησή τους απέναντι στις νατουραλιστικές και σταλινικές εκχυδαΐσεις.

Στο τρίτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει κείμενα μαρξιστών και προοδευτικών σχολιαστών για το έργο του Λούκατς. Σε αυτά συζητούνται οι κύριες πλευρές του έργου του, από τη μετάβασή του στο μαρξισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1920 με το Ιστορία και Ταξική Συνείδηση, τις πολιτικές θέσεις του της περιόδου και τις πρώτες αναλύσεις του για το ρεαλισμό ως τα μεγάλα θεωρητικά έργα του, Νεαρός Χέγκελ, Καταστροφή του Λογικού, Ιδιοτυπία του Αισθητικού και Προς μια Οντολογία του Κοινωνικού Είναι. Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα σχετικά με τις απόψεις του Λούκατς για τη θρησκεία, αλλά και την παραχάραξη της σκέψης του από την αστική ιδεολογία, είτε μέσα από τη διαστρεβλωτική οικειοποίησή της, είτε με τη συκοφάντησή της ως «σταλινικής».

Ο τόμος συμπληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

Αναγνώστηκε 206 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.