24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα στείλει ελληνικά στρατεύματα στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης; Του Νίκου Γουρλά

 

Ανατριχιαστική είναι η αποκάλυψη του Militaire ότι: «σύμφωνα με άρθρα τεχνικών μνημονίων που συνοδεύουν την ελληνο-αμερικανική αμυντική συνεργασία, τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να τεθούν υπό τις διαταγές των ΗΠΑ οπουδήποτε στην Ευρώπη για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών. Προβλέπεται ακόμη παραίτηση όλων των αξιώσεων μας σε περίπτωση απωλειών. Αυτά τα μνημόνια κατατέθηκαν προς έγκριση στη Βουλή».

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που έρχονται προς ψήφιση αυτά τα άρθρα που μέχρι τώρα αποκρύπτονταν συστηματικά από την κυβέρνηση. Ούτε τυχαίο ήταν το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Ουκρανία στον συγκεκριμένο χρόνο που το Ναζιστικό καθεστώς των πολιτικών απόγονων του Μπαντέρα  χάνει την μια πόλη πίσω από την άλλη.

Ο Μητσοτάκης μεταξύ άλλων συμφώνησε με τον Ζελένσκι για διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της Ασφάλειας», ενώ συζήτησαν επίσης την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εκπροσώπων της, την υποστήριξη του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την «αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα από τον Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη που από ό,τι φαίνεται ζητήθηκε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του Ζελένσκι για να δοθούν από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις είναι συνέχεια της πολιτικής της πλήρους υποταγής στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς που φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και το γνωστό «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς το Βαν Φλιτ όταν ευχαριστούσε τους Αμερικανούς που έκαιγαν με βόμβες ναπάλμ του μαχητές του ΔΣΕ. Το σύγχρονο «Ιδού ο στρατός σας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη βασικά επιδιώκει να μετατρέψει τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις σε τμήμα του στρατού των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει η αποστολή της φρεγάτας Ύδρας στην Ερυθρά Θάλασσα σε καθαρά εμπόλεμη ζώνη και επιβεβαιώνει η επίσκεψη Δένδια στην φρεγάτα καταμεσής του πελάγους.

Όλα αυτά είχαν δρομολογηθεί μετά την επιστολή Μπλίνκεν για τον πολεμικό εξοπλισμό της χώρας μας από τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πώς σε λίγα 24ωρα μετά την επιστολή έκαναν γαργάρα την πώληση των f-16 στην Τουρκία, ξεμπλοκάροντας έτσι την συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα με αυτό ανακοινώθηκε και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα, παρότι είναι αχρείαστα για τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας της χώρας.

Όμως, τα ψιλά γράμματα της επιστολής είναι αυτά που αποκαλύπτουν τελικά το τι πραγματικά επιδιώκουν οι Αμερικανοί για  τους πραγματικούς σκοπούς των εξοπλισμών που καμαρώνει ο Κούλης.

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν αναφέρει: «Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας». Ενώ παρακάτω ομολογεί ανοικτά ότι η «επιχορήγηση» της Ελλάδας με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό έχει στόχο «να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία» και «περαιτέρω δωρεές». Αφήνει μάλιστα ανοιχτό να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα με επιπλέον 200 εκατ. δολάρια για «αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία». Με λίγα λόγια ομολογεί ότι η όποια βοήθεια θα έχει τελικό αποδέκτη την Ουκρανία.

Μπορεί οι δηλώσεις Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων της Γαλλίας στην Ουκρανία να απορρίφθηκαν από την Γερμανία κι άλλες χώρες, όμως οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Σικόρσκι αποτελούν απόδειξη για την άμεση εμπλοκή  πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Πολωνός ΥΠΕΞ κατά την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της Πολωνικής Βουλής για τα 25 χρόνια της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε: «Στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πρέσβεις των χωρών αυτών, τις οποίες εν αντιθέσει με άλλους δεν θα κατονομάσω, που αναλαμβάνουν αυτό το ρίσκο. Γνωρίζουν ποιοι είναι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τσέχος Πρόεδρος, Π. Πάβελ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποστολής ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κίεβο, «Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων τρόπων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συζήτησης για μια πιθανή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», ανέφερε ο Π. Πάβελ μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, όπως αναφέρει η τσεχική εφημερίδα «Novinky».

Όπως έγραψε ο Tarik Cyril Amar στο Russia Today «η Δύση έχει ήδη στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι αμυδρά καμουφλαρισμένα ως εθελοντές και μισθοφόροι, ή συμμετέχουν με άλλο τρόπο στη σύγκρουση (για παράδειγμα με σχεδιασμό και στόχευση), όπως επιβεβαίωσε πρόσφατη διαρροή αμερικανικών εγγράφων. Αλλά μια ανοιχτή επέμβαση χερσαίων δυνάμεων θα ήταν μια σοβαρή κλιμάκωση, που θα έφερνε άμεσα τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ αντιμέτωπα, όπως επισήμανε γρήγορα η Μόσχα, και θα καθιστούσε την πυρηνική κλιμάκωση μια πραγματική προοπτική.»

Πιθανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην στείλει στρατεύματα στην Οδησσό και την Κριμαία όπως έκανε ο Βενιζέλος το 1919 για την καταστολή της επανάστασης των Μπολσεβίκων πιστεύοντας και αυτός ότι ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Όμως ο τρόπος που υποδεικνύει ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών ταιριάζει …γάντι με την περιγραφή που υπάρχει στα συγκεκριμένα τεχνικά άρθρα της Αμυντικής συμφωνίας. Έξαλλου έχοντας αυταπάτες ότι θα της δοθεί από τους Αμερικανούς ξεχωριστός γεωπολιτικός ρόλος στα Βαλκάνια σε βάρος της Τουρκίας τα δίνει …όλα μην κρατώντας ούτε τα προσχήματα. Συμμετέχει έτσι όλο και περισσότερο στους Αμερικανο-Νατοϊκούς σχεδιασμούς που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τον λαό και την χώρα.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και δυστυχώς μέχρι τώρα οι αντιδράσεις είναι από ελάχιστες μέχρι ανύπαρκτες. Το κενό ενός αντι-ΝΑΤΟϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό την στιγμή που τα σύννεφα ενός ολοκληρωτικού Τρίτου παγκόσμιου πολέμου γίνονται όλο και περισσότερα.

Θα χρειαστούν τολμηρές πρωτοβουλίες από όλες τις αντιιμπεριαλιστικές αριστερές δυνάμεις για την αναγέννηση ενός σύγχρονου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού συντονισμού που θα αγωνίζεται για:

  • άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε πόλεμο,
  • έξοδο της χώρας από τις αντιρωσικές κυρώσεις,
  • ενάντια στον αντιδραστικό άξονα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου,
  • αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο των ξένων βάσεων.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ