19.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδεύουμε προς προσάρτηση των κατεχόμενων; του Σταμάτη Κυριάκη


 

Στην σύνοδο  του ΝΑΤΟ , ως γνωστόν, εκάμθησαν οι Τούρκικες  απειλές περί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας .

Το ερώτημα ήταν (και παραμένει) με ποια ακριβώς ανταλλάγματα.

Το πρώτο (που φαινόταν εξαρχής) ήταν  οι Κούρδοι.

Το δεύτερο (που υποθέταμε ) ήταν ο εκσυγχρονισμός των F16.

Το τρίτο φαίνεται ότι είναι η προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.

Ο Έντι Ζεμενίδης (εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, HALC)), δηλαδή ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικάνικου λόμπυ, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα  την Τετάρτη 6-7 -2022 αποκάλυψε ότι:

 «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.  Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων». Πρόσθεσε  δε πως «υπάρχει πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Δεν είναι που μας το είπε μόνο ο Έντι Ζεμενίδης, το γράφει και ο Τουρκικός τύπος. Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. 

Κάτι τέτοιο αφενός αποτρέπει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση  (όπως απαιτεί η Αγγλία) αφετέρου  τα επίσημα σύνορα της Τουρκίας  θα είναι πλέον στην Λευκωσία  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προκειμένου δε να προλάβουν μια αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή στους Τουρκοκυπρίους, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα  θα αποσταλεί  στην Κύπρο και επιπλέον Τούρκικη αστυνομική δύναμη 200 ανδρών.

Το θέμα είναι πως θα το σερβίρουν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι στους Κύπριους και στους Έλληνες με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Ένας τρόπος είναι η έκθεση Γκουντέρες  που αποδίδει ίσες ευθύνες για τα Βαρώσια.

Ένας άλλος τρόπος είναι  η Αμερικάνικη κάλυψη Μητσοτάκη με μια «σκληρή» ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  προς την Τουρκία  που παράλληλα θα δίνει «εγγυήσεις» για την ασφάλεια των Ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Ίδωμεν.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ