29.9 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διαμάχη για τον τουρισμό πίσω από την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρι, του Σταμάτη Κυριάκη


 

Η Ελλάδα δια του Μητσοτάκη προσπαθεί να δώσει εθνικιστικά χαρακτηριστικά στην υπόθεση της δίωξης του νεοεκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρι.

Η Ελληνόφωνη νότια Αλβανία έχει ασύγκριτα περισσότερα δικαιώματα από περιπτώσεις άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένης και της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Περισσότερες ελληνικές σημαίες βλέπεις στα χωριά της Νότιας Αλβανίας απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι περισσότερες από τα σπίτια. Οι μαθητές μαθαίνουν και Ελληνικά στα σχολεία και σπάνια ακούς στο δρόμο ή στα καφενεία να μιλούν Αλβανικά.

Τι συμβαίνει λοιπόν και έχει ξεσπάσει τέτοια φασαρία;

H έχθρα της Αλβανικής κυβέρνησης προς τον δήμαρχο της Χιμάρας, πιθανότατα, δεν έχει να κάνει με τίποτα περισσότερο παρά με τις επιλογές και την στρατηγική της κυβέρνησης στον κρίσιμο και αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουρισμού στην γείτονα ήταν ραγδαία και προβλέπεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Στην αρχή η στρατηγική της Αλβανικής κυβέρνησης ήταν η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού με την δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων σε όλη την ακτογραμμή της Αλβανίας επιλέγοντας το μοντέλο της Ελλάδας «ήλιος και θάλασσα».

Τελευταία κάνει στροφή στον «εναλλακτικό τουρισμό» για υψηλά εισοδήματα που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και αγροτουριστικές μονάδες σε παρθένες περιοχές. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της περισσότερο παρθένας περιοχής της Ευρώπης.

Η Κοιλάδα του Δρίνου και των παραποτάμων του Αώου, η κοντινή ακτογραμμή με τις τεράστιες αμμουδιές καθώς και πολλές άλλες περιοχές στον βορρά προσφέρονται για χειμερινό και καλοκαιρινό τουρισμό.

Το σλόγκαν είναι «Ποιοτικός τουρισμός όλο το χρόνο για λίγους». Το υπουργείο Τουρισμού ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί επενδύσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού και ανάλογη αξιοποίηση των ακτογραμμών.

Η Αλβανίδα υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Μιρέλα Κουμπάρο μας εξηγεί: «Είμαι υπερήφανη που φέτος είχαμε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν θέλουμε περισσότερους». Και συνέχισε: «Οι παραλίες δεν είναι μοναδικές. Αυτό που είναι μοναδικό είναι ότι η Αλβανία είναι παρθένα, ανέγγιχτη και δεν έχει ανακαλυφθεί».

Αυτή η νέα στρατηγική επιλογή της Αλβανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό έρχεται σε αντίθεση με την τάση να μιμηθεί η Αλβανία το Ελληνικό πρότυπο των δεκαετιών ‘70 – ‘80 σε μια μάλλον ακόμα περισσότερο κιτς εκδοχή.

Η Χιμάρα δεν είναι μόνον ένα χωριό, είναι μια μικρή επαρχία μερικών χωριών που στην πλάτη της έχει τα βουνά και μπροστά της την θάλασσα. Είναι συνέχεια του Βουθρωτού και των Αγίων Σαράντα και συνδέεται με το Αργυρόκαστρο και τον Αυλώνα.

Το Βουθρωτό θα μπορούσε να είχε μια καλύτερη τύχη. Έχει την πλούσια λιμνοθάλασσα , πολύ και φτηνό ψάρι, κτηνοτροφία και ποτάμια.

Σε λίγο καιρό θα έχει τελειώσει και η διάνοιξη ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας με τούνελ και γέφυρες προς το Αργυρόκαστρο και την κοιλάδα του Δρίνου.

Αντί αυτού έχει ήδη δημιουργηθεί στο Εξαμίλι μια χαοτική, υποβαθμισμένη και άκρως άναρχη πολιτεία ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων.

Χάριν της γρήγορης τουριστικής ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε μια κόλαση, κυκλοφοριακής συμφόρησης , στενών δρόμων, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και φασαρία.

Το ίδιο συμβαίνει, στους Άγιους Σαράντα, στο Μπόρζ και σε όλη την ακτογραμμή μέχρι την Χιμάρα και τον Αυλώνα.

Η επεισοδιακή σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χιμάρας είναι ένα περιστατικό στην συνολική και εδώ και χρόνια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το τουριστικό μοντέλο, που το ίδιο το κράτος ενθάρρυνε παλαιότερα αδυνατώντας να χαράξει και να εφαρμόσει μια συνεκτική πολιτική στον τουρισμό, μακράς πνοής.

Το θέμα με τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις είναι το ποιος θα κάνει κουμάντο.

Είναι φανερό ότι η μεν κυβέρνηση της Αλβανίας θέλει να πουλήσει την παρθενιά της Αλβανίας στους πλούσιους τουρίστες , οι δε δήμαρχοι είναι ικανοί να καταστρέψουν το πανέμορφο μέρος τους μέσα σε μία γενιά χάρη των πελατειακών τους υποχρεώσεων.

Υπήρξε περίπτωση που κάποιος αθεόφοβος έχτισε ένα μικρό ξενοδοχείο πάνω στην …βρύση του χωριού με την ανοχή του Δημάρχου.

Ναι! Ακριβώς έτσι! Το νερό έτρεχε δίπλα στην ρεσεψιόν. Όταν ήρθαν οι μπουλντόζες και του το γκρέμισαν άρχισε να φωνάζει ότι τον διώκουν για την Ελληνοχριστιανική του καταγωγή.

Η μεν Αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από ωραία λόγια για ποιοτικό τουρισμό υψηλών προσώπων, οι δε μικροί ξενοδόχοι του νότου επικαλούνται την θρησκευτική και εθνική τους ταυτότητα κάθε φορά που συγκρούονται με την κυβέρνηση.

Το θέμα είναι τι δουλειά έχει και ανακατεύεται η Ελληνική κυβέρνηση ωσάν να θίγονται τα ιερά και τα όσια της φυλής μας…

Αν μας ενδιαφέρει η προστασία της Αλβανίας από τα αρπακτικά ας προτείνουμε ένα μοντέλο εναλλακτικής στρατηγικής στον τουρισμό για την χώρα μας αλλά και για την Αλβανία που θα έχει στο κέντρο του τις ανάγκες του εργαζόμενου στον τουρισμό αλλά και του εργαζόμενου επισκέπτη.

Αλλιώς ας αφήσουν τις εθνικιστικές κραυγές για δήθεν καταπίεση της Ελληνικής μειονότητας.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ