12.6 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αραράτ, του Σταμάτη Κυριάκη

 

 

Στο τέλος του Παγκοσμίου πολέμου και λίγο πριν αρχίσει ο ψυχρός πόλεμος ο Στάλιν είχε επιχειρήσει να ακυρώσει την συμφωνία και να εισβάλει στην Τουρκία προκειμένου να προσαρτήσει τα εδάφη αυτά. 

 

 

Η Αίθουσα συνεντεύξεων στο αεροδρόμιο του Ερεβάν ήταν γεμάτη   από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργία από όλο τον κόσμο.

 

Ο Υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε  σε ερωτήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών και στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά από το  φημισμένο Αρμένικο Μπράντυ  «Αραράτ Αχταμάρ».

 

Ενώ όλα φαινόταν να τελείωναν στα όρια του προβλέψιμου,  ο  Ρώσος υπουργός έκανε κάτι φαινομενικά αθώο που τάραξε το πλήθος των δημοσιογράφων.

 

Έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο  , πήγε κοντά στην τζαμαρία και έβγαζε φωτογραφίες το όρος Αραράτ.

«Μα γιατί βγάζεται φωτογραφίες από μια  περιοχή που κατέχει  η Τουρκία;»

Ρώτησε «αφελώς» μια Αγγλίδα δημοσιογράφος .

 

«Η Τουρκία έχει και την ημισέληνο στην σημαία της , αυτό δεν σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι δικό της» απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Αρμένικο κονιάκ έχει πάρει το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από την Γαλλία.

 

Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι  στις 16 Μαρτίου του  1921 υπεγράφη μια συνθήκη ανάμεσα στην Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ και της νεαρής Κυβέρνησης  των Μπολσεβίκων στην Μόσχα που έμεινε στην Ιστορία ως «συμφωνία του Καρς»   (μια  μικρή πόλη στους πρόποδες του Αραράτ).

 

Σύμφωνα με αυτή, η Τουρκία παρέδιδε στη Σοβιετική Ένωση τον έλεγχο της Αζαρίας και του λιμανιού Μπατούμι (Γεωργία) ,  με αντάλλαγμα την κυριαρχία στις πόλεις Καρς, Αρνταχάν και Ιγντίρ, που όλες ήταν τμήμα της Ρωσικής Αρμενίας.

 

Η Συμφωνία θα βρίσκονταν σε ισχύ εφόσον ανανεωνόταν κάθε 25 χρόνια.

 

Φέτος (2016) η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί αλλιώς παύει να ισχύει και θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει τα εδάφη στην Ρωσία ως διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Μιλάμε για μια περιοχή που καλύπτει σχεδόν το 30% της Τούρκικης επικράτειας.

 

Την επομένη  όλες οι Τούρκικες εφημερίδες  είχαν πρωτοσέλιδα τρόμου  για την  φαινομενικά αθώα αυτή  υπενθύμιση του Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας συνέχισε το «δούλεμα» των Τούρκων μέσω ….Facebook .

 

« Το Αραράτ έχει μια γοητευτική ομορφιά και ο Λαβρόφ δεν μπόρεσε να αντισταθεί» γράφει  στην σελίδα της  και ακολουθούν εκατοντάδες σχόλια  που αφορούν βασικά στην θρησκευτική ιερότητα του βουνού αλλά και στην πατριωτική υποχρέωση της Ρωσίας έναντι της Αρμενίας.

 

Η  Hurriyet προειδοποιεί για τις «σοβαρές συνέπειες που θα έχει στην περιφερειακή ασφάλεια μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας καθώς εκτός από την στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας θα επηρεάσει και τις γειτονικές χώρες» .

 

Προφανώς εννοεί  το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Η Τουρκία  για αυτό ενδιαφέρεται κυρίως διότι η περιοχή αυτή στα βορειοανατολικά της σύνορα , εξαιτίας της συμφωνίας Καρς  παρέμεινε με απαρχαιωμένες  υποδομές και οι Τούρκικες  επενδύσεις εκεί είναι ελάχιστες.

 

Αντιθέτως από την Αρμένικη πλευρά υπάρχει μια «αναπτυξιακή αισιοδοξία» και ταυτόχρονα λειτουργεί και μια μεγάλη ρώσικη στρατιωτική βάση στο Γκιουμρί καθώς και αεροπορική δύναμη  που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Τουρκίας.

 

Στο τέλος του Παγκοσμίου πολέμου και λίγο πριν αρχίσει ο ψυχρός πόλεμος ο Στάλιν είχε επιχειρήσει να ακυρώσει την συμφωνία και να εισβάλει στην Τουρκία προκειμένου να προσαρτήσει τα εδάφη αυτά. Η Τουρκία όμως τότε είχε αρχίσει να αναπτύσσει δεσμούς με την Δύση και ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης ήταν υπαρκτός.

 

Σήμερα ούτε οι συσχετισμοί είναι ίδιοι , ούτε η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια θέση.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε προ μια Ρώσικης εισβολής  στην Τουρκία.

 

Το πιο πιθανό είναι ότι η συνθήκη δεν θα ανανεωθεί και το ζήτημα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα προς όφελος της Ρωσίας.

 

Από οικονομικής πλευράς σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να χτίσουν ούτε κοτέτσι σε μια τεράστια περιοχή αλλά και κάθε παρουσία στρατευμάτων εκεί θα θεωρείται αυτομάτως παράνομη.

 

Κέρκυρα 29/4/2016

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ