Νέοι / νέες Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και βάσει του νέου νόμου πλαίσιο, η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των μεταπτυχιακών, επιβάλλοντας δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Η εγκύκλιος συγκεκριμένα αναφέρει:
«Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύναται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων… Περαιτέρω, τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., δικαιούνται αμοιβής μόνο αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης, υπό την έννοια ότι η λειτουργία του Π.Μ.Σ. βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση».
Οι διδάσκοντες δηλαδή θα πληρώνονται μόνο αν το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών έχει δίδακτρα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και τα λίγα εκείνα τμήματα που δεν είχαν επιβάλλει τέλη φοίτησης για τα μεταπτυχιακά τους θα πρέπει τώρα να το πράξουν. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση εμπορευματοποιείται έτσι ακόμα περισσότερο και τα Πανεπιστήμια αναγκάζονται να υιοθετήσουν ακόμα μια διάταξη στην κατεύθυνση λειτουργίας τους με επιχειρηματικούς όρους. Επιπλέον με δεδομένη και την μαζικοποίηση των προγραμμάτων αυτών κατά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων (αν το 2012 υπήρχαν 32.500 μεταπτυχιακοί φοιτητές και γύρω στους 10.000 υποψήφιοι διδάκτορες, το 2022 ήταν γύρω στους 80.000 και περίπου 30.000 αντίστοιχα) η επιβολή διδάκτρων έρχεται να οξύνει τους ταξικούς φραγμούς και να μειώσει ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων να σπουδάζουν.
Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμα την κατάργηση της εκπροσώπησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στις συνελεύσεις τμημάτων και τομέων. Οι εξωτερικοί παράγοντες, οι «άριστοι» της αγοράς, οι κάθε λογής «ειδικοί» θα έχουν έτσι περισσότερο λόγο για τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο, τα προγράμματα σπουδών και το αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας από τους ίδιους τους καθηγητές και τους νέους επιστήμονες, αποκόπτοντας ακόμα περισσότερο τα ιδρύματα από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Απέναντι στην όξυνση των ταξικών φραγμών, που πάει χέρι – χέρι με την προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικότερου μοντέλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πανεπιστημιακή αστυνομία, μπάρες στις εισόδου των ιδρυμάτων, διαγραφές και καταστολή της πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας απαιτείται προσπάθεια για την πλατύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου υπεράσπισης του δημοσίου – δωρεάν Πανεπιστημίου, μαζί με την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των δομών του σε όλα τα επίπεδα.