19.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχής εποικισμός της Ιερουσαλήμ από Εβραίους εξτρεμιστές, με στήριξη Ισραηλινών δικαστών

 

Πηγή: Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz 17/4/2024, Συντακτικό προσωπικό

Ο ανώτατος δικαστής Noam Solberg απέρριψε την έφεση των μελών της οικογένειας Shehadeh από το Silwan και διέταξε την έξωσή τους από το σπίτι στο οποίο ζουν από το 1967 υπέρ των ακτιβιστών της ένωσης Ateret Cohanim. Όλα τα δεινά του συστήματος διακρίσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ γίνονται ξεκάθαρα στην απόφασή του. Το σπίτι της οικογένειας Shehada βρίσκεται στη γειτονιά Batn al-Hawa στο Silwan.

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ιδρύθηκε ένα εβραϊκό κληροδότημα που αγόραζε γη με σκοπό τη στέγαση των Εβραίων της Υεμένης.

Το 1938, οι Βρετανοί εκκένωσαν τη Σιωνιστική Συνοικία. Μια δεκαετία αργότερα, όταν η Ιερουσαλήμ διαιρέθηκε, ο Ιορδανός θεματοφύλακας της εχθρικής περιουσίας κρατούσε αρχεία στο όνομα του εβραϊκού Βακφ. Ενώ ο ομόλογός του στο Ισραήλ κατάσχεσε όλη την τεράστια περιουσία που άφησαν πίσω τους Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δυτικά της Ιερουσαλήμ και στην υπόλοιπη χώρα.

Το 2001, σε μια σύντομη απόφαση, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποδέχτηκε το αίτημα ακτιβιστών από την ένωση Ateret Cohanim να είναι διαχειριστές του κληροδοτήματος. Έτσι, το κράτος παρέδωσε στον εξτρεμιστικό σύλλογο μια μεγάλη έκταση γης στην καρδιά του χωριού Silwan, όπου ζουν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι που είχαν αγοράσει σπίτια δεκαετίες νωρίτερα δεν γνώριζαν ότι θα είχαν εισβολείς στα σπίτια τους με μια σύντομη απόφαση.

Έκτοτε, η ένωση εργάζεται για να εκδιώξει Παλαιστίνιους κατοίκους από τα σπίτια τους και να τους αντικαταστήσει με Εβραίους εποίκους. Το 2018, ο ανώτατος δικαστής Dafna Barak-Erez έθεσε σκληρά ερωτήματα σχετικά με αυτό – όπως το νομικό καθεστώς της γης σύμφωνα με τον οθωμανικό νόμο, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κατοίκων στον τόπο και πολλά άλλα. Αλλά ο Barak-Erez δεν ήταν αρκετά γενναίος για να διατάξει τη διακοπή των διαδικασιών έξωσης, και απλώς είπε: «Η εκκένωση των ανθρώπων που ζουν στη γη για δεκαετίες… εγείρει ανθρωπιστικές δυσκολίες».

Έκτοτε συνεχίστηκε η δικαστική προσπάθεια έξωσης των κατοίκων από τα σπίτια τους. Πριν από ενάμιση χρόνο, ένας άλλος ανώτερος δικαστής, ο Ούζι Φόγκελμαν, ζήτησε διευκρινίσεις από τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η σύμβουλος Ghali Berherb Mayara δεν βιάζεται να το κάνει και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει τη φετβά της.

Εν τω μεταξύ, ο Σόλμπεργκ αποφάσισε να μην περιμένει τη φετβά και διέταξε την έξωση 15 μελών της οικογένειας από το σπίτι τους μέσα σε ενάμιση μήνα και τους διέταξε επίσης να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα των εποίκων. Αυτός ο έλεγχος μαστίζεται τόσο από αποτυχίες, αδικίες, περίεργους νόμους, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και βασικών κανόνων δεοντολογίας, που είναι δύσκολο να τα μετρήσει κανείς όλα. Ολόκληρο το ισραηλινό σύστημα, από τη νομοθετημένη Κνεσέτ, μέχρι τη φρουρά στο Υπουργείο Οικονομικών και τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, ακόμη και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όλα λειτουργούν ως μια ομαλή κίνηση με έναν στόχο: να νικήσουν τις εργατικές οικογένειες στα σπίτια τους στην καρδιά της παλαιστινιακής περιοχής της Ιερουσαλήμ υπέρ των εξτρεμιστών Εβραίων των οποίων η παρουσία θα οδηγήσει σε περισσότερη βία και δυστυχία.

Κάθε έντιμος πολίτης πρέπει να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή τη δικαστική απόφαση.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ