35.6 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η τελευταία του Ισραήλ ευκαιρία να σταματήσει τον πόλεμο, του Γκίντεον Λεβί

 

Πηγή: Εφημερίδα Haaretz 26/5/2024

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος για το Ισραήλ. Δεν θα την επιλέξει. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί από το σύμπλεγμα κατωτερότητας στο οποίο έχει φτάσει είναι να πει «ναι» στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Έτσι συμπεριφέρεται το κράτος δικαίου και έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται ένα κράτος που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην οικογένεια των λαών. Ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να το είχε επιβεβαιώσει το βράδυ του Σαββάτου: «Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση». Οι πύλες της κόλασης που απειλούσαν να ανοίξουν στο Ισραήλ θα είχαν κλείσει, έστω και για λίγο. Ένα Ισραήλ που συμμορφώνεται με το δικαστήριο θα είναι κράτος δικαίου και πρέπει να γίνεται σεβαστό. Αν λέγαμε ναι στο θέμα θα το είχε σώσει από τη συνεχιζόμενη παράλογη αιματοχυσία στη Ράφα και θα είχε σταματήσει τη διεθνή χιονόμπαλα που κυλούσε γρήγορα προς το μέρος της.

Η διακοπή των μαχών στη Ράφα, και ολόκληρου του πολέμου, είναι η τελευταία λύση για το Ισραήλ, ίσως προκειμένου να επιστρέψει στη διεθνή του θέση που ήταν πριν από τον πόλεμο, η οποία δεν ήταν μεγάλη αλλά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι τώρα. Αν το Ισραήλ αγνοήσει το θέμα, τι πιο ασφαλές από αυτό, δηλώνει επιληπτική κατάσταση. Η απαλλαγή από αυτή τη θέση θα πάρει χρόνια και το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό και δυσβάσταχτο για κάθε Ισραηλινό, ακόμα και προσωπικά.

Αλλά το Ισραήλ είναι το ίδιο. Ψάχνετε για συμβουλές για το πώς να αγνοήσετε το θέμα και να στρατολογήσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαστρέβλωση του διεθνούς δικαίου. Τίποτα πιο ηλίθιο από αυτό. Για χάρη της Αμερικής και του Ισραήλ επίσης, ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον θα θέσει ένα μέγιστο όριο στην προθυμία της να πάει ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο και ενάντια στο διεθνές δίκαιο για χάρη του αδίστακτου κράτους που χορηγεί.

Υπάρχουν άμεσα βήματα που πρέπει να κάνει το Ισραήλ πριν φτάσει στην άβυσσο: να σταματήσει ο πόλεμος και να αλλάξει κυβέρνηση. Τα δύο ανώτατα δικαστήρια στον κόσμο την διέταξαν να κάνει αυτά τα βήματα. Αίτημα για έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας κατέθεσε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στη Ράφα. Εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, θα χρησιμεύσουν για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση στο Ισραήλ, εάν θέλει να επιβιώσει. Η διακοπή των μαχών στη Ράφα θα οδηγήσει στη διακοπή ολόκληρου του πολέμου και ταυτόχρονα στην απελευθέρωση των απαχθέντων. Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτές τις αποφάσεις. Αυτές είναι λογικές, ορθές και πολύ δίκαιες αποφάσεις για χάρη τους.

Από την πανικόβλητη αποχώρηση από τη χερσόνησο του Σινά το 1956, το Ισραήλ δεν συμφώνησε ποτέ σε καμία απόφαση της διεθνούς κοινότητας. Τι σχέση έχει με τον κόσμο και τις αποφάσεις του; Έχει ανοσία και προστατεύεται από την Αμερική, την Τορά και τη Ντιμόνα, και από τότε συμπεριφέρεται σαν να του επιτρέπεται να μειώνει ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έληξε την ημέρα που η Λωρίδα της Γάζας εισέβαλε βάναυσα και ανεξέλεγκτη.

Αμέσως αφού ο δικαστής Nawaf Salam ολοκλήρωσε την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου, το Ισραήλ αύξησε τις επιθέσεις του στη Rafah, την πόλη από την οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέφυγαν στο Al-Mawasi και στην οποία μόνο ένα νοσοκομείο παρέμεινε με οκτώ κρεβάτια. Ενώ ο δικαστής Salam διάβαζε την απόφαση, ο Sufyan Abu Zaida, ο πρώην Παλαιστίνιος υπουργός Υποθέσεων Κρατουμένων, ο οποίος είχε καταφύγει από τη Γάζα στο Κάιρο, με πήρε τηλέφωνο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια: οκτώ μέλη της οικογένειάς του είχαν σκοτωθεί δύο μέρες νωρίτερα στο Τζαμπαλία. Η Marwa, η ανιψιά του, ήταν η μόνη που δεν κοιμόταν όταν ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι της οικογένειας. Έβλεπε τα πάντα σαν να ήταν σε ταινία τρόμου, είπε. Ο πύραυλος σκότωσε την ανιψιά του αδελφού του, Ιμάν, που μετέφερε την επτά μηνών κόρη της, η οποία επίσης σκοτώθηκε. Ο τετράχρονος γιος της πέταξε στο διαμέρισμα ενός γείτονα και σκοτώθηκε. Η Marwa είδε επίσης πώς ο πύραυλος έσκισε τα σώματα των δύο γιων της, του Acer και του Aser (4 ετών) και έκοψε το χέρι του γιου της Nasser (7 ετών). Η μητέρα και ο αδερφός της Marwa σκοτώθηκαν μπροστά της με πύραυλο. Έχασε τον άντρα της στην αρχή του πολέμου. Σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε στην κηδεία της κόρης του αδελφού του.

Αυτό ζήτησε να σταματήσει προχθές το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Ισραήλ.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ