28.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δόγμα Μονρό αποτυγχάνει τώρα και στη Βολιβία, του Κώστα Ήσυχου

 

Πηγή: Αριστερό Ρεύμα

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία επανενεργοποίησε το στρατηγικό ζήτημα του λιθίου, ενός από τους πιο περιζήτητους φυσικούς πόρους στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Τα σύνορα μεταξύ Αργεντινής, Χιλής και Βολιβίας σχηματίζουν το λεγόμενο «τρίγωνο λιθίου», το μεγαλύτερο σήμερα, απόθεμα λιθίου στον κόσμο.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μάσκ είχε το βλέμμα του στην περιοχή, (ήδη έχει δεχθεί την πρόσκληση του Μιλέι της Αργεντινής να επισκεφθεί τη χώρα σε λίγες εβδομάδες) καθώς το συγκεκριμένο ορυκτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα, γεγονός που εξηγεί την υποστήριξή του σε μια κυβέρνηση τόσο φιλική προς τον απορυθμισμένο «αναρχοκαπιταλισμό» όπως αυτοαποκαλεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιό κυβερνητικό μόρφωμα του, ο Χαβιέ Μιλέι στην Αργεντινή, που έχει ηδη προαναγγείλει την ιδιωτική εκμετάλλευση του λιθίου. Ακριβώς αντίθετο μοντέλο κρατικού και κοινωνικοποιημένο λίθιο με βάση την νομοθετική πραγματικότητα της Βολιβίας και της προοδευτικής, αριστερής κυβέρνησης του Λουις Αρσε.

Μόνο στο έδαφος της Βολιβίας, υπολογίζεται ότι υπάρχει κατά προσέγγιση απόθεμα 23 εκατομμυρίων τόνων λιθίου. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Λουις Αρσε έθεσε τη δυνατότητα ανάληψης της εκμετάλλευσης των μπαταριών λιθίου με εργοστασιακές μονάδες στην Βολιβία, σε συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτή η είδηση ​​δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η στρατηγός Λόρα Ρίτσαρντσον, ανώτατη στρατηγός της Νότιας Διοίκησης (Λατινική Αμερική) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, το κατέστησε σαφές σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα. Τόνισε ότι το 60% των αποθεμάτων λιθίου βρίσκεται στο τρίγωνο της Νότιας Αμερικής ( Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία).

Τόνισε επίσης το πετρέλαιο από τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα, το χρυσό, το χαλκό και το απόθεμα του 31% του γλυκού νερού που συγκεντρώνεται στον Αμαζόνιο συναποτελούν στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Με περίσσια « ιμπεριαλιστική ειλικρίνεια» οι ΗΠΑ αποκαλούν τον ορυκτό και φυσικό πλούτο των χωρών της Λατινικής Αμερικής «εθνικά τους στρατηγικά συμφέροντα» !

«Αυτή η περιοχή είναι σημαντική», είπε η Αμερικανίδα στρατηγός στην συνέντευξη της. «Διακυβεύονται πολλά και έχουμε πολλά να κάνουμε», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι ο Λατινοαμερικανικός νότος «έχει τεράστια σημασία για την εθνική μας ασφάλεια και πρέπει να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας παιχνίδι».

Ήδη το 2019, μετά το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, ο Έβο Μοράλες εξέφρασε τον αντίκτυπο του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τους φυσικούς πόρους, ιδίως το λίθιο, μεταξύ των λόγων του τότε πετυχημένου πραξικοπήματος. Υποστήριξε σε διάλογο με την Telesur, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να επιτρέψουν την τοπική παραγωγή μπαταριών λιθίου στο έδαφος της Βολιβίας. Ενδιαφέρονται μόνο για την εξαγωγή της πρώτης ύλης.

Το 2021, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Λουις Αρσε τόνισε ότι στην προεκλογική εκστρατεία η αντιπολίτευση είχε δείξει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί η Tesla του Έλον Μάσκ στη Βολιβία για να εκμεταλλευτεί το λίθιο εάν η συντηρητική αντιπολίτευση κέρδιζε τις εκλογές.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι λίγες εβδομάδες αργότερα, ένα ανώτερο στέλεχος της Tesla είχε πει ότι θα πραγματοποιούσαν πραξικόπημα όπου και όταν χρειαζόταν.” Ο Αρσε εκτίμησε ότι ο στόχος του πραξικοπήματος του 2019 ήταν “ο έλεγχος του λιθίου της Βολιβίας”, αυτή είναι η βασική αιτία για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Η επιμονή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να αναζωογονεί το « τρίγωνο των πραξικοπημάτων» ( Ντόπια Ολιγαρχία, ηγεσία του Στρατού και Αμερικανική πρεσβεία) στην πολύπαθη Λατινική Αμερική έχει τις ρίζες στο ακλόνητο ( ήδη κλονισμένο) ιστορικό δόγμα Μονρό. Η απάντηση των λαών στη γη του Φιντέλ, του Τσε, του Τσίκο Μέντεζ και άλλων επωνύμων και ανώνυμων ηρώων είναι : Yankee go home !, σημειώστε 1-0, υπέρ της Βολιβίας, εξάλλου κόπα Αμέρικα έχουμε ….

*Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλμες, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. Έχει διατελέσει αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής το 2015. παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα του διαφωνώντας με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Σήμερα είναι μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ