29.8 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μερικές σκέψεις για τις γαλλικές εκλογές, του Σωτήρη Ρούσου

Πηγή

  1. Η δυναμική της ακροδεξιάς έχει πάρει μόνιμα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ήδη σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ipsos οι εργάτες ψήφισαν ακροδεξιά σε ποσοστό 57% έναντι 21% για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΛΜ) και το ίδιο συμβαίνει και με τους χαμηλόμισθους υπάλληλους, 44% και 26% αντίστοιχα. Αντιστρόφως το ΝΛΜ αντλεί τα ποσοστά του από τα μεσαία εισοδήματα.
  2. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Κεντροαριστερά και η Αριστερά είτε συμβιβάστηκαν με τις επιλογές του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου είτε ηττήθηκαν από αυτό. Η ακροδεξιά πείθει τις υποτελείς τάξεις υποσχόμενη να ορθώσει και πάλι τα τείχη του έθνους-κράτους επικεντρώνοντας όχι σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής ανισότητας αλλά σε ζητήματα ταυτότητας και δαιμονοποίησης του “άλλου”, του μετανάστη, πρόσφυγα, “διαφορετικού”.
  3. Είναι ελπιδοφόρο μεν ότι το ΝΛΜ προηγείται κατά 15-20 μονάδες της ακροδεξιάς στους νέους 17-24 αλλά δυστυχώς σε αυτές τις ηλικίες έχουμε και το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής με 43%.
  4. Εξίσου μεγάλο (48%) είναι το ποσοστό αποχής αυτών που δηλώνουν άλλη θρησκεία από τον Καθολικισμό και στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι. Πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των Γάλλων μουσουλμάνων δεν βλέπει αλλαγή στη θέση τους στην κοινωνία με μια πολιτική αλλαγή.
  5. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν φταίει η απόφαση του Μακρόν να πάει σε εκλογές για τον σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών της ακροδεξιάς, από 18% σε 33%. Όποτε κι αν γίνονταν εκλογές η ακροδεξιά θα θριάμβευε, πολύ πιθανό μάλιστα να έβγαινε πιο ενισχυμένη αν αργούσαν κι άλλο οι εκλογές.
  6. Η ακροδεξιά της Γαλλίας, αν κυβερνήσει, αναμένεται να ακολουθήσει τη συνταγή Μελόνι. Πειθήνια στο ΝΑΤΟ και τις βασικές οικονομικές γραμμές των Βρυξελλών από τη μία πλευρά, αυταρχική, ξενοφοβική και ultra συντηρητική στο εσωτερικό, από την άλλη.
  7. Πάντως είτε πετύχει η ακροδεξιά απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είτε όχι, η Γαλλία, μια από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις στην Ε.Ε., εισέρχεται σε πολιτική αστάθεια και αδυναμία λήψης σημαντικών αποφάσεων σε μια εποχή με κρίσιμα προβλήματα και προκλήσεις για την Ευρώπη, ύφεση, κλιματική αλλαγή, Ουκρανία, σχέσεις με Κίνα, Μέση Ανατολή, πιθανή εκλογή Τραμπ.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ