Πηγή: Αριστερό Ρεύμα
Ενώ οι αριθμοί των δολοφονημένων αμάχων καθημερινά αυξάνονται, ανά ώρα, από τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Νετανιάχου στη Γάζα, στην Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στην Συρία, στην Υεμένη, τα ταξίδια του Υπ. Εξ. των ΗΠΑ εκφράζονται από πολιτική υποκρισία, απαράμιλλο κυνισμό και μια άστοχη επικοινωνιακή επανάληψη μιας φράσης που αλλάζει το νόημα των λέξεων και διαστρεβλώνει μια φρικτή πραγματικότητα που ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι μάρτυρας : « Η εκεχειρία πρέπει να επιτευχθεί, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα!» …
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για σύγχρονα συμβατικά όπλα (CCW ή CCWC), που υπεγράφη στη Γενεύη στις 10 Οκτωβρίου 1980 και τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 1983, επιδιώκει να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση ορισμένων συμβατικών όπλων. Η σύμβαση έχει πέντε πρωτόκολλα:
Το Πρωτόκολλο Ι απαγορεύει τα όπλα με μη ανιχνεύσιμα θραύσματα.
Το Πρωτόκολλο ΙΙ απαγορεύει τις νάρκες ξηράς, τις παγίδες με εκρήξεις.
Το Πρωτόκολλο ΙΙΙ απαγορεύει τα εμπρηστικά όπλα.
Το Πρωτόκολλο IV απαγορεύει τα εκτυφλωτικά όπλα λέιζερ (υιοθετήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1995, στη Βιέννη).
Το Πρωτόκολλο V ορίζει υποχρεώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την εκκαθάριση εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου, που εγκρίθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2003 στη Γενεύη.
Όλες τις παραπάνω συμφωνίες που αποτελούν διεθνείς συνθήκες υπό τον ΟΗΕ για ολες τις χώρες μέλη, δεν τις έχει αναγνωρίσει, ούτε τις εφαρμόζει το Ισραήλ. Ούτε στο ελάχιστο.
Δεν είναι πόλεμος. Είναι γενοκτονία.
Δεν είναι «προσφυγικές ροές», είναι μαζικός δημογραφικός εκτοπισμός. Προετοιμασία για μαζικό σχεδιασμένο εποικισμό.
Η καταστροφή σχολείων, νοσοκομείων, καταυλισμών προσφύγων, θρησκευτικοί χώροι λατρείας συναποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η χρήση απαγορευμένων όπλων (βόμβες φωσφόρου, διατρητικοί πύραυλοι, βόμβες διασποράς, κλπ. κατάφορα παραβιάζουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ ).
Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει πάνω από 120 δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ στη Γάζα και στην δυτική όχθη. Έχει δολοφονήσει πάνω από 240 εργαζόμενους του ΟΗΕ στη Γάζα (Γιατροί, νοσηλευτές, Μηχανικοί, τοπογράφοι, τεχνικοί, καθηγητές, δάσκαλοι, κ.λπ.).
Το καθεστώς Νετανιάχου είχε και έχει λόγους να έχει κηρύξει τον ΓΓ του ΟΗΕ “ persona non grata” στο Ισραήλ και να μην αναγνωρίζει καμία δικαιοδοσία του ΟΗΕ, ενώ παραμένει πλήρες μέλος του οργανισμού. Η απόλυτη αντίφαση.
Το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικάνου απεσταλμένου στην Βηρυτό Amos Hochstein
Από ότι έχει διαρρεύσει με τον πιο επίσημο τρόπο, χωρίς να διαψεύδεται, Λιβανέζοι αναλυτές αναφέρουν τα « τελεσίγραφα » του Ισραήλ προς την κυβέρνηση του Λιβάνου :
- Απόλυτη παράδοση του εναέριου χώρου του Λιβάνου στο Ισραήλ.
- Αποστρατιωτικοποίηση όλου του Νοτίου Λιβάνου.
- Έξοδος της Πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ (το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα του Λιβάνου) από την κυβέρνηση του Λιβάνου.
- Αφοπλισμός της Χεζμπολάχ.
- Κοινωνική, πολιτική περιθωριοποίηση της Χεζμπολάχ και των πολιτικών της συμμάχων.
Είναι δυνατόν μια κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ, να αποδεχθεί τέτοιους όρους που την μετατρέπουν σε χώρα παρία, αποικία του Δ.Ν.Τ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ;
Τότε και μόνο αφού οι όροι του Ισραήλ γίνουν αποδεκτοί θα πάψουν οι βομβαρδισμοί στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου. Το Ισραήλ μέσα από μια επιτακτική σε όλα τα μέτωπα, στρατιωτικό δόγμα αψηφά με πρωτοφανή τρόπο, τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Η αμηχανία, απραξία, η αδιαφορία, η έλλειψη πρακτικών μέτρων της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει το Ισραήλ και όχι μόνο να συνέχεια την εγκληματική του δράση.
Το Ισραήλ δεν διαθέτει Σύνταγμα που να καθιστά όρια και σαφή σύνορα με όλους τους γειτόνους του. Νομοθετικά έχει εγκαθιδρύσει κοινωνικό, εργασιακό και εκπαιδευτικό apartheid σε όλους τους Παλαιστινίους γηγενείς( 2 εκατομμύρια) εντός του Ισραήλ, όπου τους αναγορεύεται να αυτοπροσδιορίζονται ως ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ, αλλά νομοθετικά αναφέρονται ως « Άραβες – Ισραηλινοί».
Η ελεύθερη οπλοφορία των Ισραηλινών εποίκων, εξασφαλίζει την δυνατότητα να εισβάλουν σε παλαιστινιακές νόμιμες ιδιοκτησίες, σπίτια, χωράφια, κλπ. με άμεση κατάληψη των οικιών τους και των εδαφών τους ακόμα και με δολοφονίες όταν αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μόνο το 2024 Ισραηλινοί ένοπλοι κατέλαβαν παράνομα 23,971 τετραγωνικά χιλιόμετρα παλαιστινιακής γης με την χρήση βίας. Κανείς Ισραηλινός πολίτης δεν έχει διωχτεί από την « δικαιοσύνη» του Ισραήλ για δολοφονίες η παράνομες « καταλήψεις» παλαιστινιακής γης.
Η άμεση διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ ( όπως έχουν πράξει δεκάδες χώρες μέλη του ΟΗΕ έως σήμερα), για ηθικούς, νομικούς, πολιτικούς λόγους, είναι κάτι παρακάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη. Η χώρα μας de facto έχει μετατραπεί σε « σιωπηλός» συνεργός εγκλημάτων πολέμου ( όπως και το σύνολο χωρών- μελών του ΝΑΤΟ).
Το Ισραήλ δεν είναι μόνο μια χώρα απλά αναθεωρητική, αλλά άκρως επικίνδυνη για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχών αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσία μας στο ΝΑΤΟ, από τους πιο καλούς « μαθητές» του, εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας μας ; Η ιστορική εμπειρία της χώρας μας τον τελευταίο αιώνα τι μας διδάσκει στο πεδίο των πολέμων, των εθνικών τραγωδιών ( ‘22, εμφύλιος, χούντα κυπριακό) από την Δυτική μας προσήλωση ; Το ακλόνητο δόγμα « ανήκουμε στη Δύση» έχει εξασφαλίζει την ομαλότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισομερή και ισότιμη κοινωνική ανάπτυξη ;
Τέλος, ο μνημιονιακός πόλεμος σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας τελείωσε η διαιωνίζεται ; Τι μας λέει η σημερινή φρικτή κοινωνική πραγματικότητα ; Τα στοιχεία της συνεχούς μετανάστευσης( κυρίως της νεολαίας), της δημογραφικής κατάρρευσης, του εντεινόμενου εργασιακού μεσαίωνα;
Η κυβέρνηση της ΝΔ, και τα νατοϊκά και φίλο ισραηλινά κόμματα που «αναμασούν» συνεχώς την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, την γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή μας, πως απαντούν στο «θεμιτό και αναγκαίο εγκλωβισμό» της χώρας μας στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Βρυξέλλες – Τελ Αβίβ;
Χαοτικό διεθνές περιβάλλον.
Η σημερινή διεθνή συγκυρία περιλαμβάνει την συνεχή κατάρρευση της παραδοσιακής διπλωματίας και διεθνών οργανισμών. Ραγδαία αυξάνεται η γεωπολιτική, οικονομική, ενεργειακή αστάθεια σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ΝΑΤΟ, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η στρατιωτική περικύκλωση της Λ.Δ. της Κίνας, με επιθετικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, στις Φιλιππίνες, την στάθμευση πυρηνικών υποβρυχίων σε λιμάνια της Αυστραλίας( συμφωνία Auckus), την ιλιγγιώδη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ιαπωνίας ( βαλλιστικοί πύραυλοι, 1ο αεροπλανοφόρο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ) την συνεχή στρατικοποίηση της Νότιας Κορέας, η ανάμειξη των ΗΠΑ στην Ταιβάν, ως μοχλός πίεσης σε βάρος της Λ.Δ. της Κίνας προϊδεάζουν για ραγδαία επέκταση των πολεμικών συρράξεων, ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων.
Οι ΗΠΑ, ως κυρίαρχος ιμπεριαλιστικός πυλώνας μαζί τις « λοιπές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» ( ΕΕ), αφού πολυδιάστατα συρρικνώνονται ως « παγκόσμιοι ηγεμόνες» στην Αφρική, στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, συμμετέχουν ενεργά στον πολλαπλασιασμό περιφερειακών πολέμων, εντείνουν τους οικονομικούς πολέμους μέσω παράνομων κυρώσεων σε βάρος χωρών ( Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Ονδούρες, κλπ). Εφαρμόζουν το δόγμα του χάους και των περιφερειακών συγκρούσεων, εντείνουν την αναβίωση των νεοναζιστικών, νεοφασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων ανά τον κόσμο που συνάδει με μια βαθιά, πολύπλευρη καπιταλιστική κρίση. Δεν είναι εξάλλου πρωτόγνωρο ο καπιταλισμός να αξιοποιεί πολιτικά τον ναζισμό και τον φασισμό και τους πολέμους, ως μια «εφεδρεία» για το ξεπέρασμα μιας πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης.
Η πολυδιάστατη φτώχεια, η διατροφική και ενεργειακή κρίση η ανασφάλεια λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων με την αυξανόμενη ακρίβεια, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, η ανεξέλεγκτη μιντιοκρατία από ολιγαρχικές εξουσίες συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους λαούς. Η ΕΕ αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο προχωρημένα κοινωνικό- πολιτικά εργαστήρια με την ραγδαία αύξηση της Ακροδεξιάς και του μεταμφιεσμένου η μη νεοφασισμού.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα αναδεικνύουν την ανάγκη η σημερινή κατακερματισμένη αντινεοφιλελεύθερη, αντιμπεριαλιστική ριζοσπαστική αριστερά να αναμετρηθεί ΕΝΩΤΙΚΑ με τα πιο ακραία και εφιαλτικά τοπία που αναδύονται και να επαναφέρει μαχητικά και νικηφόρα στον ορίζοντα της κοινωνίας μαζικά κινήματα, πολιτικά και προγραμματικά προτάγματα και οράματα για το σήμερα. Όχι θεατές αλλά πρωταγωνιστές.
- Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας – Ανατρεπτική Αριστερά. Διετέλεσε αναπλ. υπουργός Εθνικής άμυνας και βουλευτής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα μαζί με δεκάδες υπουργούς και βουλευτές αρνούμενος να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο.