19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι ΗΠΑ αποχωρώντας από την συμφωνία με το Ιράν, του Σταμάτη Κυριάκη

 

 

 

Το διάγγελμα Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά του Ιράν και των συμμάχων του (Ρωσίας και Κίνας ) αλλά και μια πρόκληση προς την ΕΕ.

 

Η συμμαχία ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας οδηγεί σε απότομη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με απρόβλεπτες τις εξελίξεις για την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή της μέσης Ανατολής αλλά σε όλο τον κόσμο.

 

Ουσιαστικά, μετά την ήττα τους οι ΗΠΑ στην Συρία βλέπουν την προοπτική να υπάρξει διάδρομος των πετρελαίων του Ιράν μέσω Συρίας και Λιβάνου στην Μεσόγειο.

 

Αντίστοιχα το Ισραήλ βλέπει την εφιαλτική προοπτική να εμφανίζεται στην Μεσόγειο ο ανταγωνιστής των δικών του πετρελαίων.

 

Βλέπουν και οι δύο (μαζί και η Σαουδική Αραβία) την προοπτική να χάσουν την μονοπώληση της ενέργειας προς τον βασικότερο πελάτη τους την ΕΕ και μαζί με αυτήν να περιοριστεί και η δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής επιρροής .

 

Η ΕΕ από την μεριά της προτιμάει την ύπαρξη ανταγωνιστών των ΗΠΑ αλλά δεν θέλει και να αναγκαστεί να διακόψει τις επωφελείς εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ λυπάται για την απόφαση Τραμπ και τον αφήνει ακάλυπτο με μοναδικούς συμμάχους τους το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα «σοβαρό λάθος» αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως όχι μόνο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δουλεύει», αλλά και πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να παραμείνει σε ισχύ.

 

ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Είμαι βαθιά ανήσυχος για την ανακοίνωση της αποχώρησης από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (όπως είναι η επίσημη ονομασία της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν) και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων». Ο  πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε επίσης:

 

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επικυρώσει τη συμφωνία ομόφωνα, καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει το δικαίωμα να την κηρύξει νεκρή».
Ο Ερντογάν ευρισκόμενος στην δίνη μιας αμφίβολης έκβασης προεκλογικής εκστρατείας δέχεται την λυσσαλέα οικονομική επίθεση των ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο την όποια επιτυχία του και να στρέψουν το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων εναντίον του.

 

Αν προσθέσει κανείς και τις αντιδράσεις της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος δύσκολα θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον του Ιράν με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εναντίον του.

 

Ωστόσο το Ισραήλ πιέζει στην κατεύθυνση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίων του Ιράν. Παρόλο που επιχειρεί στρατιωτικά κάθε τόσο εναντίον της Συρίας και των Ιρανών στρατιωτών που βρίσκονται εκεί.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τελευταία αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Συρίας έγινε ακριβώς την στιγμή της συνάντησης της λεγόμενης «τριμερούς» στην οποία παίρνουν μέρος η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

 

Η τριμερής γίνεται για να επισημοποιηθεί η συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για το ποσοστό πετρελαίου και φυσικού αερίου που δικαιούται κάθε πλευρά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται κατά ένα μέρος του στην Κυπριακή ΑΟΖ και κατά το υπόλοιπο στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Επίσης, αυτή η τριμερής θα προετοιμάσει μια συνολική συμφωνία των τριών χωρών.

 

Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα ωφεληθεί από την διέλευση του Αγωγού του φυσικού αερίου EastMed. Το εξωφρενικό είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκε στην εξουσία με την ψήφο αριστερών πολιτών ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας προχωρώντας πέρα και από την ΕΕ.

 

Την ώρα ακριβώς που οι Ισραηλινοί πύραυλοι σκότωναν Σύριους πολίτες και στρατιωτικούς ο Τσίπρας χασκογελώντας έκανε δηλώσεις για την μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης μπροστά στον Νετανιάχου που έχει αιματοκυλήσει την Γάζα προκειμένου να λεηλατήσει τα αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου που δικαιούνται οι Παλαιστίνιοι.

 

Ακόμα και οι συμμορίες των γκάνγκστερ έχουν κάποιους κώδικες και μια επίφαση ηθικής. Η πολιτική διεθνών συμμαχιών των ΣΥΡΙΝΕΛ όχι…

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ