Η Αυστραλία απαντά για τις σφαγές της στο Αφγανιστάν με ψυχροπολεμικές κραυγές, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 11:50 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Αυστραλία απαντά για τις σφαγές της στο Αφγανιστάν με ψυχροπολεμικές κραυγές, του Παναγιώτη  Παπαδομανωλάκη

Παγκόσμια φρίκη έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα εγκλήματα πολέμου της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν. Ο λόγος για την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας  Paul Brereton, ο οποίος μετά από τετραετή έρευνα, συγκέντρωσε τις καταγγελίες για τα εγκλήματα των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας ως δύναμη κατοχής στην χώρα της Μ. Ανατολής. Υπενθυμίζουμε ότι ο στρατός της Αυστραλίας, εισήλθε στον πόλεμο το 2001-2014 κατά την Επιχείρηση Slipper. Τα τέλη του Οκτωβρίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός Tony Abbott από κοινού με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Bill Shorten ανακοίνωσαν σε ειδική τελετή στην αυστραλιανή βάση στο Tarin Kowt πως "ο μακρύτερος πόλεμος της Αυστραλίας τελειώνει. Όχι με νίκη, όχι με ήττα, αλλά, ελπίζουμε, με ένα Αφγανιστάν που είναι καλύτερο με την παρουσία μας εδώ". Τα τελευταία μαχητικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2013, αφήνοντας πίσω 400 άτομα ως εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στο πλευρό της κυβέρνησης κουισλίγκ. 

Στην πραγματικότητα οι αυστραλιανές δυνάμεις δεν αποσύρονται ποτέ. Από το 2015, η παρουσία τους αναμορφώνεται στα πλαίσια της Επιχείρησης Highroad του ΝΑΤΟ. Η έρευνα του στρατηγού Brereton ξεκινάει το 2016. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν απέδειξαν πως η παρουσία της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν άφησε πίσω της μια κόλαση, γεμάτη εγκλήματα πολέμου και σφαγές αμάχων. 

 

Εγκλήματα πολέμου

Η έκθεση του Brereton αναφέρεται σε μαρτυρίες περί παράνομων δολοφονιών, λατρεία για αιματοχυσία και κουλτούρα συγκάλυψης. Η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη της έκθεσης είναι ότι 39 Αφγανοί φέρεται να δολοφονήθηκαν από ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας σε 23 περιστατικά. Μάλιστα, οι δολοφονίες δεν έγιναν κατά την διάρκεια μάχης, αλλά κατά την σύλληψη των θυμάτων από τα αυστραλιανά στρατεύματα, ενώ κανένα από τα θύματα δεν φέρεται να ήταν μαχητής. Η έκθεση περιγράφει ακόμα ένα συμβάν κατά το οποίο οι νέοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων θα διατάζονταν από τον διοικητή περιπολίας τους να εκτελέσουν έναν κρατούμενο, κάτι σαν τελετουργικό αίματος για την είσοδό τους στον πόλεμο. Στην συνέχεια “φυτεύτηκαν” όπλα και εξοπλισμός στο νεκρό σώμα, για να καλύψουν πως πρόκειται για δολοφονία αμάχου. 

“Οι περιλήψεις για την δραστηριότητα (των δυνάμεων) και άλλες αναφορές συχνά δεν ανέφεραν στην πραγματική τους διάσταση και με ακρίβεια τα γεγονότα, ακόμη και όταν ήταν αθώα και νόμιμα, αλλά εξωραΐζονταν συστηματικά, συχνά χρησιμοποιώντας τυποποιημένη γλώσσα, προκειμένου να φανεί προληπτικά η συμμόρφωση με τους κανόνες εμπλοκής, και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ανώτερων κεντρικών γραφείων”.Η έκθεση αποδεικνύει πως οι καταγγελίες, μεταξύ αυτών από Αφγανούς υπηκόους και τοπικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγνοήθηκαν. Τα παράπονα αντιμετωπίστηκαν ως προπαγάνδα των Ταλιμπάν ή απόπειρα εξασφάλισης αποζημίωσης. Υπήρχε η αίσθηση ότι η “θυσία” των Αυστραλών στρατιωτών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δικαιολογεί “μεμονωμένες αποκλίσεις”.

“Αποκλίσεις” όπως αυτές που δημοσίευσε η Guardian και που παρουσίαζαν έναν ανώτερο στρατιωτικό που εξακολουθεί υπηρετεί στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις να πίνει μπύρα από κομμένο προσθετικό πόδι δολοφονημένου Αφγανού σε ένα αυτοσχέδιο μπαρ σε μια βάση στο Tarin Kowt, πρωτεύουσα της επαρχίας Uruzgan, το 2009. Ο Zabiullah Farhang, εκπρόσωπος της Αφγανικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι φωτογραφίες έδειξαν ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες “δεν είχαν σεβασμό για τη ζωή των Αφγανών”. Σύμφωνα με τον Abdul Ghafar Stanikzai, εργαζόμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Uruzgan, το γραφείο του γινόταν συχνά δέκτης πενθουντων συγγενών, που αναζητούσαν τους αγαπημένους τους, συνήθως νεαρούς άνδρες που είχαν συλληφθεί ή σκοτωθεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων με συμμετοχή Αυστραλών στρατιωτών, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με τις ομάδες των Ταλιμπάν. Οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στρατιωτικές βάσεις της Αυστραλίας για να ρωτήσουν για τους αγνοούμενους ή τους σκοτωμένους αγαπημένους τους, καθώς ήταν πιθανό να απομακρυνθούν ή και να πυροβοληθούν με υποψία ότι ήταν αντάρτες, την ίδια στιγμή που οι τοπικές αστυνομικές αρχές ή κυβερνητικές αρχές έδειχναν κανένα ενδιαφέρον.

Eικόνα: Ένας ανώτερος Αυστραλός στρατιώτης πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι που θεωρείται ότι ανήκει σε μαχητή των Ταλιμπάν που σκοτώθηκε από ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν (Πηγή: Guardian)

 

Αυστραλιανός μιλιταρισμός: Δόγμα Anzac και λευκή κυριαρχία

Μπορεί υπό τον κρότο των αποκαλύψεων η κυβέρνηση της Αυστραλίας να προαναγγέλλει τη συνέχιση της έρευνας και την απομάκρυνση των εμπλεκομένων, ωστόσο προσπαθεί να αποσυνδέσει τα εγκλήματα αυτά από την ουσία του πολέμου στο Αφγανιστάν, παρουσιάζοντας τα ως μεμονωμένες περιπτώσεις. Το παραπάνω προσπερνά το σταυροφορικό κλίμα το οποίο οι κυβερνήσεις της Δύσης καλλιέργησαν για να δημιουργήσουν συναίνεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Άλλωστε, οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι τα εγκλήματα γίνονται υπό τις εντολές των διοικητών, γεγονός που τις καθιστά κάτι παραπάνω από “μεμονωμένα περιστατικά”. Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση προσπάθησε επανειλημμένα να συγκαλύψει τα εγκλήματα, επιβάλλοντας την καταστολή ενάντια στις αποκαλύψεις. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας επιτέθηκε πέρυσι στα γραφεία του ABC, του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, σε μια σειρά άρθρων για ακριβώς αυτό το θέμα. ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Άντερσον δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν «μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων για τη δουλειά τους».

Στην πραγματικότητα εγκλήματα του στρατού της Αυστραλίας, είναι προϊόν ενός αποικιοκρατικού μιλιταριστικού πνεύματος που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την εθνικιστική ιδεολογία Anzac, που συνδέεται με τη θεοποίηση του αυστραλιανού στρατού. Η Ημέρα του Anzac είναι εθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στην οποία τιμά αυτούς “που υπηρέτησαν και πέθαναν σε όλους τους πολέμους, τις συγκρούσεις, και ειρηνευτικές επιχειρήσεις”. Το φετινό Anzac σημαδεύτηκε με την απαγόρευση χρήσης των συμβόλων των Αβοριγίνων ιθαγενών κατά την περσινή παρέλαση μνήμης. Ο αυστραλιανός εθνικισμός ιστορικά διαμορφώθηκε ως τμήμα του αγγλοσαξονικού κόσμου.O στρατός της χώρας γαλουχείται με το πνεύμα του λευκού αποικιοκράτη που έλκει την καταγωγή του στην εισβολή της βρετανικής αυτοκρατορίας και την μαζική εξόντωση των ιθαγενών, οι οποίοι μέχρι τις μέρες μας αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το αυστραλιανό κράτος. Η συμμετοχή του αυστραλιανού στρατού σε εκτός συνόρων εκστρατείες ξεκινά από το πόλεμο Boer στη Νότια Αφρική το 1885 και φτάνει μέχρι της ιμπεριαλιστικές εκστρατείες ενάντια κατά των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στην Κορέα, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ στο πλευρό των ΗΠΑ.

 

Η Λευκή Βίβλος της Αυστραλίας στην αιχμή του νέου Ψυχρού Πολέμου

Η κυβέρνηση Turnbull κυκλοφόρησε το 2016 την νέα Λευκή Βίβλο της Αυστραλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυτό που αναφέρει ως “το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών άμυνας στην ιστορία” της χώρας. Η Αυστραλία είναι ήδη ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και κατατάσσεται στην 13η θέση στις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες. Την επόμενη δεκαετία, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά άλλα 195 δισεκατομμύρια δολάρια για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η Λευκή Βίβλος αναφέρει ότι ένας μεγαλύτερος ρόλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού “θα είναι ουσιαστικό συστατικό για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας κατά τις επόμενες δεκαετίες”.

Τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν σε πλοία και υποβρύχια ικανά να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα για να καταπολεμήσουν την αναδυόμενη ναυτική δύναμη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στην πραγματικότητα το στρατιωτικό δόγμα της Αυστραλίας τίθεται στην υπηρεσία του άξονα προς την Ασία των ΗΠΑ. Η Λευκή Βίβλος επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθούν μεγαλύτερες βάσεις σε αυστραλιανό έδαφος για την ανάπτυξη χιλιάδων πεζοναυτών, αεροσκαφών και πλοίων των ΗΠΑ. Παράλληλα, κάνει λόγο για την ανάγκη να ασκηθεί περισσότερη πίεση στις κυβερνήσεις του Νότιου Ειρηνικού, ώστε να συμμετάσχουν στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, μέσω των απειλών περιστολής της οικονομικής βοήθειας προς τα έθνη νησιωτικά έθνη, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της αυστραλιανής βιομηχανίας. Η Λευκή Βίβλος υποστηρίζει επίσης την εντατικοποίηση τη στρατιωτικοποίηση της καταστολής και την πανεπιστημιακής έρευνας, όπως και επέκταση του στρατιωτικού υλικού που απευθύνεται σε απώθηση προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων drone, καινούριων πλοίων και των αεροσκαφών επιτήρησης.

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο, η Αυστραλία βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του νέου Ψυχρού Πολέμου, μαζί με την Ινδία, την Ταϊβάν, την Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Η αστυνομία της προστάτευσε την ρατσιστική διαδήλωση περί “κινέζικης κατασκευής” του COVID-19 που διοργάνωσε ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάννον, ενώ την ίδια μέρα κατέστειλε διαμαρτυρία για τον Αβορίγινο David Dungay, ο οποίος έχασε την ζωή του με παρόμοιο τρόπο με τον George Floyd. Ακόμα διεξήχθη αστυνομική εισβολή στο σπίτι του βουλευτή Shaoquett Moselmane, αφού τόλμησε να επαινέσει την απάντηση της Κίνας στην πανδημία. Ο βουλευτής δεν επετράπη να αναλάβει το αξίωμά του μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα πως δεν είναι εκπρόσωπος “ξένης παρέμβασης”. Τα τελευταία 3 χρόνια ο υποστηρικτής της ΛΔ Κορέας Chan Han Choi βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στις φυλακές της Αυστραλίας. Συμμετέχει, επίσης στην συμμαχία “Πέντε μάτια” μεταξύ των αγγλόφωνων μυστικών υπηρεσιών μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένου Βασίλειο, το Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, η οποία ενισχύεται στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της ΛΔ Κίνας. Πρόσφατη, δημοσίευση των “Πέντε Ματιών”, πρότεινε την απαίτηση αποζημιώσεων των παραπάνω χωρών από την Κίνα, ισχυριζόμενη πως ο κορονοϊός είχε δημιουργηθεί σε ένα εργαστήριο. Η Αυστραλία ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να προωθήσει το παραπάνω αντιεπιστημονικό αφήγημα στην διεθνή κοινότητα ζητώντας διεθνή έρευνα κατά της Κίνας. Σε ένα από τα πολλά επεισόδια, η κινέζικες αρχές εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο κατασκοπίας της Αυστραλίας κατά του Πεκίνο, το οποίο μεταξύ άλλων είχε “καλωδιώσει” την κινεζική πρεσβεία της χώρας.

 

Οι ζωές των Αφγανών έχουν σημασία”

Στο παραπάνω φόντο δεν κάνουν εντύπωση οι ψυχροπολεμικές κραυγές της αυστραλιανής κυβέρνησης, την ώρα που αποκαλύπτονται τα εγκλήματα των ενόπλων δυνάμεων της στο Αφγανιστάν. Ενώ θα περίμενε κανείς να επιδείξει συστολή (έστω και υποκριτικά), ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison απαιτεί από την Κίνα να ζητήσει συγγνώμη για την ανάρτηση του εκπροσώπου του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, η οποία παρουσιάζει σε καλλιτεχνική μεταφορά έναν Αυστραλό στρατιώτη να κρατά ένα μαχαίρι στο λαιμό ενός παιδιού(βλέπε κεντρική εικόνα άρθρου). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Hua Chunying, η οποία διατελεί επίσης πλέον εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στήριξε τον Zhao, δηλώνοντας:

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πρέπει να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη και να ζητήσει επίσημη συγνώμη από το λαό του Αφγανιστάν και να δεσμευθεί επίσημα ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ τέτοια εγκλήματα. Είπαν ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται. Οι Αυστραλοί στρατιώτες είναι αυτοί που διέπραξαν τόσο σκληρά εγκλήματα. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση της Αυστραλίας να ντρέπεται; Δεν θα έπρεπε να ντρέπονται που οι στρατιώτες τους σκοτώνουν αθώους Αφγανούς πολίτες;”.

Προσέθεσε μάλιστα, για την υποκριτική οργή της αυστραλιανής κυβέρνησης: “Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν δικαιολογημένη την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων Αφγανών πολιτών, καθώς η καταδίκη άλλων για τέτοια εγκλήματα δεν δικαιολογείται; Οι ζωές των Αφγανών έχουν σημασία”.

Αναγνώστηκε 1074 φορές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.