×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 870

Νέα φουρνιά δήμων στο «Πρόγραμμα εξυγίανσης»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 00:39 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νέα φουρνιά δήμων στο «Πρόγραμμα εξυγίανσης»

Νέα φουρνιά Δήμων, που εντάσσονται στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» αναμένεται να δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Ήδη «κλήθηκε σε αναφορά» ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος και εντάχθηκε, ενώ αναμένεται να πάρουν σειρά κι άλλοι Δήμοι.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν τη χρονική περίοδο που όλοι οι Δήμοι της χώρας και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα ξεκινούν τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2017 και είναι προφανές πως όσοι Δήμοι δεν καταφέρουν να συντάξουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς βρίσκονται υπό την απειλή της ένταξης στο καθεστώς εποπτείας.

 

Ο «χορός άνοιξε» το 2015 με την ένταξη του πρώτου Δήμου, του Δήμου Σαλαμίνας και ακολούθησε και ο Δήμος Γόρτυνας αμέσως μετά.

 

Ο ιδεολογικός μηχανισμός που ενεργοποιείται μέσω της ένταξης ενός Δήμου στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» έχει στόχο να κάνει αποδεκτή έως και καλοδεχούμενη την ένταξη σε καθεστώς επιτήρησης από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις. Η κεντρική διοίκηση (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Υπουργείο Εσωτερικών) έδειξαν μεγάλη προσοχή με την ένταξη του πρώτου δήμου (Δ. Σαλαμίνας), ώστε να αποφευχθούν δυσμενή μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες (αύξηση τοπικών τελών κλπ), τα οποία προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

 

Να θυμηθούμε πως η ένταξη σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» προκαλεί παρενέργειες στη τοπική κοινωνία και στον ίδιο τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς προβλέπονται μέτρα με επιβολή επιπλέον τοπικής φορολογίας, περιορισμού των τοπικών επενδύσεων και άμεση διοίκηση του Δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η προσπάθεια όμως ένταξης και άλλων δήμων στο καθεστώς αυτό έχει και τα όριά της. Το Υπουργείο Εσωτερικών ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, προσπάθησε να αποστρέψει άλλους Δήμους από την εθελοντική υπαγωγή τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και αυτό το έκανε γνωρίζοντας ότι τα όρια που έχει το κράτος να βάλει το χέρι στη τσέπη και να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους είναι μικρά.

 

Από τις σχετικές διατάξεις προβλέπεται πως οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους θα γίνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) δηλαδή θα κόβονται κονδύλια που προορίζονται για τους άλλους Δήμους, ενώ το κράτος «δύναται» να συνεισφέρει έως το ισόποσο  από αυτό που θα προέρχεται από τους ΚΑΠ.

 

Η κατάργηση του καθεστώτος εξυγίανσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και όντως είχε κάνει μία προσπάθεια ενός light ρετουσαρίσματος του θεσμικού πλαισίου που είχε ψηφιστεί το Δεκέμβριο του 2014 (Ν. 4316/14), με νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το καλοκαίρι του 2015. Μετά όμως το 3ο μνημόνιο το απέσυρε και στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα (σε αντικατάσταση του αποσυρθέντος) δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ζήτημα.

 

Η ένταξη κι άλλων Δήμων στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα σημάνει την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού, καθώς αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν αυξήσεις στα τέλη και περικοπή μη ανταποδοτικών παροχών, ενώ δείχνει την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο κατ’ εξοχήν μνημονιακό κόμμα, που αποστολή του έχει την όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη υλοποίηση της πολιτικής της λιτότητας.

 

 

Αναγνώστηκε 2579 φορές

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.