29 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δημοκρατικό κίνημα απαντά στο αστυνομικό κράτος, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

 

Τα χθεσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ σφράγισαν με εκκωφαντικό τρόπο την όξυνση της έντασης και της καταστολής που οργανώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές και φοιτήτριες από δυνάμεις καταστολής στο προαύλιο της σχολής, δακρυγόνα, ξύλο, τραυματίες, προσαγωγές και εν τέλει δύο συλλήψεις. Η συντονισμένη και χρόνια προσπάθεια των από πάνω να ταυτίσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και την αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων με την εγκληματική δράση και την τυφλή βία χθες δέχτηκε ένα πλήγμα. Η άμεση συγκέντρωση στην Πατησίων αλληλέγγυων φοιτητών αλλά και απλού κόσμου, μέχρι και κατοίκων της γύρω περιοχής, άσκησε πίεση ώστε να μην υπάρξουν συλλήψεις των εγκλωβισμένων φοιτητών. Η αστυνομία αποχώρησε, οι συγκεντρωμένοι ενώθηκαν και πορεύτηκαν με αυτοπεποίθηση και συνθήματα μέχρι το κάτω Πολυτεχνείο. Το απόγευμα η δυναμική πορεία που οργανώθηκε εκτάκτως ξεπέρασε σε μαζικότητα και παλμό τις προσδοκίες. Και να που τα δημοκρατικά αγωνιστικά αντανακλαστικά φοιτητικών συλλόγων και λαϊκών φορέων έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην ένταση της κρατικής βίας και καταστολής. Αυτή είναι μία πρώτη νίκη, μία πρώτη ανάσα!

Η επίθεση στα κεκτημένα από τον προηγούμενο αιώνα δημοκρατικά δικαιώματα και η όξυνση της επιτήρησης, του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι στον κόσμο της εργασίας αποτελεί ένα βαθύτερο ζήτημα της εποχής μας που χρειάζεται να προσεγγιστεί ενωτικά, πολιτικά και προγραμματικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη την κυβερνητική του πολιτική αποκοίμισε και ενσωμάτωσε το κίνημα, τώρα η ΝΔ επιχειρεί να το τελειώσει. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου κι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στις επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ, εγκαθιδρύουν ένα αστυνομικό κράτος. Πάνω από όλη την κοινωνία, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και την παιδεία, πάνω από τον κόσμο της εργασίας απλώνεται ένα σιδηρούν παραπέτασμα που επιβάλει το αντιδραστικό κρατικό-επιχειρηματικό-μιντιακό σύμπλεγμα.

Το σύγχρονο αστυνομικό κράτος της ΝΔ. Γονατισμένοι 300 θαμώνες προς επίδειξη ισχύος.

Η προσπάθεια λογοκρισίας και απαγόρευσης σε μαθητές να παρακολουθήσουν την ταινία Joker δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός ούτε μία υπηρεσιακή αστοχία. Συνδέεται άμεσα με την βίαιη απομόνωση και σύνθλιψη κάθε τι που αποτυπώνει, κριτικάρει, αμφισβητεί με τον τρόπο του την σημερινή πραγματικότητα της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας, ακόμα κι αν αυτή η κριτική προέρχεται από το Χόλυγουντ. Η επέμβαση της ΟΠΚΕ σε νυχτερινό κλαμπ προ ημερών στα πλαίσια επιχείρησης της δίωξης ναρκωτικών, με τους 300 θαμώνες κι εργαζόμενους γονατισμένους και αμίλητους, σαν να βρίσκονταν σε ομηρία, σπάει κατά πολύ το εύθραυστο προσωπείο της κυβέρνησης που θέλει να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της δημοκρατίας. Θυμίζει εικόνα στρατιωτικών καθεστώτων. Στέλνει μήνυμα πως μπροστά στην ισχύ της εξουσίας όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει ένοχοι ή ταραξίες. Η αστική κοινωνία των πολιτών που λειτουργεί με βάση τη συναίνεση και κοινή αποδοχή κανόνων αντικαθίσταται από τον διαρκή έλεγχο, την αστυνόμευση και την υποταγή των ατόμων. Αυτό αποτελεί το απαραίτητο συστατικό συγκρότησης της σύγχρονης κοινωνίας.

Αστυνόμευση της παιδείας και υποταγή του πανεπιστημίου στην επιχείρηση.

Η οργανική σύνδεση του πανεπιστημίου και της έρευνας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα απαιτεί και το ξήλωμα κάθε ίχνους εκπαιδευτικής αυτονομίας και δημοκρατικής αίγλης που κουβαλούσε το πανεπιστήμιο ιστορικά. Απαιτείται να σιγήσει οποιαδήποτε φωνή και συλλογική διαδικασία που επιτρέπει στο πανεπιστήμιο, στην  εκπαιδευτική και τη φοιτητική κοινότητα να παραμένουν ζωντανό κύτταρο κοινωνικών διεργασιών, πολιτικής, επιστημονικής, πολιτιστικής και κοινωνικής προοδευτικής αμφισβήτησης. Επιχειρούν να ψαλιδίσουν πρώτα και κύρια την πρόσβαση της πλατιάς εργατολαϊκής πλειοψηφίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μετατρέψουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε μία αποστειρωμένη, κατακερματισμένη διαδικασία συγκέντρωσης προσόντων, χωρίς μία σφαιρική κοσμοαντίληψη. Να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε εργοστάσια παραγωγής συναινούντων υπηρετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτά σήμερα βαθύτερο νόημα. Στην εποχή μας το κεφάλαιο επιχειρεί να υποτάξει την παιδεία στην εταιρία, το κέρδος και την αναρχία της αγοράς. Το μαζικό κίνημα χρειάζεται να παλέψει για να συνδεθεί βαθύτερα η παιδεία με την εργασία, τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και τον κοινωνικό έλεγχο ενάντια στην ασυδοσία της αγοράς.

Κοινός αγώνας φοιτητικού, νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος

Οι νόμοι περιστολής της απεργίας, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία και το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ σφραγίζει μία χρόνια επιδίωξη του αντιδραστικού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοτών-κεφαλαίου να ισοπεδώσουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα νομικά εμπόδια που δυσκολεύουν την οργάνωση και τη διεκδίκηση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Με τους εργοδοτικούς μηχανισμούς που δρουν στο εσωτερικό των συνδικάτων, την καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας, την συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας ΣΕΒ-ΓΣΕΕ επιδιώκουν να μετασχηματίσουν προγραμματικά, οργανωτικά και ιδεολογικά τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Κι αφού διαβρώνουν από μέσα την συνδικαλιστική πάλη ετοιμάζονται να καταστείλουν με βία κάθε αντίσταση, κάθε αγώνα που αναδύεται.

Κίνημα ενωμένο, ποτέ νικημένο!

H απάντηση στην αστυνομευμένη κοινωνία που επιδιώκει η ΝΔ και την όξυνση του αυταρχισμού σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής δε μπορεί παρά να έρθει μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό κίνημα που θα υπερασπίζεται τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα στην παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Θα αντιπαραβάλει στη φαλκιδεμένη δημοκρατία των ΜΑΤ την δημοκρατία των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητικών, εργατικών, λαϊκών φορέων. Ένα ενωτικό κίνημα που θα υπερβαίνει την διάσπαση του φοιτητικού κινήματος σε δύο συντονιστικά και τον πολυκατακερματισμό του εργατικού κινήματος. Αυτήν την προσπάθεια οφείλουν να υπηρετήσουν από κοινού όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που σέβονται το μαζικό κίνημα. Με πρόγραμμα που θα χτυπά την πολιτική του κεφαλαίου στον πυρήνα της, θα εμπνέει την σημερινή πάλη και θα δίνει προοπτική και όραμα. Έτσι θα κατορθωθούν να επιβληθούν ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική, που θα ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερες αναμετρήσεις, όπως αποδεικνύεται στη Χιλή και το Εκουαδορ. Σήμερα είναι αναγκαίο ένα καινούριο μετωπικό πολιτικό πρόγραμμα αντίστασης και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού και μία συσπείρωση δυνάμεων για μία νέα κομμουνιστική προοπτική. Αυτήν την ανάγκη επιδιώκει να υπηρετήσει o Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου είναι ζωντανή!

Λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση οξύνει την επίθεση καθώς ο παλιός πόθος του αντιδραστικού μπλοκ παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτος. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα με το πνεύμα του Πολυτεχνείου. Δεν έχουν κατορθώσει ακόμα τελειωτικά ν’ αμαυρώσουν την ουσία του, να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τη δράση της ντόπιας αντίδρασης και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Δεν μπορούν να σβήσουν το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ» από την πεσμένη πόρτα του Πολυτεχνείου. Πάντα θα παραμένει εκεί να θυμίζει στο λαό και τις νέες γενιές ποιοι είναι, τι έκαναν και τι κάνουν οι Αμερικάνοι σ’ αυτόν τον τόπο. Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε χαμογελαστός προς τον φίλο του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ: «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον». Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λαού σημαίνει αποφασιστική, ανυποχώρητη πάλη ενάντια στη φτώχεια, την ανισότητα, τον αυταρχισμό, τον ιμπεριαλισμό. Αυτό το πνεύμα χρειάζεται να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι κι οι νεολαίοι στις 17 Νοέμβρη. Το Πολυτεχνείο ανήκει στους φοιτητές και το λαό, και θα το περιφρουρήσουν αποφασιστικά από την αστυνομία, την κρατική καταστολή. Θα το περιφρουρήσουν όμως μαζικά κι  αποφασιστικά, με τη δημοκρατία των συλλογικών τους διαδικασιών κι από τη μηδενιστική βία που στρέφεται ενάντια στο μαζικό κίνημα και τους αγωνιστές του και δίνει άλλοθι στην κρατική καταστολή.  

Όλοι/Όλες στις πορείες, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ