30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κούνεβα είναι κάτι παραπάνω από μια ακόμα υποψήφια του ΚΚΕ, του Νίκου Γουρλά


 Η υποψηφιότητα της Κ. Κούνεβα με το ΚΚΕ έφερε και πάλι στην επιφάνεια μια συζήτηση που κατά καιρούς γίνεται στα ΜΚΔ. Έγινε το 2015 με την υποψηφιότητα της στο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ξανά την περίοδο της ψήφισης του τρίτου μνημονίου, και γίνεται και πάλι σήμερα με την υποψηφιότητα της στο ΚΚΕ. Και στις τρεις περιπτώσεις οι κατακριτές της καταλόγιζαν «ιδιοτέλεια». Τώρα, σχετικά για το αν άλλες πολιτικές επιλογές ορισμένων που κατακρίνουν την πολιτική επιλογή της Κούνεβα να ενταχθεί στο ΚΚΕ είναι «ανιδιοτελείς» μόνο να χαμογελάσει κανείς μπορεί ψιθυρίζοντας μέσα από τα δόντια , «θου Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου».

Στην από τα αριστερά επίθεση κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η Κούνεβα δεν αποχώρησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, και ότι το ΚΚΕ αυτό δεν το λαμβάνει υπόψιν προκειμένου να πάρει κάποιες ψήφους.

Βέβαια η Κούνεβα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τα δεξιά και το 2016 με αφορμή το πόθεν έσχες. Τότε ο ακροδεξιός φασιστικό εσμός, μέσα και έξω από την Ν.Δ., ξεκίνησε εκστρατεία σπίλωσης της με αναρτήσεις και σχόλια που την αντιμετώπιζαν σαν να ήταν ένα σκουπίδι που έβγαλε λεφτά από την πολιτική.

H Κούνεβα φυσικά έκανε λαθεμένη πολιτική επιλογή με την συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλοί άλλοι εξάλλου. Ακόμα ήταν λαθεμένη η επιλογή της να παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τρίτο μνημόνιο. Τα όσα λάθη έκανε η Κούνεβα ως ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να τα κρίνουμε αυστηρά, αλλά με βάση τη γνώση και την επίγνωση. Και κυρίως σοβαρά. Όχι με κραυγές, υπονοούμενα και βρωμιές  όπως αυτή του υποψήφιου βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Δημήτρη Καμαρινού

Όμως για όλα αυτά θα κριθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όμως αυτό δεν αναιρεί την προσφορά και τη θυσία της, που παραμένει σημείο αναφοράς για το εργατικό κίνημα. 

Ταπεινά κίνητρα δεν μπορεί να έχει η Κούνεβα πηγαίνοντας στο ΚΚΕ. Μετά από μια τέτοια σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αλλά και τον μετέπειτα αγώνα για να κρατηθεί στην ζωή και να συνεχίσει να παλεύει για τα δικαιώματα της τάξης της.

Όσοι ζήσαμε εκείνη την περίοδο, πριν την δολοφονική επίθεση, τον αγώνα που έδινε για τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν οι μπράβοι απειλούσαν τη ζωή της, όταν το κατασκευασμένο από την εργοδοσία σωματείο μαζί με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας προσπαθούσε να την απομονώσει από τους συναδέλφους με απειλές και τρομοκρατία, όταν καθημερινά στη δουλειά εργοδοτικοί τραμπούκοι την γιούχαραν και την προπηλάκιζαν λεκτικά κάνοντας τη ζωή της μαύρη, και όσοι ζήσαμε εν τέλει την δοκιμασία που πέρασε και τον αγώνα που έδωσε να επιβιώσει μετά τη δολοφονική απόπειρα η οποία σημάδεψε το σώμα και την ψυχή, μπορούμε να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται να μεταλλάσσεται σε καριερίστρια της πολιτικής. 

 Ας θυμηθούμε ακόμα το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στην Κ Κούνεβα με την συσπείρωση 92 σωματείων που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που έθετε παράλληλά αιτήματα  για την κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία  στον ΗΣΑΠ και στα Υπουργεία. Εκείνο το κίνημα που πυροδότησε έφερε  αποτελέσματα υπήρξε άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας πολλές θεσμικές αλλαγές που περιόρισαν σημαντικά την εργοδοτική ασυδοσία.

Στα ίχνη των δραστών της επίθεσης κατά Κούνεβα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Η Κούνεβα συνεπώς  είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια ακόμα υποψήφια του ΚΚΕ. Όσοι το πιστεύουν αυτό κάνουν λάθος τραγικό. 

Ας διαβάσουν μόνο τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της  Ντίνα Δασκαλοπούλου και της Αφροδίτη Πολίτη που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία

«Ένα μήνα πριν από το δολοφονικό χτύπημα, στις 26 Νοεμβρίου, συναντιέται με τον Βέλγο δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ Ζακί Νελόρμ. Το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο δημοσίευσε πρώτη η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την περασμένη εβδομάδα. Τότε ακούστηκε η φωνή της Κούνεβα να δηλώνει καθαρά: «μου λένε πως θα με σκοτώσουν». Ο Ντελόρμ βρέθηκε στην Ελλάδα ως απεσταλμένος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, την οργάνωση ομπρέλα όλων των εθνικών Εργατικών Συνομοσπονδιών του πλανήτη. Ερευνά το δουλεμπόριο εργατών. «Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η συνέντευξη, φοβόταν πως παρακολουθούν κάθε της κίνηση», θα μας πει από το τηλέφωνο. Την ίδια περίοδο θα πει στους φίλους της πως «ένας άντρας με μουστάκι την παρακολουθεί». «Η εργοδοσία έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζόμενους. Υποψιάζομαι πως προσπαθούν να με απελάσουν. Δέχομαι ευθείες απειλές για τη ζωή μου. Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πως θα με σκοτώσουν».

Μετά την επίθεση η Κ. Κούνεβα παλεύει για την ζωή της με πρωτοφανές θάρρος. Δεκάδες εγχειρήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές πλαστικές, για να σωθεί λίγη όραση και ένα σιγανό βραχνό ψιθύρισμα από την φωνή της.

Η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα όταν η ζωή της Κωνσταντίνας κρεμόταν από μια κλωστή έλεγε: «Είναι εξαιρετικά θαρραλέα κι έχει ψηλό ηθικό, πράγμα πολύ σπάνιο για άνθρωπο που έχει δεχθεί τέτοια επίθεση. Αυτό που της δίνει δύναμη είναι η φοβερά μεγάλη επιθυμία της να γίνει παράδειγμα για τους άλλους. Η Κωνσταντίνα θέλει να μη σκύψουν το κεφάλι, ώστε να αλλάξει η κατάσταση όχι μόνο στο σωματείο της αλλά και γενικότερα. Αυτό προσπαθούσε να γράψει σήμερα σε ένα χαρτί, για σας. Της δίνει πολύ μεγάλη χαρά το κύμα συμπαράστασης, η αλληλεγγύη του κόσμου. Είναι η δύναμη ψυχής της που την κρατάει ζωντανή. Η Κούνεβα πιστεύει βαθιά στην υπόθεση του ανθρώπου που αγωνίζεται. Μου το λέει συνεχώς: η πρώτη μου νίκη είναι που επέζησα. Η τρομοκρατία τους δεν πέρασε. Τώρα όλα θα βγουν στη φόρα».

 Το ψυχικό σθένος που έδειξε η Κ. Κούνεβα μετά την επίθεση την τοποθετεί σε εκείνο το βάθρο των ηρώων της εργατικής τάξης ώστε δεν την αγγίζει η γνωστή ανθρωποφαγία που εμφανίζεται κατά καιρούς στην Aριστερά.

Η περιπέτεια της Κούνεβα έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση της εργατικής τάξης. Γιατί ακριβώς συμβολίζει το ταξικό φρόνημα, την ταξική αλληλεγγύη. Συμβολίζει την χειραφέτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, τον εργατικό ταξικό «τσαμπουκά» που παρά τις δυσκολίες των συσχετισμών μπαίνει μπροστά χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Η Κούνεβα θα είναι για πάντα η καθαρίστρια που αγωνίστηκε για τη χειραφέτηση της τάξης της. Η πρωτοπόρα αγωνίστρια, που η εργοδοσία ήθελε νεκρή και καταδικασμένη στην αφάνεια. Το πρόσωπο της Κούνεβα, και η αλληλεγγύη στο πρόσωπό της, θα είναι για πάντα κόκκινο πανί για το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ