Τα δύο κείµενα του Πέρι Άντερσον που περιέχονται σε αυτή την έκδοση, «Τρέχοντας προς τη Βηθλεέµ» (Νew Left Review, τ. 10, 2001) και «Ο Οίκος της Σιών» (Νew Left Review, τ. 96, 2015), γράφτηκαν και δηµοσιεύτηκαν σε δύο διακριτές στιγµές δοκιµής και οριστικής µαταίωσης της αδύναµης και άνισης ειρήνης που συνάφθηκε στην περιοχή µέσω των Συµφωνιών του Όσλο.
Αφουγκραζόµενος τον άνισο διεθνή συσχετισµό, ο Άντερσον γράφει µε πυρετώδη και εµβριθή τρόπο για την ιστορική καταγωγή ενός αποικιοκρατικού σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από έναν αιώνα και του οποίου οι καταστροφικές συνέπειες βιώνονται στην πιο ακραία τους µορφή από τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήµερα απειλείται µε γενοκτονία.
Πρόκειται για ένα σηµαντικό τεκµήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και µαζί µια αγωνιώδης κραυγή για το µέλλον της συνύπαρξης των λαών στην περιοχή και για τη διεθνή ειρήνη.
Πολύ περισσότερο, στη σηµερινή συγκυρία της εν εξελίξει γενοκτονίας, η προσπάθεια κατανόησης του ιστορικού πλαισίου, αποτελεί µια µικρή συµβολή και πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση.
Ο Πέρι Άντερσον γεννήθηκε το 1938. ∆ίδαξε γνωστικά αντικείµενα σχετιζόµενα µε την ιστορία των ιδεών και την ιστορική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA), από το 1988 έως το 2018. Αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους σύγχρονους µαρξιστές διανοητές, µε καταλυτικό ρόλο στη µεταφορά του ριζοσπαστικού θεωρητικού διαλόγου της ηπειρωτικής Ευρώπης στον αγγλοσαξονικό κόσµo και στην ανάλυση των παγκόσµιων γεωπολιτικών
∆ιηύθυνε τη βρετανική επιθεώρηση New Left Review από το 1962 έως το 1982 και εκ νέου από το 2000 έως το 2003, ενώ παραµένει µέχρι σήµερα στη συντακτική της επιτροπή. Αρθρογραφεί επίσης συχνά στο London Review of Books. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ο δυτικός µαρξισµός (Κέδρος), Θεωρίες για το τέλος της ιστορίας (Στάχυ), Από την αρχαιότητα στον φεουδαρχισµό (Οδυσσέας), Το απολυταρχικό κράτος (Οδυσσέας), Οι διαιρέσεις της Κύπρου (Άγρα), Η λέξη από «Η» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), Οι αντινοµίες του Αντόνιο Γκράµσι (Red Marks), Η αµερικανική εξωτερική πολιτική και οι διανοητές της (Τόπος), ∆ιεθνισµός και Εθνικισµός (Έξοδος).
Σελ. 152
Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-530-1
Τιμή: 11,00
1η έκδοση: Νοέμβριος 2024
Μετάφραση-Πρόλογος: Συντακτική ομάδα Jacobin Greece
ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ Μοτίβο Εκδοτική – Εκδόσεις Τόπος: Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα Τηλ.: 210-8222835/856
www.toposbooks.gr