Πηγή: Infowar, Dropsite News
Τη σαρωτική αφαίρεση των αναρτήσεων σε Instagram και Facebook που είναι επικριτικές για το Ισραήλ -ή υποστηρικτικές προς τους Παλαιστίνιους- ενορχήστρωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα της Meta που περιήλθαν στην κατοχή του Drop Site News.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Meta έχει συμμορφωθεί με το 94% των αιτημάτων αφαίρεσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποστολέας αιτημάτων αφαίρεσης παγκοσμίως, και η Meta ακολούθησε το παράδειγμά της – διευρύνοντας το πλαίσιο των αναρτήσεων που αφαιρεί αυτόματα και δημιουργώντας αυτό που μπορεί να αποκληθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικής λογοκρισίας στη σύγχρονη ιστορία.
Τα κυβερνητικά αιτήματα για διαγραφή επικεντρώνονται γενικά σε αναρτήσεις που γίνονται από πολίτες εκτός των συνόρων της κυβέρνησης αυτής, δήλωσαν οι πληροφοριοδότες της Meta. Αυτό που κάνει την εκστρατεία του Ισραήλ μοναδική είναι η επιτυχία της στη λογοκρισία του λόγου σε πολλές χώρες εκτός του Ισραήλ. Επιπλέον, το σχέδιο λογοκρισίας του Ισραήλ θα έχει επιπτώσεις και στο μέλλον, δήλωσαν, καθώς το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύει επί του παρόντος η Meta για τον έλεγχο περιεχομένου θα βασίσει τις μελλοντικές αποφάσεις στην επιτυχή κατάργηση περιεχομένου που ασκεί κριτική στη γενοκτονία του Ισραήλ.
Τα δεδομένα, τα οποία συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στο Drop Site News από πληροφοριοδότες, αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς του «Οργανισμού Ακεραιότητας» (Integrity Organisation) της Meta – ενός οργανισμού που είναι αφιερωμένος στη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας στις πλατφόρμες της. Τα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου (Takedown requests, TDRs) επιτρέπουν σε άτομα, οργανισμούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν την αφαίρεση περιεχομένου που φέρεται να παραβιάζει τις πολιτικές της Meta. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων του Ισραήλ -95%- υποβάλλονται στις κατηγορίες «τρομοκρατία» ή «υποκίνηση σε βία» της Meta. Και τα αιτήματα του Ισραήλ στοχεύουν κατά συντριπτική πλειοψηφία χρήστες από αραβικά και μουσουλμανικά έθνη σε μια μαζική προσπάθεια να φιμωθεί κάθε κριτική στο Ισραήλ.
Πολλές ανεξάρτητες πηγές μέσα στη Meta επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των πληροφοριών που παρείχαν οι πληροφοριοδότες. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η Meta αφαίρεσε πάνω από 90.000 αναρτήσεις για να συμμορφωθεί με τα TDRs που υπέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση, κατά μέσο όρο σε 30 δευτερόλεπτα. Η Meta προώθησε σημαντικά τις αυτοματοποιημένες αφαιρέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα περίπου 38,8 εκατομμύρια πρόσθετες αναρτήσεις να «καταπολεμηθούν» σε όλο το Facebook και το Instagram από τα τέλη του 2023. Το «να καταπολεμηθούν» (actioned upon) σε όρους Facebook σημαίνει ότι μια ανάρτηση είτε αφαιρέθηκε, είτε απαγορεύτηκε, είτε μειώθηκε η ορατότητα της.
Αιτήματα κατάργησης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, όλα τα TDR της ισραηλινής κυβέρνησης μετά την 7η Οκτωβρίου περιέχουν ακριβώς το ίδιο κείμενο καταγγελίας, ανεξάρτητα από την ουσία του περιεχομένου που αμφισβητείται. Πηγές ανέφεραν ότι ούτε ένα ισραηλινό TDR δεν περιγράφει την ακριβή φύση του περιεχομένου που καταγγέλλεται, παρόλο που τα αιτήματα παραπέμπουν κατά μέσο όρο σε 15 διαφορετικά κομμάτια περιεχομένου. Αντ’ αυτού, οι αναφορές αναφέρουν απλώς, εκτός από την περιγραφή των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ότι: «Πρόκειται για επείγον αίτημα σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκαν στο Facebook και περιέχουν υποκινούμενο περιεχόμενο. Το αρχείο που επισυνάπτεται σε αυτό το αίτημα περιέχει σύνδεσμο [sic] σε περιεχόμενο που παραβιάζει τα άρθρα 24(α) και 24(β) του ισραηλινού αντιτρομοκρατικού νόμου (2016), ο οποίος απαγορεύει την υποκίνηση σε τρομοκρατία, τον έπαινο για τρομοκρατικές πράξεις και την αναγνώριση ή υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιπλέον, αρκετοί από τους συνδέσμους παραβιάζουν το άρθρο 2(4) του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής (1982), ο οποίος απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ταπεινώσουν το εικονιζόμενο πρόσωπο, καθώς περιέχουν εικόνες σκοτωμένων, τραυματιών και απαχθέντων. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, το περιεχόμενο της συνημμένης έκθεσης παραβιάζει τα κοινοτικά πρότυπα του Facebook».
Το σύστημα επιβολής του περιεχομένου της Meta επεξεργάζεται τις αναφορές που υποβάλλονται από τους χρήστες μέσω διαφορετικών οδών, ανάλογα με το ποιος την αναφέρει. Οι τακτικοί χρήστες μπορούν να αναφέρουν δημοσιεύσεις μέσω της ενσωματωμένης λειτουργίας αναφοράς της πλατφόρμας, καλώντας για αναθεώρηση. Οι αναφερόμενες αναρτήσεις συνήθως χαρακτηρίζονται πρώτα ως παραβιάζουσες ή μη παραβιάζουσες από μοντέλα μηχανικής μάθησης, αν και μερικές φορές τις εξετάζουν και διαχειριστές περιεχομένου. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη αποδώσει υψηλή βαθμολογία εμπιστοσύνης που υποδεικνύει παραβίαση, η ανάρτηση αφαιρείται αυτόματα. Εάν η βαθμολογία εμπιστοσύνης είναι χαμηλή, οι ανθρώπινοι διαχειριστές εξετάζουν την ανάρτηση πριν αποφασίσουν αν θα αναλάβουν δράση.
Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί, από την άλλη πλευρά, διαθέτουν προνομιακούς διαύλους για την ενεργοποίηση της αναθεώρησης του περιεχομένου. Οι αναφορές που υποβάλλονται μέσω αυτών των καναλιών λαμβάνουν υψηλότερη προτεραιότητα και σχεδόν πάντα εξετάζονται από διαχειριστές και όχι από τεχνητή νοημοσύνη. Αφού εξεταστούν από ανθρώπους, οι αξιολογήσεις επιστρέφουν στο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta για να το βοηθήσουν να αξιολογήσει καλύτερα παρόμοιο περιεχόμενο στο μέλλον. Ενώ οι καθημερινοί χρήστες μπορούν επίσης να υποβάλλουν TDRs, σπάνια λαμβάνονται υπόψη. Οι υποβαλλόμενες από την κυβέρνηση TDR είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αφαίρεση περιεχομένου.
Η Meta έχει συμμορφωθεί σε συντριπτικό βαθμό με τα αιτήματα του Ισραήλ, κάνοντας μια εξαίρεση για τον ισραηλινό κυβερνητικό λογαριασμό, αφαιρώντας αναρτήσεις χωρίς ανθρώπινες αξιολογήσεις, σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες, ενώ εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα δεδομένα αυτά πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη της Meta. Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που διερεύνησε τη μετριοπάθεια της Meta για το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο μετά την 7η Οκτωβρίου διαπίστωσε ότι, από τις 1.050 αναρτήσεις που κατέγραψε το HRW ως κατεβασμένες ή καταπιεσμένες στο Facebook ή το Instagram, οι 1.049 αφορούσαν ειρηνικό περιεχόμενο υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ μόλις μία ανάρτηση είχε περιεχόμενο υπέρ του Ισραήλ.
Μια πηγή από τον Οργανισμό Ακεραιότητας της Meta επιβεβαίωσε ότι εσωτερικές αναθεωρήσεις του αυτοματοποιημένου μετριασμού τους διαπίστωσαν ότι το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο που παρότι δεν παραβίαζε τις πολιτικές της Meta αφαιρούνταν συχνά. Σε άλλες περιπτώσεις, το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο που θα έπρεπε απλώς να είχε αφαιρεθεί, έλαβε «strike», το οποίο υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό αδίκημα. Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός λάβει πάρα πολλά «strikes» σε περιεχόμενο που δημοσιεύει, ολόκληρος ο λογαριασμός μπορεί να αφαιρεθεί από τις πλατφόρμες της Meta.
Όταν εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την αφαίρεση του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου εντός του Οργανισμού Ακεραιότητας, είπε η πηγή, η ηγεσία απάντησε λέγοντας ότι προτιμούσε να επιβάλει υπερβολική καταστολή κατά του δυνητικά παραβατικού περιεχομένου, παρά να διακινδυνεύσει να αφήσει το παραβατικό περιεχόμενο ζωντανό στις πλατφόρμες Meta.
Αφαίρεση, παύση, διακοπή
Στο πλαίσιο της Meta, πολλές θέσεις κλειδιά στην ηγεσία της εταιρείας καλύπτονται από πρόσωπα με προσωπικές διασυνδέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Οργανισμός Ακεραιότητας διοικείται από τον Γκι Ρόζεν, έναν πρώην Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο που υπηρέτησε στη μονάδα πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, τη Μονάδα 8200. Ο Ρόζεν ήταν ο ιδρυτής της Onavo, μιας εταιρείας ανάλυσης ιστού και VPN, την οποία εξαγόρασε το τότε Facebook τον Οκτώβριο του 2013. (Προηγούμενες αναφορές αποκάλυψαν ότι πριν από την εξαγορά της εταιρείας, το Facebook χρησιμοποιούσε δεδομένα που συνέλεγε η Onavo από τους χρήστες VPN για να παρακολουθεί τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της – μέρος της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που ισχυρίστηκε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν στη μήνυσή της κατά της Meta).
Ο Οργανισμός Ακεραιότητας του Ρόζεν λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτικής της Meta, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Ο Οργανισμός Πολιτικής θέτει τους κανόνες και ο Οργανισμός Ακεραιότητας τους επιβάλλει – αλλά οι δύο αλληλοτροφοδοτούνται, είπαν. «Οι αλλαγές στην πολιτική συχνά καθοδηγούνται από τα δεδομένα του Οργανισμού Ακεραιότητας», εξήγησε ένας υπάλληλος της Meta. Από φέτος, ο Τζόελ Κάπλαν αντικατέστησε τον Νικ Κλέγκ ως επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής. Ο Κάπλαν είναι πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την καταπολέμηση της «διαδικτυακής υποκίνησης».
Η Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Meta για το Ισραήλ και την Εβραϊκή Διασπορά, Τζορντάνα Κάτλερ, έχει επίσης παρέμβει για να διερευνήσει το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο. Η Κάτλερ είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Κάτλερ φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το ρόλο της για να επισημάνει το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο. Σύμφωνα με εσωτερικές επικοινωνίες που εξέτασε το Drop Site, μόλις τον Μάρτιο, η Κάτλερ έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της εταιρείας να αναζητούν και να εξετάζουν περιεχόμενο που αναφέρει τον Γκασάν Καναφανί, τον Άραβα μυθιστοριογράφο που θεωρείται πρωτοπόρος της παλαιστινιακής λογοτεχνίας. Αμέσως πριν από την ένταξή της στη Meta ως ανώτερη υπεύθυνη χάραξης πολιτικής, πέρασε σχεδόν τρία χρόνια ως προσωπάρχης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον -και σχεδόν πέντε χρόνια ως αναπληρώτρια ενός από τους ανώτερους συμβούλους του Νετανιάχου, πριν γίνει σύμβουλος του Νετανιάχου για θέματα Διασποράς.
Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες που εξέτασε το Drop Site, η Κάτλερ συνέχισε να απαιτεί την εξέταση του περιεχομένου που σχετίζεται με τον Καναφανί στο πλαίσιο της πολιτικής της Meta «Glorification, Support or Representation» ατόμων ή οργανώσεων «που διακηρύσσουν μια βίαιη αποστολή ή εμπλέκονται στη βία για να έχουν παρουσία στις πλατφόρμες μας». Ο Καναφανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο το 1972, ενορχηστρωμένη από τη Μοσάντ, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Το PFLP χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική ομάδα πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη δολοφονία του, γεγονός που, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Meta και τις προσπάθειες της Κάτλερ, χρησιμεύει ως βάση για να επισημανθεί το περιεχόμενό του για αφαίρεση, παύση και πιθανή διακοπή λογαριασμού.
Η εμβέλεια παγκόσμια
Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι τα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου του Ισραήλ στόχευαν σε συντριπτικό βαθμό χρήστες από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, με τις 12 πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν να είναι: Αίγυπτος (21,1%), Ιορδανία (16,6%), Παλαιστίνη (15,6%), Αλγερία (8,2%), Υεμένη (7,5%), Τυνησία (3,3%), Μαρόκο (2,9%), Σαουδική Αραβία (2,7%), Λίβανος (2,6%), Ιράκ (2,6%), Συρία (2%), Τουρκία (1,5%). Συνολικά, χρήστες από περισσότερες από 60 χώρες έχουν αναφέρει λογοκρισία περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – με αφαιρέσεις αναρτήσεων, αναστολή λογαριασμών και μείωση της ορατότητας μέσω σκιώδους απαγόρευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 1,3% των αιτημάτων κατάργησης του Ισραήλ στοχεύουν σε ισραηλινούς χρήστες, γεγονός που καθιστά το Ισραήλ εξαίρεση μεταξύ των κυβερνήσεων που συνήθως εστιάζουν τις προσπάθειες λογοκρισίας στους πολίτες τους. Για παράδειγμα, το 63% των αιτημάτων κατάργησης της Μαλαισίας στοχεύουν σε μαλαισιανό περιεχόμενο και το 95% των αιτημάτων της Βραζιλίας στοχεύουν σε βραζιλιάνικο περιεχόμενο. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει στρέψει τις προσπάθειες λογοκρισίας του προς τα έξω, εστιάζοντας στη φίμωση επικριτών και αφηγήσεων που αμφισβητούν τις πολιτικές του, ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Παρά την επίγνωση της Meta για τις επιθετικές τακτικές λογοκρισίας του Ισραήλ εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες της Meta, η εταιρεία δεν κατάφερε να περιορίσει την κατάχρηση. Αντ’ αυτού, είπε ένας από αυτούς, η εταιρεία «παρείχε ενεργά στην ισραηλινή κυβέρνηση ένα νόμιμο σημείο εισόδου για τη διεξαγωγή της εκστρατείας μαζικής λογοκρισίας της».
To info-war έχει πέσει επίσης θύμα του shadow-banning της Facebook, καθώς η επισκεψιμότητα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 80% λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.