13.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ευρώπη στον υψηλότερο κίνδυνο πολέμου. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα του Νίκου Κακαγιάννη


 

Φωτιές πολέμου βάζουν ΗΠΑ – NATO – ΕΕ

Ο κίνδυνος πολέμου μεταπολεμικά στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η διένεξη μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας φέρνει στο νου την Κουβανική κρίση πυραύλων του 1963.

 

Τα Γεγονότα

Οι πολιτικές δεσμεύσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ το 1997, περί μη επέκτασης προς τα ανατολικά και οι διαβεβαιώσεις τους στους προέδρους της ΕΣΣΔ Γκορμπατσόφ και της Ρωσίας Γιέλτσιν, αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα». Το ΝΑΤΟ όχι μόνο επεκτάθηκε προς ανατολάς, (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία το 1999, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία το 2004, Αλβανία και Κροατία το 2009, Μαυροβούνιο το 2017 και Βόρεια Μακεδονία το 2020, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών του 2018) αλλά έφτασε στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μέσα στην κρίση δηλώνει: «Ουκρανία – Γεωργία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αλλά δεν ξέρουμε πότε». ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με όργανο το Κράτος-παρία της Ουκρανίας, μεθόδευσαν την περικύκλωση της Ρωσίας σε μια επιχείρηση που σκοπεύει να αλλάξει εκ βάθρων τα θεμέλια της μεταπολεμικής τάξης αδιαφορώντας αν βυθίσει σε πόλεμο την Ευρώπη.

 

Κατηγορούν τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία επειδή συγκέντρωσε στρατιωτικές μονάδες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Για την υλοποίηση του στόχου τους στέλνουν: 6 Αμερικανικά μαχητικά F-15 στη Βαλτική. Καναδικές ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η Γαλλία εξέφρασε την προθυμία της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία. Η Ισπανία στέλνει φρεγάτες που θα ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και σχεδιάζει να στείλει μαχητικά στη Βουλγαρία. Η Ολλανδία βομβαρδιστικά F-35 και μια φρεγάτα στη ίδια περιοχή. Η Δανία μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και τέσσερα μαχητικά βομβαρδιστικά F-16 στη Λιθουανία. Καναδοί Νατοϊκοί στρατιώτες στη Λετονία, Γερμανοί στη Λιθουανία, Αμερικανοί στην Πολωνία, και φυσικά τα επιθετικά Αμερικανικά ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Αλεξανδρούπολη.

 

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 τόνους όπλων στην Ουκρανία, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη στείλει 45 τόνους (κυρίως αντιαρματικών ρουκετών και εκτοξευτήρων). Πλάι σε αυτή την υπερ-προσφορά πολεμικού υλικού να προσθέσουμε και το εύφλεκτο υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί ή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει δυτικά των Ρωσικών συνόρων, σε μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη.

Ποιος θα περίμενε, από χώρες όπως η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο… αιώνες, να στέλνουν στρατό και τεθωρακισμένα στη Βαλτική; Κοντά σ΄ αυτά, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία ανακοίνωσαν την εκκένωση των διπλωματικών τους αποστολών από την Ουκρανία ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη Ρωσία. Από την άλλη ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμποδίζουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απαιτεί από τη συμμαχία να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της Δύσης και της Ουκρανίας για «επιθετικές ενέργειες», δηλώνοντας ότι δεν απειλεί κανέναν και δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν. 

 

Οι δηλώσεις για «Ρωσική επιθετικότητα» ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα Ρωσικά σύνορα. Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που εγείρουν τέτοιες κινήσεις για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν Νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη αντίδραση της Ουάσιγκτον όταν η ΕΣΣΔ προσπάθησε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα. Στο δίπολο που έχει διαμορφωθεί, η Ρωσία είναι ο απειλούμενος πόλος που μάχεται για την αποφυγή του πολέμου και τη διατήρηση του στάτους κβο στην Ευρώπη.

 

Μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν: Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας οι οποίες «δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν» και επανέλαβε ότι «Ουκρανία – Γεωργία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Από την άλλη, η Μόσχα χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ανεπιτυχείς», βρίσκονται σε «εντελώς διαφορετικά μονοπάτια» και χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική» δηλώνοντας ότι η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της κατά τη διακριτική της ευχέρεια. Ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

 

Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν ουσιαστικά με όσα γράφουν έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας, αν και τα πυρηνικά όπλα θέτουν εκ των πραγμάτων έναν επιπλέον φραγμό στο να ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος. Αν όμως ξεσπάσει (από πρόθεση, από λάθος, προβοκάτσια ή από εσφαλμένο υπολογισμό), έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε πυρηνική σύγκρουση, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης , ή και την ανθρωπότητα . Όταν τα ΜΜΕ αναφέρονται στο Ουκρανικό, παραβλέπουν την πιο σημαντική παράμετρο όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. Η Μόσχα διαθέτει χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, με βεληνεκές έως τις ΗΠΑ. Η κοινή γνώμη δυστυχώς έχει εξοικειωθεί απίστευτα με τα όπλα μαζικής καταστροφής θεωρώντας πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ.

 

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Οι Δυτικοί γνωρίζουν ότι οι ιδέες αποκτούν υλική δύναμη όταν τις πιστεύουν οι άνθρωποι, και για αυτό καθημερινά τα μέσα παραπληροφόρησης αραδιάζουν τόνους ψέματα και ανακρίβειες για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Επαναλαμβάνουν αυτό που έκαναν στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας … Μας σφυροκοπούν για τον κίνδυνο της Ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα Ουκρανικά σύνορα. Καλλιεργούν τη Ρωσοφοβία μεταξύ των πολιτών, μιλώντας για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων ως τη βασική αιτία όλων των προβλημάτων. Δε διευκρινίζουν ότι πρόκειται για Ρωσικές δυνάμεις σε Ρωσικό έδαφος. Σωπαίνουν για την παρουσία του Αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και σε όλα τα μήκη και πλάτη. Κουβέντα για τις στρατιωτικές βάσεις και τα Αμερικανικά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα σε όλο τον κόσμο. Ναι, η Ρωσία έχει σύνορα με την Ουκρανία και τα στρατεύματα της βρίσκονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων της , οπότε σε εθνικό έδαφος. Ναι υπάρχει σύγκρουση στο Ουκρανικό έδαφος, στα σύνορά της και έχει καθήκον να προστατεύσει το έδαφός και τον πληθυσμό της.

 

Μηνύματα προς Ελλάδα.

Ο Λαβρόφ κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Δένδια δήλωσε : «Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων, που έγιναν στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι φυσικά διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι αυτό οι Αμερικανοί». «Τα Ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-22MZ μεγάλου βεληνεκούς στη Συρία μπορούν να φτάσουν στόχους σε όλη την Μεσόγειο», ανακοίνωσε ο διοικητής της πτέρυγας μάχης στρατηγικών αεροσκαφών, Αντιπτέραρχος Sergey Kobylash. Ο ίδιος τόνισε ότι τα πληρώματα έχουν ασκηθεί στην Α. Μεσόγειο στον εντοπισμό “εχθρικών” ναυτικών εγκαταστάσεων, και άλλων στρατιωτικών δομών στοχοποιόντας τις βάσεις Σούδας-Αλεξανδρούπολης.

 

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μαζί και τα Ελληνικά, αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας γεγονότα, παραλείπουν να παρουσιάσουν το πόσο εφιαλτική είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση. Κανέναν υπαινιγμό για το τι συνεπάγονται όλα αυτά για τον Ελληνικό λαό με τις βάσεις που έχουμε γεμίσει τη χώρα. Κουβέντα για πιθανή ραδιενέργεια που θα μας κατακλύσει εντός ελαχίστου χρόνου από πυρηνικά που ίσως χρησιμοποιηθούν.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα το ισχυρό Αντιπολεμικό κίνημα που συγκλόνισε στο παρελθόν τις δυτικές κοινωνίες, όπως συνέβη με τις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ , της εισβολής στο Ιράκ, ή στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Οι συνέπειες από ένα πόλεμο θα είναι οδυνηρές για την πατρίδα μας και ο Ελληνικός λαός δεν έχει κανένα όφελος. Δεν παραβλέπουμε βέβαια τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Η Αμερική αισθανόμενη να αμφισβητείται η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της από Ρωσία και Κίνα γίνεται επιθετική και όπως πάντα επιχειρεί να ξεπεράσει την κρίση της με πόλεμο. Στη συγκυρία οφείλουμε να αναδείξουμε τον επιτιθέμενο και να τον απομονώσουμε. Αυτές τις ώρες ο Ελληνικός λαός καλείται να δημιουργήσει ένα μεγάλο ενωτικό Αντιπολεμικό – Αντιαμερικανικό φιλειρηνικό κίνημα αποτροπής του πολέμου και να δυναμώσει τη διεκδίκηση για αναστολή λειτουργίας των βάσεων (110 Π.Μ. Λάρισας, Σούδας, Αλεξανδρούπολης…) σε περίπτωση πολέμου με στόχο την απομάκρυνσή τους από την χώρα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Να μη σταλεί κανένας Έλληνας στρατιώτης εκτός των συνόρων μας.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ