9 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδική αγωγή: Υλοποιούν το νόμο της Διαμαντοπούλου! Του Παντελή Βαϊνά

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθούν.

Η ελαστική εργασία, η διαρκής κινητικότητα και η ανακύκλωση της ανεργίας αποτελούν κεντρική επιλογή κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ, ενώ η μόνιμη και σταθερή εργασία τίθεται υπό αίρεση. Ταυτόχρονα, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο· η εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση είναι οι χιλιάδες αναπληρωτές που δουλεύουν κάθε χρόνο. Το ποσοστό των αναπληρωτών-τριών εκπαιδευτικών σε σχέση με το σύνολο του δυναμικού των δημόσιων σχολείων, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς· αναδεικνύοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, η διαρκής περιπλάνηση και ανασφάλεια καθώς και οι ανισότητες ως προς τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, μητρότητα) διαμορφώνουν εκπαιδευτικούς πολλαπλών ταχυτήτων.

Την ίδια στιγμή η εκπαιδευτική πολιτική διαμορφώνεται στη βάση των περικοπών και της εξοικονόμησης προσωπικού, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, τεχνητά πλεονάσματα, την αναδιαμόρφωση των ορολόγιων προγραμμάτων, την κατάργηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού ολοημέρου, τη μη προσμέτρηση της ώρας σίτισης και τον εκβιασμό της συμπλήρωσης ωραρίου για την κάλυψη κενών (μαθήματα ειδικοτήτων, παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης). Στο νέο σχολείο ο εκπαιδευτικός καλείται να καλύψει τρύπες, ενώ τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καταστρατηγούνται.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη τροπολογία και η υπουργική απόφαση για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές. Μια τροπολογία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την προαναφερθείσα εκπαιδευτική πολιτική, καθώς εφαρμόζει στην πράξη το νόμο 3848 της Διαμαντοπούλου και εισάγει προσοντολόγιο (κριτήρια μοριοδότησης) απαξιώνοντας πτυχίο και προϋπηρεσία, ενώ επαναφέρει τη μοριοδότηση των σεμιναρίων των 400 ωρών.

Η επίμαχη τροπολογία αποτελεί προάγγελο συνολικών αλλαγών στο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών σε συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Απρίλιο. Σηματοδοτεί δε, την επιβολή αξιολόγησης και ατομικού φακέλου προσόντων εκπαιδευτικού.

Η όλη διαδικασία μοριοδότησης, με νόμο πια, θα διαμορφώνεται με υπουργικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν και θα αναδιατάσσουν διαρκώς τους πίνακες. Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε ένα συνεχή ανταγωνισμό και κυνήγι προσόντων, για μια θέση ελαστικής εργασίας, καθώς στην επίμαχη τροπολογία ορίζεται με σαφήνεια ότι δε θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Ταυτόχρονα, εμβαθύνει στην εφαρμογή του νόμου 4415, σύμφωνα με τον οποίο τα χιλιάδες ακάλυπτα κενά στην ειδική αγωγή μπορούν να καλύπτονται από πλεονάσματα ωρών, καταστρατηγώντας το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση μόνιμων διορισμών όλων των αναπληρωτών με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα ενιαία και αποφασιστικά να ξεπεράσει την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό που το υπουργείο επιβάλει, προτάσσοντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Αγώνας που πρέπει να συνδεθεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε όλους τους χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γονείς, τους φοιτητές, τους απολυμένους συναδέλφους, αλλά και τους νέους απόφοιτους.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αγωνιστικό ξέσπασμα των αναπληρωτών και των συλλόγων εκπαιδευτικών με αποκορύφωμα την κατασκήνωση στο υπουργείο Παιδείας άλλα και την είσοδο σε αυτό το πρωί της Τετάρτης 5 Απριλίου εκατοντάδων εκπαιδευτικών.

 

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ