20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αγώνας για την 12χρονη συνεχίζεται

 

Με το σύνθημα «Με τη 12χρονη είμαστε μαζί. Βγάλαμε τη μάνα από τη φυλακή», στις 2 Απρίλη 2024, τελείωσε ο πρώτος δικαστικός κύκλος για τους παιδοβιασμούς και το τράφικινγκ στην υπόθεση του Κολωνού, που ήρθε στο φως τον Οκτώβρη του 2022. Η υπόθεση έγινε γνωστή από το θάρρος της 12χρονης και της μάνας της που κατήγγειλε τον μαστροπό και βιαστή του παιδιού της.

Όλο αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες της λυσσαλέας προσπάθειας του συστήματος και των μηχανισμών εξουσίας να υποβαθμίσουν και να συγκαλύψουν πλευρές της υπόθεσης. Είδαμε για μία ακόμη φορά πως όταν το κράτος και οι μηχανισμοί που το υπηρετούν -κεντρική και τοπική εξουσία, αστυνομία, δικαστικές αρχές- στοχεύουν στη συγκάλυψη και στην επιβολή της τρομοκρατίας και της σιωπής, δεν υπάρχουν φραγμοί. Η αστυνομία, το ΑΤ Κολωνού, έδιωξε τη μητέρα όταν πήγε, αμέσως μόλις το έμαθε, να καταγγείλει τον βιασμό του παιδιού της, ενώ πέρασαν 40 μέρες για να συλλάβει τον Μίχο, αφήνοντάς του ικανό χρόνο για να εξαφανίσει στοιχεία – όπως αυτά που αφορούν το κύκλωμα και τον οίκο ανοχής της οδού Κασσάνδρας και το ξενοδοχείο ημιδιαμονής BILL, τα οποία ενώ τα υπέδειξε στις καταθέσεις του το παιδί, δεν ερευνήθηκαν ποτέ. Η αστυνομία, επίσης, εκφόβιζε και αποθάρρυνε το παιδί από να καταγγείλει και το τιμωρούσε με συνεχείς μαρτυρικές επισκέψεις για ανάκριση.

Ακούσαμε υπουργούς να διαρρέουν πληροφορίες υπουργών για τον τόπο διαμονής του παιδιού. Επιβεβαιώσαμε πολλές φορές την εγκατάλειψη από μεριάς των κρατικών – δημοτικών φορέων και την έλλειψη κατάλληλων δομών για την ψυχοκοινωνική προστασία των ανήλικων παιδιών και για την υλική στήριξη της πολυμελούς οικογένειας.

Είδαμε την άμεση ενεργοποίηση του υποταγμένου συστήματος μίντια που επιχείρησε να πείσει για την ευποληψία του Μίχου και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι σαγηνεύτηκε από ένα 12χρονο παιδί, που από την αρχή απέδωσε την κύρια ευθύνη στη μάνα του. Το αφήγημα είχε στηθεί και η δικαστική αρχή είχε πλέον την κατεύθυνση να δείξει την ένοχη, αυτήν που έπρεπε να πληρώσει για να απαλλαγεί ο Μίχος και οι υπόλοιποι παιδοβιαστές και μαστροποί.

Η άδικη προφυλάκιση της μητέρας του παιδιού, χωρίς στοιχεία, προκάλεσε τεράστιο πόνο και ψυχική αναστάτωση σε όλη την οικογένεια, ειδικά στα ανήλικα παιδιά της, και υπονόμευσε τους πιο στοιχειώδεις όρους επιβίωσης και προστασίας τους. Τα αιτήματά της για αποφυλάκιση απορρίφθηκαν τρεις φορές και, επιπλέον, στερήθηκε εκδικητικά τη δυνατότητα να βλέπει τη 12χρονη.

Η αντιμετώπιση εκ μέρους των κρατικών αρχών ολοκληρώθηκε με την εισαγγελική πρόταση αθώωσης του Μίχου και την πρόταση καταδίκης της μάνας ως ένοχης για μαστροπεία του παιδιού της. Η πλειοψηφία των τακτικών δικαστών συντάχθηκε με την επαίσχυντη εισαγγελική πρόταση, την οποία ακύρωσε η ψήφος των ενόρκων. Επιπλέον, άφησε ελεύθερους, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, τους καταδικασθέντες, ενώ επέβαλε ποινή 20 μηνών στη μητέρα του παδιού για το πλημμέλημα της εκβίασης προς τη γυναίκα του Μίχου.

Αν μάθαμε κάτι από την υπόθεση παιδοβιασμού και trafficking στον Κολωνό και από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι ότι το κράτος κι όλοι θεσμοί του αντιμετωπίζει ταξικά και άνισα τα πιο φτωχά και ευάλωτα άτομα.

Όμως μάθαμε και τι είναι δυνατό να συμβεί όταν η κοινωνία παίρνει θέση απέναντι στο ταξικό, ανάλγητο και τιμωρητικό κράτος. Ήδη από το ξέσπασμα αυτής της υπόθεσης η γειτονιά του Κολωνού και ευρύτερα ο αλληλέγγυος κόσμος, η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα και το σωματείο εκπαιδευτικών της περιοχής Αριστοτέλης, όπως και άλλα σωματεία και φεμινιστικές συλλογικότητες έχτισαν, βήμα το βήμα, την προστασία της επιζώσας, τη θωράκιση της οικογένειας απέναντι στις απειλές, τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Το επιζών 12χρονο παιδί, η οικογένεια και τα αδέρφια της, η γειτονιά και η αλληλέγγυα κοινωνία έδωσαν αταλάντευτο αγώνα για να μην εμπεδωθεί ότι σε αυτήν την κοινωνία είναι νόμιμο, ηθικό και σύνηθες τα πιο ευάλωτα άτομα να ποδοπατούνται κι οι καταγγέλουσες κακοποίηση να φυλακίζονται. Κι αυτός ο αγώνας νίκησε.

Η εισαγγελική έφεση και η αμφισβήτηση της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης για τη μάνα της 12χρονης δείχνει ότι η αστική δικαιοσύνη είναι βαθιά ταξική και πατριαρχική και δεν αποδέχεται καμία αμφισβήτηση και καμία παρέμβαση από τα κινήματα. Απεναντίας εξυπηρετώντας αταλάντευτα την αρχική γραμμή συγκάλυψης με σκοπό να αποκρυφτεί η εμπορία παιδιών και να αθωωθεί ο Μίχος και οι βιαστές-μαστροποί, χρειάζονται την ενοχή της μάνας ως αντίβαρο στο εφετείο. Γι’ αυτό άλλωστε και τα έγκριτα «τσιράκια» του ποινικού ρεπορτάζ άρχισαν να μέμφονται το σύστημα της μικτής ορκωτής σύνθεσης των ποινικών δικαστηρίων, στρώνοντας το δρόμο για αναθεώρηση της μέχρι πρότινος «δημοκρατικής κατάκτησης», δηλ. της συμμετοχής λαϊκών δικαστών στο αστικό ποινικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, κρατείται σε ομηρία η μάνα, η επιζώσα και η οικογένειά της, ενώ παράλληλα στέλνεται μήνυμα επιβολής σιωπής και υποταγής στην κοινωνί, το μήνυμα ότι οι μηχανισμοί του κράτους μπορούν να τσακίσουν όποιαν τολμήσει να μιλήσει και, να καταγγείλει βιασμούς και μαστροπούς.

Ξέρουμε ότι αυτό το κράτος είναι απονομιμοποιημένο στις συνειδήσεις του κόσμου που βλέπει να πεθαίνουν νέα παιδιά του σε ένα ταξίδι με τρένο, που καταλαβαίνει ότι κινδυνεύουν να βιαστούν στις γειτονιές που κατοικεί, που βλέπει να δολοφονούνται κορίτσια από τον γυναικοκτόνο κακοποιητή τους μπροστά στα αστυνομικά τμήματα, που μαθαίνει ότι πνίγονται μαζικά μετανάστες στο Αιγαίο.

Για όλες/ους εμάς, ο αγώνας συνεχίζεται. Με παρακαταθήκη την νίκη της επιζώσας, της μητέρας της και του κινήματος αλληλεγγύης, που συγκρούστηκε με τη μαφία και τους μηχανισμους του κράτους, συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Καλούμε την κοινωνία να πάρει θέση ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί, για να στηρίξει την 12χρονη κ την οικογένειά της κι έχουμε τη βεβαιότητα ότι όλα κρίνονται στους δρόμους και όχι στις κλειστές δικαστικές αίθουσες.

18/4/2024

CROWDFUNDING

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ 12ΧΡΟΝΗ

https://kolonos-solidarity.omniatv.com/

Η συλλογή συνεισφορών έχει σκοπό την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών της 12χρονης επιζώσας από το κύκλωμα τράφικινγκ και παιδοβιασμών του Κολωνού και της οικογένειάς της.

Αν προτιμάτε να συνεισφέρετε με απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό:

IBAN: GR5801710110006011040030321

Τράπεζα Πειραιώς

Δικαιούχος: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Ο Αριστοτέλης”

Αιτιολογία: «οικονομική ενίσχυση της 12χρονης από τον Κολωνό και τα ανήλικα αδέρφια της»

fb: Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ