30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΧΙ! Τα πληρώματα της Ακτοπλοΐας δεν τρώνε κουτόχορτο!

 

Η κυβέρνηση πρόσφατα επιχείρησε για δεύτερη φορά σε 1,5 χρόνο να λεηλατήσει τα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ (65 εκατομμύρια ευρώ) συγχωνεύοντας το με το χρεοκοπημένο ΝΑΤ!

Η ΠΕΝΕΝ αντέδρασε άμεσα και δυναμικά στη νέα απόπειρα της Υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και ήταν το μοναδικό Ναυτεργατικό Σωματείο που μίλησε για την αυτοτέλεια του ΕΛΟΕΝ, αλλά και την οικονομική διαχείριση από τους ίδιους τους Ναυτεργάτες μακριά από την ασφυκτική κυβερνητική κηδεμονία.

Ενάντια στην κυβερνητική μεθόδευση ήταν η ΠΝΟ μαζί και το σύνολο των Ναυτεργατικών Σωματείων.

Όμως όλοι αυτοί έχουν κατά νου (άλλοι το λένε δημόσια και άλλοι όχι) την κατάργηση του ΕΛΟΕΝ και την απορρόφηση του από την Εστία Ναυτικών!

Μάλιστα χωρίς να αναφέρουν λέξη για την κατάργηση του πρώτα ζητούν την ενοποίηση και μετά θα θέσουν τους όρους, το περιεχόμενο και την διάλυση του!

Πρόκειται για ένα ομιχλώδες, επικίνδυνο και επιζήμιο σχέδιο με το οποίο οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού μαζί με το μπλοκ του ΠΑΜΕ επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα!

Μεθόδευση για κατάργηση και απορρόφηση του ΕΛΟΕΝ από  Εστία Ναυτικών

Ο ειδικός λογαριασμός οικογενειακών επιδομάτων (ΕΛΟΕΝ) δημιουργήθηκε με αποκλειστικό στόχο την χορήγηση επιδομάτων για τα παιδιά της Ναυτεργατικής οικογένειας και στο ιδρυτικό θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται τα αποθεματικά του να διατίθενται κατά διαστήματα στα παιδιά των δικαιούχων Ναυτεργατών!

Από την άλλη εντελώς διαφορετικοί είναι οι σκοποί της Εστίας Ναυτικών η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί και έχασε το χαρακτήρα για τον οποίο συγκροτήθηκε. Ακόμη αυτός ο Ξενώνας που κάποτε ήταν το στέκι των Ναυτεργατών της επαρχίας έχει απαξιωθεί από την εγκατάλειψη που τον οδήγησαν όλοι οι έως τώρα διοικούντες της Εστίας Ναυτικών.

Την ανικανότητα και την αποτυχία τους τώρα, προσπαθούν να την αναγεννήσουν…. Αρπάζοντας τα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ!!

Πρόκειται για ένα επαίσχυντο σχέδιο το οποίο κανένας Ναυτεργάτης δεν πρόκειται να αποδεχθεί!

Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά την πάγια και συνεπή θέση μας ενάντια στην κατάργηση του ΕΛΟΕΝ θέλουμε να ενημερώσουμε και να επισημάνουμε με αφορμή την αισχρή κυβερνητική απόπειρα τα παρακάτω:

Πως υπονομεύονται οι αποφάσεις;

  • Στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ αποφασίστηκαν μια σειρά ενέργειες οι οποίες καταγράφονται στην ανοιχτή επιστολή της στις 7 Μάρτη 2024. Επίσης την ίδια ημερομηνία για τον σκοπό αυτό εστάλη εξώδικο διαμαρτυρίας σε κυβέρνηση – εφοπλιστές  στο οποίο τα περί απορρόφησης δεν αναφέρονται πουθενά!
  • Στην ίδια συνεδρίαση με πρόταση του ΓΓ της ΠΝΟ αποφασίστηκε «η άμεση ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα καθώς και με την φυσική παρουσία στα πλοία των εκπροσώπων των Ναυτεργατών όλων των πρωτοβάθμιων κλαδικών οργανώσεων».

Αναμέναμε από τον ΓΓ της ΠΝΟ αμέσως μετά τις 7 Μάρτη να μας γνωστοποιηθεί ο τρόπος και τα πλοία που θα είχαμε φυσική παρουσία  των εκπροσώπων των Ναυτεργατών όλων των «πρωτοβάθμιων κλαδικών οργανώσεων».

Αντί για αυτό άρχισαν να μας έρχονται μηνύματα από μέλη μας (και άλλες ειδικότητες πληρωμάτων) στην Ακτοπλοΐα ότι με παρέμβαση του ΓΓ της ΠΝΟ και εν αγνοία μας, επιχειρείται να γίνει συγκέντρωση στις 14/3 στο πλοίο «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» και στις 15/3 στο Ε/Γ πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ».

Την συγκέντρωση ανέλαβαν να την οργανώσουν ΟΧΙ τα Ναυτεργατικά σωματεία, αλλά οι Ναυτιλιακές εταιρίες που με παρέμβαση στελεχών τους ειδοποίησαν όλα τα πληρώματα τόσο των δρομολογημένων πλοίων όσο και αυτών που βρίσκονται σε επισκευή να συμμετέχουν σε αυτή!!

Σε παρέμβαση μας σε τρεις εταιρίες ζητώντας εξηγήσεις επιβεβαιώθηκε αυτό με την προσθήκη ότι στην κινητοποίηση των εταιριών που έγινε με παρέμβαση της ΠΝΟ, αυτή έγινε στο όνομα όλων των Ναυτεργατικών Σωματείων που ζητούσαν δήθεν από τις εταιρίες την δική τους βοήθεια και συνδρομή!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και κατάπτυστη ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια!

Ακολούθως διαβάσαμε σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΘΕΝ ότι δήθεν ήταν δική της η πρωτοβουλία για το μάζεμα όλων των πληρωμάτων στα δυο προαναφερόμενα πλοία…

Τόσο στο πλοίο «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» όσο και στο «ΕΛΥΡΟΣ» ο αριθμός των Ναυτεργατών που πήραν μέρος αντί για εκατοντάδες που προσδοκούσε ο ΓΓ της ΠΝΟ (με την φιλότιμη κινητοποίηση των εταιριών) ήταν πολύ κάτω από τον αριθμό πληρώματος που έχει το κάθε πλοίο ξεχωριστά!!!

Αμφιβάλλουμε εάν δεν υπήρξε η ωμή και έντονη παρέμβαση των εταιριών εάν οι συμμετέχοντες από τα πληρώματα θα ήταν στα δυο πλοία 20 -30 άτομα!

Γιατί οι Ναυτεργάτες τους γύρισαν την πλάτη;

Είναι προφανές ότι ο ΓΓ της ΠΝΟ έχοντας την αμέριστη στήριξη του μπλοκ των δικών του δυνάμεων στα Σωματεία, αλλά και την διαβεβαίωση των εταιριών ότι θα κινητοποιηθούν εκατοντάδες Ναυτεργάτες επιχείρησε να κάνει μια εμφάνιση που θα δείχνει ότι οι Ναυτεργάτες είναι μαζί του…

Η ψυχρολουσία και η παταγώδης αποτυχία της πρώτης σύσκεψης («ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ») τον επανέφερε στην πραγματικότητα και έτσι ο ίδιος στην συγκέντρωση που τόσα επένδυσε… στο τέλος την φόρτωσε σε πρωτοβουλία της ΠΕΑΘΕΝ….

Οι πρώην και νυν αυλικοί του καλό θα είναι να συνέλθουν και να μην μετρούν τον ίσκιο τους με το πραγματικό μπόι τους!

Είναι σαφές ότι ο ΓΓ της ΠΝΟ έχοντας διαβεβαιώσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος ήθελε να μην εμφανιστεί στις συσκέψεις αυτές η ΠΕΝΕΝ η οποία θα του χαλούσε την σούπα που ετοιμάζει για την απορρόφηση του ΕΛΟΕΝ από την Εστία Ναυτικών…

Η Ένωση μας είναι προφανές ότι ενημέρωσε όλα τα μέλη της (και όχι μόνο) να μην προσέλθουν σε αυτό το διασπαστικό, κακόγουστο και ανεπίτρεπτο σκηνικό.

Τόσο τα μέλη μας όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των Ναυτεργατών απέδειξε για άλλη μια φορά τον υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης, γνώσης κι εμπειρίας πράττοντας και ενεργώντας όπως άξιζε στην συγκεκριμένη περίσταση…

Οι οργανωτές αυτής της φιέστας θα βγάλουν σωστά συμπεράσματα ή θα εξακολουθήσουν την υπονομευτική τακτική τους να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές και τους Ναυτεργάτες να του θεωρούν ότι είναι υποχείρια τους;

Η Διοίκηση

Υ.Γ Τελικά το Υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι: «Έχουμε ζητήσει από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου μας την κίνηση της διαδικασίας για την έγκριση του προϋπολογισμού του ΕΛΟΕΝ έως τις 21 Μάρτη. (Προβλέπει αυξήσεις ψίχουλα για τα επιδόματα…). Η Υπουργός απαξίωσε να δώσει απάντηση η ίδια στην ΠΝΟ και έβαλε για αυτό τον Υπάλληλο της…

Έστω και έτσι πουθενά στο έγγραφο δεν αναφέρεται για το ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στο δίκαιο Ναυτεργατικό αίτημα να σταματήσει τις μεθοδεύσεις για την αρπαγή των αποθεματικών.

ΠΕΝΕΝ

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ