35.6 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ έβαλε φρένο στο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

 

Κίνδυνος – θάνατος τα βυθοκορήματα στο λιμάνι, στις συνοικίες και γειτονιές

Για άλλη μια φορά η κινέζικη COSCO, που είναι πλέον ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου λιμανιού στην χώρας μας, δείχνει την έλλειψη σεβασμού στην νομοθεσία και στους περιβαλλοντικούς εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες.

Εδώ και μήνες πραγματοποιεί στο κεντρικό λιμάνι βυθοκορήσεις, τα τοξικά απόβλητα φορτώνονται σε πλωτή φορτηγίδα και μεταφέρονται με αυτήν στην Δραπετσώνα.

Ακολούθως μεγάλα φορτηγά οχήματα μεταφέρουν τα επικίνδυνα φορτία στον Ασπρόπυργο.

Τα υπερφορτωμένα φορτηγά καθημερινά έφευγαν από την Δραπετσώνα και μέσω του κέντρου του Πειραιά έβγαιναν στην εθνική οδό. Τα Φ/Γ δεν ήταν σφραγισμένα με αποτέλεσμα τα καρκινογόνα βυθοκορήματα να πέφτουν στους δρόμους και τις συνοικίες της πόλης.

Τα βυθοκορήματα αυτά σύμφωνα με μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και του Πανεπιστημίου Πάτρας έχουν χαρακτηριστεί τοξικά, καρκινογόνα και επιβλαβή για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και έχει απαγορευτεί η απόρριψή τους στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα το βορβορώδες υπερχείλισμα αποτελείται από βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, χαλκός, αρσενικό, μόλυβδος που διαχέονται στο περιβάλλον και μπορούν με διάφορους τρόπους να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σοβαρότατες και χρόνιες ασθένειες.

Σε αυτό το φρικαλέο περιβαλλοντικό έγκλημα η κινέζικη πολυεθνική COSCO απέφυγε (το ίδιο είχε κάνει και στην Πειραϊκή) να βγάλει την απαιτούμενη άδεια εκτέλεσης της βυθοκόρησης.

Σε αυτή την πρωτοφανή περιβαλλοντική αθλιότητα της COSCO το κράτος, Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΕΝ, η Περιφέρεια Αττικής, η Δημοτική αρχή Πειραιά, οι Λιμενικές αρχές δεν έπραξαν το παραμικρό ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη αυτή διαδικασία.

Αντίθετα κάτοικοι του Πειραιά, κινήσεις πολιτών μαζί και το Ε.Κ.Πειραιά, με απόφαση της πλειοψηφίας του, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να βγάλει προσωρινή εντολή για να μπει STOP στο περιβαλλοντικό έγκλημα της COSCO με τα τοξικά βυθοκορήματα να μολύνουν τον αστικό ιστό του Πειραιά και πολλές συνοικίες της Αθήνας.

Η προσφυγή στο ΣτΕ είχε θετική κατάληξη και αυτό διέταξε την αναστολή των εργασιών.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δικαστική νίκη η οποία κατά την άποψη της ΠΕΝΕΝ θα πρέπει άμεσα να συνδυαστεί και με την ανάληψη δράσης όλων των φορέων που τάσσονται ενάντια στις αυθαιρεσίες της COSCO και στην συγκάλυψη σε αυτές των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών.

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για παρέμβαση, ωστόσο αυτή δεν έχει υλοποιηθεί έως σήμερα…

Εάν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί αυτή η ανεπίτρεπτη αδράνεια, η ΠΕΝΕΝ θα πάρει σχετική πρωτοβουλία για δράση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ