23.3 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόλυση μέλους της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων» από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος»

Πηγή

Καταγγέλλουμε την απόλυση μέλους της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων», από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή του χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του.Η πρακτική της διεύθυνσης θα μας βρει όλους απέναντι!

Η διεύθυνση του φροντιστηρίου, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόλυση, επιστράτευσε τις λεγόμενες «αξιολογήσεις» των μαθητών, οι οποίες, μάλιστα, κατά την εκάστοτε βούληση της διεύθυνσης ερμηνεύονται ως αρνητικές ακόμα και αν δεν έχουν τέτοια πρόθεση οι μαθητές. Οι αξιολογήσεις αυτές, αποτελούν την κύρια μέθοδο με την οποία οι μεγάλοι φροντιστηριακοί όμιλοι, αλλά και πιο διευρυμένα οι εργοδότες στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επιλέγουν να μεταφέρουν εργασιακή πίεση και να καταστρατηγήσουν εργασιακά δικαιώματα. Δεν έχουν καμία βάση ως κριτήρια αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας του μαθήματος ή διδακτικής επάρκειας του εκπαιδευτικού, καθώς η επιθυμία των μαθητών δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την αρτιότητα που εκπαιδευτικού και την πρόοδο της μαθησιακής διαδικασίας. Στο επίκεντρο των αξιολογήσεων αυτών είναι η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρωτίστως ως ένα εμπόρευμα που πρέπει να πουληθεί «με ωραίο περιτύλιγμα» στους γονείς και τους μαθητές, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διασταλτικά δίνοντας άλλοθι στην εργοδοσία για αντεργατικές πρακτικές μέσα στους χώρους εργασίας.

Η απόλυση αυτή έρχεται ως συνέπεια της ελαστικοποίησης των συνθηκών εργασίας που έχουν επιβληθεί στα φροντιστήρια με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Συνθήκες εντατικής εργασίας όπου ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να δηλώνει ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμος για τις ανάγκες του φροντιστηρίου πολλές φορές υπερβαίνοντας κατά πολύ το συμφωνημένο ωράριο εργασίας. Ελαστικοποίηση που πάει μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια. Η λήξη των συμβάσεων στο τέλος της χρονιάς και η πιθανή μη ανανέωσή τους την αρχή της επόμενης αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα μέσα εκφοβισμού των εργοδοτών προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν την παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν ένας εργαζόμενος «δεν ταιριάζει» στο κλίμα της επιχείρησης γιατί αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση, υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και αρνείται να συναινέσει στην παραβίασή τους, τότε η εργοδοσία μπορεί να μην του ανανεώσει τη σύμβαση στο τέλος της χρονιάς.

Η πραγματικότητα για όλα τα παραπάνω μπορεί να αλλάξει ριζικά προς όφελος των εργαζομένων με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας, την οποία διεκδικούν τα σωματεία του κλάδου. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερες ανακοινώσεις μας, ότι η διεύθυνση του Ηράκλειτου έχει σταθεί αρνητικά στο αίτημα του σωματείου για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε όλα τα παραπάνω οι εργοδότες γνωρίζουν ότι μόνο η οργανωμένη συνδικαλιστική δράση μπορεί να τους βάλει εμπόδια. Η συλλογική οργάνωση, η ταξική ενότητα και η αγωνιστική αλληλεγγύη των εργαζόμενων, η μαζική συμμετοχή στις απεργίες αποτελούν τη δύναμή μας και γι’ αυτό οι εργοδότες με την πρώτη ευκαιρία επιτίθενται σε αυτά. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δύναμή μας είναι τα σωματεία μας. Μέσα από τα σωματεία και τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μας μπορούμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών, να έχουμε νίκες και κατακτήσεις που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμά μας στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους.

Δε θα ανεχτούμε την απόλυση του συναδέλφου μας!

Απαιτούμε την επαναπρόσληψή του χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του!

Αγώνας τώρα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ