19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιγραφή από τα Μνημόνια τα «καινοτόμα μέτρα» του Τσίπρα για το Δημόσιο!

 Μέτρα για το δημόσιο τομέα, με ορίζοντα 3ετίας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019»,  την Τετάρτη 30/8/2017. (Εδώ το βίντεο της εκδήλωσης).

 

Πρόκειται για μέτρα που συμβάλουν στη διοικητική ανασυγκρότηση της μηχανής του δημοσίου (αξιολόγηση προσωπικού, επιλογή προϊσταμένων, μητρώο επιτελικών στελεχών, προσλήψεις κλπ) και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (απλοποίηση διαδικασιών στις συναλλαγές με το δημόσιο κλπ).

 

Έχει καθιερωθεί κάθε κυβέρνηση να διαπιστώνει την άσχημη κατάσταση του δημοσίου και να εξαγγέλλει καινοτόμα-«επαναστατικά» μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, ενώ προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να αναδείξει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα των δικών της προτάσεων. Το πόση αλήθεια βρίσκεται στο καινοτόμο των προτάσεών της αξίζει να διερευνηθεί κάθε φορά.

 

Το χαρακτηριστικό όλων των μέχρι σήμερα προτάσεων που κατατίθενται, είτε από τη παρούσα κυβέρνηση είτε από τις προηγούμενες, είναι η σύμπτωση των προτεινόμενων μέτρων με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τους δανειστές.

 

Αξίζει το κόπο να τα δούμε ένα προς ένα με βάση τις εξαγγελίες που έγιναν:

– «Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής αυτής θα είναι η αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών, η βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων, η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση (e-government), και μια επικοινωνιακή στρατηγική». Μπερδευτήκαμε εάν η προηγούμενη αναφορά προέρχεται από την ομιλία του πρωθυπουργού ή από το 3ο μνημόνιο. Δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε, είναι το ίδιο κείμενο και απλώς το επανέλαβε στη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

 

– «Κύρια προσπάθεια η αποκομματικοποίηση του κράτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός και το εμφάνισε ως καινοτομία της κυβέρνησής του. Εμείς, όμως διαβάζουμε ήδη από το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15, παρ.Γ-5.1 ) πως η αποπολιτικοποίηση των στελεχών του δημοσίου αποτελούσε βασική λογική εκείνης της συμφωνίας, την οποία και υλοποιούν.

 

– Όσον αφορά το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα, που αναφέρθηκε από το πρωθυπουργό ως νέα δράση, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί και προωθεί τη σύνδεση αξιολόγησης και κινητικότητας προκειμένου να είναι έτοιμη για τη τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά τον επόμενο μήνα. Τίποτα το καινούργιο, λοιπόν.

 

– Έφτασε σε σημείο να αναφέρει ως παρέμβαση της κυβέρνησης στους θεσμούς την έκδοση του Ν.4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις ενώ όλοι πολύ καλά ξέρουμε ότι η πρώτη εκδοχή του νόμου υπήρξε με το Ν.4281 (ήδη από 2014) και πως αποτελούσε όρο στο τελευταίο μνημόνιο η εκ νέου προσαρμογή του, όμως κάθε φορά δινόταν νέα παράταση. Ισχυρίστηκε πως η νέα νομοθεσία ενισχύει τη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ όλοι γνωρίζουμε πως με τα δικαιολογητικά που απαιτεί από τους συμμετέχοντες στις αναθέσεις του Δημοσίου αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις.

 

– Ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν πόροι δισεκατομμυρίων στις νέες τεχνολογίες χωρίς απόδοση και το αποδίδει στον κακό προγραμματισμό. Όμως ο κακός προγραμματισμός είναι η φανερή όψη του προβλήματος. Η κρυφή είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έκαναν πάρτι και καθόριζαν το που και πως διοχετεύτηκαν αυτοί οι πόροι. Καμία αναφορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς τώρα προσδοκούμε την «ανάπτυξη» από τους επιχειρηματίες. Η διαπίστωση του πρωθυπουργού για την έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου αποτελεί κοινή εκτίμηση του χώρου της πληροφορικής εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, η αντιμετώπιση του προβλήματος εμποδίζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου και είναι κάτι που επιμελώς αποκρύβεται.

 

– Ανέφερε τον εκσυγχρονισμό στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων ως καινοτόμα πρόταση, ενώ όλοι γνωρίζουμε καλά πως ο ΟΟΣΑ έχει συμπεριλάβει το θέμα αυτό στις εκκρεμείς συστάσεις του εδώ και χρόνια προτείνοντας τη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων. Σχετική δέσμευση έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση με το Ν.4336/15.

 

– Προσπαθώντας να κάνει μία ιστορική αναφορά, χαρακτήρισε το δημόσιο ως γραφειοκρατικό μηχανισμό που αναπαράγεται. Βεβαίως, δεν είχε κανένα λόγο να προσδιορίσει το δημόσιο ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής εξουσίας της κυρίαρχης τάξης που κάθε φορά προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Άλλες οι μεταπολεμικές, άλλες οι μεταπολιτευτικές και άλλες οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής μας. Αυτές όμως είναι αριστερές αντιλήψεις που καλό είναι να αποφεύγονται για τον πρωθυπουργό των δύο Μνημονίων…

 

– Επισήμανε τις θετικές προσπάθειες της πρώτης 10ετίας του ΠΑΣΟΚ στη βελτίωση του δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει το νέο, ΠΑΣΟΚογενές ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε ωστόσο να το χαρακτηρίσει ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό του αστισμού, που επιβαλλόταν από το μεταπολεμικό ανώμαλο καθεστώς που βρισκόταν η χώρα τα χρόνια εκείνα.

 

Όσον αφορά τα ιδεολογικά ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του, η στόχευσή του ήταν κατά πρώτο, να «καρφώσει» τον Κυριάκο και δεύτερο, να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων (κατά κύριο λόγο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) πριν το «μεγάλο χτύπημα». Και δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς στις διαπιστώσεις για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας, των μέσων και των εργαλείων που χρησιμοποιεί ο δημόσιος τομέας. Όμως, δεν μπορεί να αποκρύβεται η ταξικότητα των μέτρων, που ναι μεν έχουν εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα ως προς τη λειτουργία και την απόδοση της κρατικής μηχανής, αποκλίνουν ωστόσο από τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των εργατικών συμφερόντων. Με κριτήριο πάντα το ρόλο του δημόσιου τομέα σε μια άλλη κοινωνία των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών…

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ