Όχι στην κατάργηση των φορέων διαχείρισης περιοχών Natura

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 12:53 Συντάκτης: Φίλοι της φύσης
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Όχι στην κατάργηση των φορέων διαχείρισης περιοχών Natura

Φίλοι της φύσης

Η κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης περιoχών Natura με ισάριθμες αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021  δεν ήταν ένα απρόσμενο γεγονός, μια αιφνίδια είδηση που δημιουργεί αναστάτωση.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ έχουν ληφθεί “υπόψη οι  διατάξεις του ν. 4685/2020 [ΕΔΩ] «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» (Α’ 92) και ειδικότερα των άρθρων 27 και 43 αυτού”.

Οι πρώτοι επτά φορείς – αναμένεται και δεύτερο κύμα –  που καταργούνται είναι:

Εθνικός Δρυμό Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Οι αρμοδιότητές των φορέων που καταργούνται  μεταφέρονται  στον  υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς την συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης.

Παράπλευρες απώλειες θα είναι οι συνθήκες και η απώλεια θέσεων εργασίας στους φορείς διαχείρισης που καταργούνται.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ θεωρεί ότι με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ΦτΦ  από το 2012 [ΕΔΩ] αλλά και στις 11 Ιανουαρίου 2013 έχουν πάρει θέση για το θέμα: “ΟΧΙ στην κατάργηση και συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης – ΝΑΙ στην προστασία των οικοσυστημάτων” [ΕΔΩ].

Το Ε.Δ. Φίλοι της Φύσης επαναλαμβάνει την πρόσκληση του 2013:  “Καλεί τους φορείς, τους συλλόγους, και τα κινήματα των πολιτών να συντονίσουν τους αγώνες τους για την Προστασία του Φυσικού –Αστικού Περιβάλλοντος, του Ελληνικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.”

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι προφανές και συνηθισμένο φαινόμενο αντεργατικοί και αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι να δημοσιεύονται σε περιόδους γιορτών, διακοπών για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Αυτή η πρακτική κάποτε θα πρέπει να σταματήσει.

Αναγνώστηκε 282 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.