27.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη, νέοι κίνδυνοι, νέες δυνατότητες , του Αλέκου Αναγνωστάκη


Μια παρουσία και μια παραίτηση

«Καλησπέρα σας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο στούντιο 4 της ΕΡΤ που θα φιλοξενηθεί το debate. Είναι το στούντιο το οποίο σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει το debate των πολιτικών αρχηγών με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά» αναγγέλλει ο Ερμής.

 «Κανονικά θα έπρεπε να κάνει εκείνος αυτή την παρουσίαση, αλλά λόγω φόρτου εργασίας επιστράτευσαν εμένα. Η αλήθεια είναι ότι εγώ το μόνο που ζήτησα είναι να κάνω έναν πιλότο εκπομπής».

H πρώτη εμφάνιση εικονικού παρουσιαστή με τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα από την ΕΡΤ είναι πλέον γεγονός.

Ο λόγος για τον «Ερμή», ο οποίος στις 4.5.2023 «ανέλαβε» να παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία για την ΕΡΤ και το ERTNEWS στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο ραδιομέγαρο ενόψει του debate  που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου.

Δυο ημέρες πριν, στις 2 Μάη, με αστραπιαία ταχύτητα διάδοσης ανά την υφήλιο, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η παραίτηση από τη Google του  «Νονού της Τεχνητής Νοημοσύνης» Τζέφρι Χίντο (Geoffrey Hinton). Ο Χίντο είναι εκείνος ο οποίος το 2012, μαζί με δύο από τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησε ένα νευρωνικό δίκτυο που  οδήγησε σε  συστήματα όπως το ChatGPT..

Ο Hinton δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Υπογράμμισε επίσης πως εν μέρει λυπάται για τη συνεισφορά του στον τομέα καθώς «ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbots της τεχνητής νοημοσύνης είναι «αρκετά τρομακτικοί».

Λίγες ημέρες πριν ένας ενημερωτικός ιστότοπος του Κουβέιτ παρουσίασε μια «εικονική παρουσιάστρια», γέννημα της τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία φιλοδοξεί να αναθέσει την παρουσίαση ενός δελτίου ειδήσεων.

Ένα ρομπότ ChatGPT έχει μπει ήδη σε σχολικές τάξεις της Κύπρου.

Στις ΗΠΑ το ChatGPT χρησιμοποιείται ευρέως από μαθητές και φοιτητές για τη σύνταξη των εργασιών τους.

Μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες  χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές για να διευκολύνονται σε χρονοβόρες αποφάσεις. Για παράδειγμα, η Amazon χρησιμοποιεί εφαρμογές ΤΝ για να προεπιλέγει από τον τεράστιο όγκο βιογραφικών που λαμβάνει συνεχώς τα καταλληλότερα τα οποία ο αλγόριθμος ταξινομεί πάνω-πάνω στην λίστα προς εξέταση.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά ήδη την υιοθέτηση κοινοτικής νομοθεσίας γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις ΗΠΑ και την ΕΕ ασκούν πιέσεις σε εκλεγμένους αξιωματούχους να χαλιναγωγήσουν την έρευνα του OpenAI. Με επιστολή, η οποία μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει σχεδόν 24.000 υπογραφές από ερευνητές, μηχανικούς και επιστήμονες της ΤΝ, ζητήθηκε μια εξάμηνη παύση σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης μεγάλων μοντέλων ΤΝ που θα είναι ισχυρότερα από το GPT-4.(«Ρομπότ με παραισθήσεις»; Newsroom 16 Απριλίου)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, ήδη έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία εξέλιξης της τεχνολογίας.

Λοιπόν; Θα καταφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει συνείδηση της ύπαρξής της;

Πόσο έχει προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ή η νοημοσύνη των αλγορίθμων; (Αλγόριθμος μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ακολουθία εντολών που μπορεί να εκτελεσθεί από μια υπολογιστική μηχανή. Ο όρος προέρχεται από μία διατριβή του Πέρση μαθηματικού Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι (781 – 850 μ.Χ. ).

Τελικά αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη τέτοιων μηχανών θα λειτουργεί υπέρ του ανθρώπου ή μπορεί να μας φέρει μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις;

 

Ποιοτικά νέες πηγές κινδύνων και ευκαιριών

Οι επιστημονικοτεχνικές επαναστάσεις αλλάζουν τις συνθήκες και τους όρους παραγωγής, αναπαραγωγής, επικοινωνίας και συγκοινωνίας του ανθρώπου.

Κάθε μία όμως με τον ιδιαίτερα, ιστορικά,  τρόπο της.

Η έλευση της Πληροφορικής, της τέταρτης οικουμενικής τεχνολογικής επανάστασης (μετά την αγροτική, που σημάδεψε το τέλος της νομαδικής ζωής, μετά την ατμομηχανή που σημάδεψε το πέρασμα στον ώριμο-βιομηχανικό καπιταλισμό και μετά τον εξηλεκτρισμό, που έθεσε τα θεμέλια για το πέρασμα στο μονοπωλιακό στάδιο), επιτάχυνε την υπό εξέλιξη επανάσταση της Γενετικής και της Μοριακής Βιολογίας.  Οδηγεί σε μηχανές – όπως η τεχνητή νοημοσύνη – που δεν πολλαπλασιάζουν μόνο τη μυϊκή δύναμη του ανθρώπου αλλά και την πνευματική του ισχύ. Σε συνδυασμό με τις καθηλωτικές παραγωγικές σχέσεις, καθώς αναιρεί την εμπορευματικότητα ολόκληρων περιοχών παραγωγής είτε άμεσα π.χ. CD μουσικής, είτε λόγω λαθρεμπορίας, πχ.  βιβλία, ναρκοθετεί το εμπόρευμα ως εμπόρευμα, τον πυρήνα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής,.

Όπως όλες οι τεχνολογίες – και δη τα τεχνολογικά άλματα – είναι  μια μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πηγή πολλών κινδύνων.

Αν, όπως δηλώνει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κ. Δασκαλάκης,  «κατά κάποιο τρόπο η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα στοίχημα που έχει βάλει ο ανθρώπινος εγκέφαλος με την ίδια τη δαρβινική εξέλιξη του ανθρώπου», τότε ποια είναι τα όρια της, ποια είναι η ευκαιρία που μας δίνει και ποιοι οι κίνδυνοι από την ανάπτυξη της;

‘Ένα από ανώτατα, τα οριακά δημιουργήματα του ανθρώπου θα μπορούσε να θεωρηθεί η αντιγραφή του ίδιου του εαυτού του, η αντιγραφή του ίδιου του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Φυσικά μια τέτοια πορεία πρέπει να θεωρηθεί ασυμπτωτική, δηλαδή να τείνει αλλά ποτέ να μη φτάνει. Κι αυτό επειδή η ίδια η πολύπλοκη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου τείνει στο άπειρο. (Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αυτή η «μάζα» των 1,4 – 1,5 κιλών που για προστασία  «επιπλέει» στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό,  εκτιμάται ότι  αποτελείται από περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, νευρογλοιακά κύτταρα και νευρώνες).