27.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα αποχωρήσει τελικά η Ιταλία από τον «Δρόμο του Μεταξιού»; Του Σταμάτη Κυριάκη

 

 

 

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» όπως συνήθως λέγεται ή «Belt and Road» είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την δημιουργία ενός εμπορικού δρόμου που σκοπεύει να συνδέσει την Κίνα με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για μια αναβίωση, στις σημερινές συνθήκες, του πανάρχαιου «δρόμου του μεταξιού».

Σύμφωνα με το καταστατικό και τις επιμέρους συμφωνίες της BRI, η Κίνα προσφέρει δάνεια και χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια επέκτασης της εξαγωγικής δραστηριότητας του Πεκίνου.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε διαφωνήσει με την συμφωνία πριν τέσσερα χρόνια ενώ ήταν στην Αντιπολίτευση.

Το Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ Ιταλίας και κίνας υπεγράφη το 2019 κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε (Κίνημα 5 Αστέρων) μαζί με τη Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι (ID), νυν κυβερνητικού συμμάχου της Μελόνι και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP). Ο Σαλβίνι, ο Ταγιάνι και η Μελόνι τότε αμφισβήτησαν σταθερά τη συμφωνία και επέκριναν τον Κόντε και το Κίνημα 5 Αστέρων για την επιλογή τους να την υπογράψουν.

Σήμερα τα μασάει. Αποφεύγει να απαντήσει ευθέως αν θα αποχωρήσει από την συμφωνία με την Κίνα που πρέπει να ανανεωθεί σε δυόμιση μήνες , δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο λόγος είναι ότι η Ιταλία συμμετέχει σε ένα πλέγμα συμφωνιών με την Κίνα που λειτουργούν επωφελώς για ένα μεγάλο τμήμα του Ιταλικού κεφαλαίου και η Μελόνι πιέζεται τόσο από αυτό το τμήμα αυτό όσο και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι οποίοι θέλουν να στραγγαλίσουν οικονομικά την Κίνα αλλά και να εξασφαλίσουν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε ένα οικονομικό εναγκαλισμό με τον βασικότερο εχθρό τους.

«Οι υποδομές και η στρατηγική μας παραγωγή δεν πρέπει να καταλήξουν σε ξένα χέρια, τουλάχιστον σε κινεζικά. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης από το οποίο κινούμαστε» δήλωσε τον Απρίλιο στη EURACTIV ο ευρωβουλευτής Κάρλο Φιντάντσα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Fratelli d’Italia στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, ένας από τους ιδρυτές του Fratelli d’Italia, χαρακτήρισε επίσης την απόφαση να συμμετάσχει στην BRI ως «αυτοσχέδια και αποτρόπαια», ευχόμενος η κυβέρνηση να μπορούσε να «γυρίσει πίσω» χωρίς να βλάψει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να φύγουμε (από το BRI) χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις (με το Πεκίνο). Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι και εταίρος», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Προφανώς το θέμα για την Μελόνι τίθεται ως εξής: Πως θα γίνει η Ιταλία να μην κακοκαρδίσει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την ΕΕ , ούτε την Κίνα, ούτε το σημαντικό εκείνο τμήμα του Ιταλικού κεφαλαίου που ωφελείται και ταυτοχρόνως να μην πυροβολήσει και τα πόδια της…

Η ματαίωση των συμφωνιών του Δρόμου του Μεταξιού θα βλάψει σοβαρά τις Ιταλικές εξαγωγές και θα εξαφανίσει την Ιταλία από τον χάρτη μιας οικονομικής υπερδύναμης, της Κίνας. Επιπλέον, θα καταστήσει την Ιταλία και αναξιόπιστη έναντι και των χωρών των BRICS.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανησυχούν σοβαρά για την απόφαση που θα πάρει τελικά η Ιταλία. Αυτό φάνηκε από το πόσο σφιχτά κράταγε το χέρι της Μελόνι ο Μπάιντεν στην Χιροσίμα στην σύνοδο των G7.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ