21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: 7 Οκτωβρίου 2020 Η μέρα της κάθαρσης, της Όλγας Μοσχοχωρίτου

 

ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ: «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου…Γιέ μου…Γιέ μου»

 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, νεολαίας αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων είχαν από πολύ πρωί κατακλύσει την Λ. Αλεξάνδρας, πίσω από το σιδερένιο τείχος με τις αστυνομικές κλούβες που προστάτευαν το κτίριο του Εφετείου από «τον παρείσακτο λαό». Από την Κηφισίας έως κάτω την Ιπποκράτους και την Ασκληπιού, καθώς και όλους τους κάθετους δρόμους, ο κόσμος, έφτιαχνε το δικό του αδιαπέραστο τείχος δημοκρατίας. Η Λουκάρεως, ο κάθετος στο πλάι του Εφετείου, έμενε αποκλεισμένος. Μόνον αστυνομικοί, Ζητάδες, Δικηγόροι και αστυνομικά οχήματα, αύρες με νερό, έτοιμες να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, κυκλοφορούσαν σ’ αυτήν. Ελικόπτερα επόπτευαν από ψηλά. Από ποιόν αλήθεια κινδύνευε η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, οι πρόνοιες του Ελληνικού Συντάγματος;

 

Η μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση, στην οποία είχαν καλέσει πολιτικά κόμματα, αντιφασιστικές/αντιναζιστικές οργανώσεις και πλήθος σωματείων και φορέων, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη Φυλακή». 

 

Ήδη, από τις 9 το πρωί, είχαν αναρτηθεί τα πρώτα πανό μπροστά από το κτήριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Ο φόβος δεν θα νικήσει», «Μόνο δικαίωση», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «ο λαός απαιτεί, οι Ναζί στη Φυλακή», είναι ορισμένα από τα κεντρικά συνθήματα. 

Και γύρω στις 12 παρά, τα μεγάφωνα μεταδίδουν την είδηση που όλοι περιμέναμε…Που όλη η δημοκρατική Ελλάδα περίμενε, που όλη η δημοκρατική Ευρώπη περίμενε.

Επιτέλους η ετυμηγορία του Δικαστηρίου συμβάδισε με την ψυχή της δημοκρατίας και απεφάνθη:

 

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΕ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

 

Από τη δεκαετία του 1990, από την επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή (1998), το αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα το φώναζε, αλλά το βαθύ κράτος κώφευε. Έπρεπε να θρηνήσουμε πολλές ζωές, έπρεπε να χυθεί πολύ αίμα στους δρόμους για να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική ώρα.

Ήταν η ώρα της κυρίας Μάγδας και του μαστρο-Τάκη από τη Ζώνη.

 

Ό,χι , ποτέ μου δεν θα ξεχάσω τη φιγούρα αυτής της γυναίκας, να βγαίνει στο αίθριο του Εφετείου, ν’ αγκαλιάζεται με τους δικούς της ανθρώπους και τους δικηγόρους που στήριξαν αυτή τη δικαστική περιπέτεια και να φωνάζει με όλη της τη δύναμη, «Παύλο, τα κατάφερες… Γιέ μου… Γιέ μου… Γιέ μου…»

Φώναζε με όση δύναμη είχαν τα πνευμόνια της, κατεβάζοντας για λίγο τη μάσκα που της έκοβε την ανάσα, κοίταζε ψηλά στον ουρανό, να φτάσει η φωνή της στον Παύλο, να την ακούσει, να χαμογελάσουν τα σύννεφα.

 

Τέτοιες στιγμές είναι που μας λείπει πολύ ο Γιάννης Ρίτσος. Γιατί μόνον αυτός μπορούσε με τα σεμνά χρώματα της ποίησης να ζωγραφίσει τον πόνο της μάνας αλλά και να αναδείξει τη μεγαλοσύνη της. Γιατί οι λέξεις μόνον να σιωπούν μπορούν αυτές τις στιγμές. Και μόνον οι μεγάλοι ποιητές μπορούν να μην τις φθηναίνουν. Αλλά ο Παύλος ήταν ο ίδιος ποιητής και οι φίλοι του, έγραψαν τα σημερινά δικά τους τραγούδια γι’ αυτόν. Ίσως η γενιά μου να είναι παλιομοδίτικη. Δεν πειράζει.

Σκέφτομαι ότι η Μάγδα Φύσσα έρχεται από πολύ παλιά. Από τα χρόνια του προγόνου της του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και σίγουρα έκανε στάση στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, τότε στην κατοχή μαζί με την Ηλέκτρα Αποστόλου και τις άλλες, έκανε παρέα στις Μακρονησιώτισσες γυναίκες και τα μωρά τους, αλλά βρισκόταν και στο Τρίκερι τα χρόνια της χούντας, τραγουδώντας μαζί με τις γυναίκες στη χορωδία των φυλακών Αβέρωφ. Αυτή η πάστα, η αρχοντική, η γνήσια λαϊκή που δίνει τις πραγματικές ηγέτιδες του κινήματος. Αυτό ας το σκεφτούν ένθεν κακείθεν!!!

 

Ναι. Σήμερα είναι μια Ιστορική Μέρα.

Ναι. Σήμερα είναι μια όμορφη Μέρα.

Για λίγο η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε πως μπορεί να διαβάζει ιστορία, να μπορεί να υπερασπίζεται τη μνήμη, ώστε να μην ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα του χτες, προστατεύοντας το σήμερα.

 

Ήταν μια απόφαση για όλα τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας, όχι μόνο για τον Παύλο, τον Λουκμάν, τους Αιγύπτιους λιμενεργάτες, τους Έλληνες εργάτες – κομμουνιστές συνδικαλιστές της ζώνης του Περάματος, αλλά και για όλους τους ανώνυμους και ανώνυμες που δεκαετίες τώρα είναι θύματα των φασιστών ως οργάνων των αφεντικών και του ρατσισμού τους.

Για όλους αυτούς και αυτές που δεν τρόμαξαν, δεν φοβήθηκαν και στάθηκαν απέναντι στους Χρυσαυγήτες όταν ήταν παντοδύναμοι στον Άγιο Παντελεήμονα και στα πάνελ της τηλεόρασης, όταν λανσάρονταν ως αγανακτισμένοι πολίτες και αγαθοεργά αγοράκια ή πολύφερνοι γαμπροί του starsystem και των πρωινάδικων.

 

Για τα κορίτσια, τις νεαρές φοιτήτριες που έτρεξαν να καταθέσουν στην αστυνομία εκείνη την αποφράδα νύχτα, αρνούμενες να δεχτούν τις νοικοκυρίστικες συμβουλές.

Έστω και τώρα το ένοχο πολιτικό σύστημα «ξέπλυνε» έστω και για λίγο την ντροπή του.

Για το σύστημα που δεν άντεξε να μην διαλύσει χωρίς λόγο την μεγαλειώδη συγκέντρωση του λαού της Αθήνας με δακρυγόνα και ριπές νερού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης και το ξέσπασμα χαράς του πλήθους.

 

Γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

Ότι οι φασίστες ξέρουν να κρύβονται μέσα στα νομιμόφρονα πολιτικά κόμματα που σήμερα σηκώσαν τη σημαία του αντιφασισμού. Αλλά που δεν ντράπηκαν ακόμα και μια τέτοια μέρα να μην επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την κατάπτυστη «θεωρία των δύο άκρων».

Αλλά γι’ αυτά θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε από αύριο.

Γιατί είμαστε μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε καλά. Κανένας δεν μπορεί να ξεπλυθεί επαρκώς όταν …scripta manent, ακόμα περισσότερο στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

 

Όμως σήμερα λέμε να χαρούμε.

Αναφέρουμε πιο κάτω την πλήρη ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και θα μνημονεύουμε πάντα την Μαρία Λεπενιώτη, Αεροπαγίτη πλέον και πρόεδρο του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Αεροπαγίτης.

Θα θυμόμαστε επίσης για τους αντίθετους λόγους την Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέα στην ίδια δίκη που πρότεινε την αθώωση όλων πλην του Ρουπακιά, ο οποίος όμως «και αυτός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει».

Από τα στοιχεία λοιπόν που συγκεντρώσαμε από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το Δικαστήριο κήρυξε:

 

Ένοχη  για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης την πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Χρήστο Παππά και όλους τους πρώην βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Στις υπόλοιπες υποθέσεις της δίκης, ένοχοι κρίθηκαν ο Γιώργος Ρουπακιάς και ακόμη 15 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ένοχοι κρίθηκαν επίσης όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες. 

Με την απόφαση επιβεβαιώνεται πως η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με προκάλυμμα το κόμμα. Ένοχοι κρίθηκαν και τα 18 πολιτικά στελέχη, οι 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι 11 για ένταξη σε αυτήν, ενώ ως μέλη ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. 

 

Συγκεκριμένα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένοχοι κρίθηκαν οι

Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής.

Παράλληλα ενόχους για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση το δικαστήριο έκρινε τους:

Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια, Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους: 

Γιώργο Πατέλη, Αναστάσιο Πανταζή

 

Έλειπαν οι κατηγορούμενοι 

 

Κενό ήταν το εδώλιο του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και των περισσότερων κατηγορούμενων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Παρόντες ήταν οι Μιχάλαρος, Άγγος, Καζατζόγλου, Σκάλκος, Τσαλίκης, Τζόρβας, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης. 

 

Η απόφαση για τη δολοφονία Φύσσα

 

Ένοχοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ο Γιώργος Ρουπακιάς και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα. Ο Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους, ενώ αθώοι λόγω αμφιβολιων οι Σαντοριναίος και Τσακανίκας. 

Αναλυτικά:

Ιωάννης Άγγος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή), 

Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), 

Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), 

Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή), 

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή), 

Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή), 

Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία), 

Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),

Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα) 

Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή), 

Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα), 

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα)

 

Η απόφαση για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

 

Για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το Δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες. Για τους υπόλοιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Αναλυτικά ένοχοι κρίθηκαν οι: 

Κυριάκος Αντωνακόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Ιωάννης Καστρινός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορές οπλοφορία, οπλοχρησία) 

 

Η απόφαση για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

 

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Αναλυτικά: 

Δημήτριος Αγριογιάννης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Μάρκος Ευγενικός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Θωμάς Μαριάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, παραβίαση οικιακής ειρήνης και βλασφημία),

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης)

 

* Στοιχεία από την ιστοσελίδα tvxs

 

 Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων, οι συνήγοροί τους ζητούν από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ενδεικτικά, η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και να αιτηθούν όπως η άσκηση της έφεσης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ήτοι να μην φυλακισθούν έως την εκδίκαση της έφεσής τους.

Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και γίνεται κατανοητό πόση σημασία έχει και πώς το αντιφασιστικό κίνημα δεν πρέπει να χαλαρώσει καθόλου την πίεσή του.

Τέλος μπορεί μεν να καταργήθηκε η «στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων» ως παρεπόμενη ποινή, αλλά ισχύει «η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων» ιδίως σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.

 

ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ!

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ!

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ