Μην υποτιμάτε τους καλλιτέχνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 18:00 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μην υποτιμάτε τους καλλιτέχνες

 

Ποιος νοιάζεται για τον πολιτισμό, θα εκλεγούμε πάλι. Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στη χθεσινή παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης  των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κατάλαβε πόσο εκτεθειμένη είναι και έσπευσε να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει νέα μέτρα όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος βγήκε να την αποδοκιμάσει στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Άργησε η κυβέρνηση να εκτιμήσει την κατάσταση. Όταν ένας κορυφαίος δημιουργός βγαίνει και τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, η βάση ήδη κοχλάζει. Χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είχαν στο μεταξύ ξεσηκωθεί, επεξεργάζονταν αιτήματα και υποστήριζαν το κάλεσμα των σωματείων του χώρου για κινητοποίηση στη Βουλή την Πέμπτη 7 Μάη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε τόσο καθυστερημένα η κυβέρνηση είναι πίσω από τις εξελίξεις. Οι γκριμάτσες της υπουργού στο άκουσμα της ερώτησης δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις Ξαρχάκου, αλλά και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου «με αυτό το πρόγραμμα μας ψήφισαν και θα μας ξαναψηφίσουν» επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του συνθέτη που έκανε λόγο για έπαρση και απουσία του πολιτισμού από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διεργασίες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγράφηκαν πολλές κινήσεις: κινητοποιήσεις σωματείων, συναντήσεις, διαβουλεύσεις, εκστρατείες διαδικτυακές, πρωτοβουλίες μεμονωμένων καλλιτεχνών που εξελίχθηκαν σε ομαδικές και μαζικές πρωτοβουλίες, εκκλήσεις, καταγγελίες, κείμενα υπογραφών, κείμενα μαχητικά και θυμωμένα σε σελίδες, σε ομάδες, άρθρα, ποστ, βίντεο και δηλώσεις.

Ξεχωρίζουμε την ανακοίνωση του Ενιαίου Σύλλογου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και νήσων η οποία αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν λύσεις αλλά δεν τους ζητήθηκε ως τώρα!

Στην ανακοίνωση περιγράφονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να στηριχτεί η παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού: «να παραχθούν ντοκιμαντέρ, ταινίες και animation για τη χρήση τους σε μουσεία και στη δημόσια τηλεόραση, να παραχθούν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις για υπαίθριες εκδηλώσεις ή για ψηφιακή προβολή, συναυλίες που θα περιοδεύσουν σε γειτονιές, να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την τέχνη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να ανατεθεί σε εικαστικούς ο σχεδιασμός προϊόντων που θα αναζωογονήσουν τα πωλητήρια του ΤΑΠΑ, να σχεδιαστούν προγράμματα επιμόρφωσης καλλιτεχνών σε ψηφιακά περιβάλλοντα από αναγνωρισμένα Ωδεία και καλλιτεχνικές Σχολές, να δημιουργηθεί ξανά ένα γενναίο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης του βιβλίου, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς».

Μην υποτιμά η κυβέρνηση τους καλλιτέχνες. Η καλλιτεχνική διανόηση και οι εργάτες του πολιτισμού, αν συναντηθούν με τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, είναι πολύ επικίνδυνος αντίπαλος.

Ν.Φ.

Αναγνώστηκε 897 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.