20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ Νικ Σέρνικ: Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας

 

Μετάφραση-επίμετρο: Γιώργος Μαριάς – Αλέξανδρος Μινωτάκης

Σελ. 184, Σχήμα: 14 x 20,5

ISBN: 978-960-499-490-8

Τιμή: 12,90 € 1η έκδοση: Απρίλιος 2024

Η ώρα έχει πάει 17:00. Αποσυνδέεστε από την πλατφόρµα της δουλειάς, χαιρετώντας τους συναδέλφους, ελπίζοντας να µη σας θυµηθεί ο προϊστάµενος αργότερα και ζητάει να συνδεθείτε ξανά. Βάζετε να δείτε λίγο Netflix, ενώ σκέφτεστε πόσο κουρασµένοι είστε και πόσο βαριέστε να µαγειρέψετε. Παραγγέλνετε κάτι από µία εφαρµογή στο κινητό ενώ σκέφτεστε ποια λίστα να βάλετε να παίζει στο Spotify.

Οι πλατφόρµες είναι εδώ, στη δουλειά µας, στις ώρες ξεκούρασης, µας «βοηθάνε» να φάµε, να δούµε σειρές και να βρούµε ταξί αργά το βράδυ.

Τι είναι όµως οι πλατφόρµες; Πώς λειτουργούν; Σε τι στοχεύουν; Ο Nick Srnicek, σε ένα βιβλίο που θεωρείται ήδη κλασικό, µας εισάγει στον καπιταλισµό της πλατφόρµας. Ανιχνεύει τις ρίζες του στην κρίση της δεκαετίας του ’70 αλλά και στις αρχές της νέας χιλιετίας. Παρουσιάζει τα διαφορετικά είδη πλατφορµών, την ακόρεστη δίψα τους για δεδοµένα αλλά και τις επιδράσεις τους σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας.

Πάνω από όλα, σε αυτό το σύντοµο και πλούσιο βιβλίο, ο Srnicek απαντάει στο ερώτηµα γιατί ο σύγχρονος καπιταλισµός ερωτεύτηκε τις πλατφόρµες.

O Nick Srnicek (προφέρεται Σέρνικ ή Σέρνιτσκ κατά τον ίδιο) είναι Καναδός ακαδηµαϊκός, ο οποίος εισήλθε στο προσκήνιο της κριτικής θεωρίας όταν στα απόνερα του παγκόσµιου κύµατος κινητοποιήσεων του 2011 συνέγραψε µαζί µε τον Alex Williams το #acceleratemanifesto (µανιφέστο για µια θεωρία της επιτάχυνσης). Λίγο αργότερα, επέκτειναν τις σκέψεις του σύντοµου µανιφέστου στο βιβλίο Inventing the Future – Postcapitalism and a World Without Work, όπου καλούσαν την Αριστερά να οικειοποιηθεί τις αναπτυσσόµενες τεχνολογίες της εποχής µας προς όφελος ενός µέλλοντος χωρίς εργασία ως τη µόνη εναλλακτική απέναντι στο θετικό τεχνο-όραµα του νεοφιλελευθερισµού.

Η θέση αυτή έµεινε γνωστή ως αριστερός επιταχυντισµός και είχε ευρύτερη απήχηση τόσο στην κριτική ριζοσπαστική θεωρία όσο και σε προοδευτικούς κινηµατικούς κύκλους. Στη συνέχεια, συνέγραψε το παρόν βιβλίο (πρωτότυπος τίτλος Platform Capitalism) όπου αναλύονται οι πλατφόρµες ως καθοριστικό στοιχείο λειτουργίας του σύγχρονου καπιταλισµού και ως ηγεµονικό πρότυπο εντός του.

Το τελευταίο του έργο, µε τίτλο After Work, κυκλοφόρησε το 2023, το συνέγραψε από κοινού µε τη σύζυγό του, Helen Hester. Σε αυτό επανέρχονται στις θεµατικές των προηγούµενων βιβλίων του, επανεξετάζοντάς τες µέσα από µια φεµινιστική σκοπιά που εστιάζει στην οικιακή/αναπαραγωγική εργασία. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Μ. Βρετανία και εργάζεται στο King’s College.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ