13.5 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοτικά ανώτερες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, του Σταμάτη Κυριάκη

 

Μέχρι σήμερα είχε καθιερωθεί στα μέσα του χειμώνα να γίνονται οι παραδοσιακές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατηγορούσαν τους αγρότες ότι επιλέγουν το καταχείμωνο «που δεν έχουν δουλειά» για να κλείσουν τους δρόμους σε αυτούς που δουλεύουν. Όλοι θυμόμαστε τις αντιπαραθέσεις νταλικέρηδων και οδηγών με αγρότες στις εθνικές οδούς.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατηγορούσαν τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κατασυκοφάντηση συνδικαλιστών των αγροτών και η καταστολή έδιναν και έπαιρναν.

Φέτος τα πράματα άλλαξαν άρδην.

Πάνω από όλα αλλάζει η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ εις βάρος των αγροτών όλων των χωρών.

Άλλαξαν σε σχέση με τις οικονομικές πιέσεις στην ΕΕ εξαιτίας της σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Ουκρανία.

Άλλαξαν σε σχέση με τις καταστροφές στην Θεσσαλία και τις κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργούν μια νέα κατάσταση στην γεωργία .

Η νέα αυτή κατάσταση οδηγεί σε συνολικές και αποφασιστικές αντιδράσεις σε όλες της χώρες της ΕΕ και, για πρώτη φορά στην ιστορία του αγροτικού κινήματος, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο του, άτυπου μεν αλλά, συνολικού συντονισμού των αγροτών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Τα τρακτέρ πολιορκούν τις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ.

Τα γενικά αιτήματα πλέον είναι κοινά και συμπληρώνονται με αιτήματα που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας.

Για παράδειγμα: Η νέα ΚΑΠ πλήττει τους πάντες.

Επίσης, το κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ).

Η καταστροφή του Πηλίου και της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες καθώς και οι καταστροφές από τις πυρκαγιές δημιουργούν ένα επιπλέον πλέγμα τοπικών αιτημάτων.

Ένας αγρότης της Καρδίτσας που χάνει στις πλημύρες μηχανήματα αξίας εκατό χιλιάδων ευρώ, το σπίτι του και τα ζώα του και αδυνατεί πλέον να καλλιεργήσει το χωράφι του, παίρνει επιδότηση …10.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των πόλεων καταλαβαίνουν πλέον περισσότερο από ποτέ ότι αν δεν παραχθούν αγροτικά προϊόντα θα πληγούν και οι ίδιοι.

Εδώ εμπλέκεται και η άνευ προηγουμένου αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων διανομής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που μετατρέπουν τα σούπερ μάρκετ σε ζούγκλα άμεσης κλοπής του πενιχρού εισοδήματος των εργαζομένων μέσω των καθημερινών και αβάστακτων ανατιμήσεων.

Ένα κιλό μανταρίνια ξεκινάνε από τον παραγωγό προς 0,50 ευρώ το κιλό και σε μερικά χιλιόμετρα σκαρφαλώνουν στα 3 ευρώ!

Η ακαρπία της ελιάς ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει κατά περιόδους. Αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα είναι να ανεβαίνει η τιμή του λαδιού από μέρα σε μέρα σε ασύλληπτα ύψη σαν τα αποθέματα να εξαντλούνται σε ένα λεπτό.

Τα «μπλόκα της αγροτιάς» φέτος είναι αλλιώτικα!

Μαζικά αγρότες θέτουν στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους της ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και αυτό το διεκδικούν μαζί με τους συναδέλφους τους των υπολοίπων χωρών.

Η κυβέρνηση νοσταλγεί τα χρόνια εκείνα τα παλιά που κατηγορούσε τους αγρότες ως υποκινούμενους από τον Μπούτα.

Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ καταλαβαίνουν ότι, σιωπηλά προς το παρόν, οι αγρότες της Ευρώπης και της Ελλάδας έχουν την στήριξη των εργαζομένων των πόλεων και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.

Αυτό έκανε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη στο μπλόκο της Βόνιτσας να αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και να μιλάει σαν νομάρχης της ΕΕ που ..«σκοπεύει να μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών στις Βρυξέλες».

Οι φετινές κινητοποιήσεις είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για το εισόδημα των αγροτών αλλά για την διατροφή του πληθυσμού των μεγαλουπόλεων. Ο σημερινός άτυπος συντονισμός των Ευρωπαίων αγροτών πρέπει να βαθύνει και να μορφοποιηθεί οργανωτικά .

Αυτό αφορά άμεσα και την εργατική τάξη.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ