26.2 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «απρόσκλητος μουσαφίρης», του Σταμάτη Κυριάκη

 

Την Κυριακή 12 Μαΐου, του απίστου Θωμά, έγινε στην Αθήνα μια πρωτοφανής συγκέντρωση Αλβανών εργατών. Πλήθος Αλβανών με Αλβανικές σημαίες κατέκλυσαν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Αλβανική σημαία, κόκκινη με έναν μαύρο δικέφαλο αετό στο κέντρο, δεν είναι η σημαία του Ενβέρ Χότζα αλλά η πολεμική σημαία του …Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Αυτό όμως είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, εξ όσων γνωρίζω, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη εργατική συγκέντρωση Αλβανών στην Ελλάδα την οποία, μάλιστα, συγκάλεσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου στην Αλβανία.

Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε ψυχρά την επίσκεψη Έντι Ράμα στην Αθήνα παρόλο που αναγκάστηκε να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία του Αλβανού ηγέτη.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Έντι Ράμα: «Γιατί στην Ελλάδα;» και η απάντηση του ήταν: «Που αλλού να πάω;» Λογικό.

Στην Ελλάδα ζει και δουλεύει, από την δεκαετία του ’90, η μισή εργατική τάξη της Αλβανίας. Η άλλη μισή βρίσκεται στην Ιταλία, στην Γερμανία, στην Αγγλία και αλλού.

Χιλιάδες οικογένειες Αλβανών ήρθαν στην Ελλάδα την δεκαετία του ’90 ως εργάτες δεύτερης κατηγορίας (για να το πούμε κομψά). Η καπιταλιστική Ελλάδα τους αντιμετώπισε ως φτηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό.

Η εργατική τάξη με περιφρόνηση στα όρια του ρατσισμού. Ο Αλβανός εργάτης «μας έπαιρνε τις δουλειές» ήταν το πρόσχημα. Η αλήθεια ήταν ότι ο Αλβανός εργάτης έκανε όσες δουλειές δεν καταδεχόταν να κάνει ο έλληνας εργάτης.

Ακόμα και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της εργατικής τάξης και του προλεταριακού διεθνισμού τους είχαν στο περιθώριο. Το σύνθημα «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» συμπληρώθηκε με το «.εκτός από του Αλβανούς».

Ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος κόμματος της εργατικής τάξης, μάλιστα μου είχε πει το βαθυστόχαστο: «Οι Αλβανοί δουλεύουν εδώ και στέλνουν τα λεφτά στην Αλβανία για να χτιστεί ο καπιταλισμός». Για να του απαντήσω: «Γιατί, ρε λεβέντη, εσύ τα λεφτά που βγάζεις εδώ διατίθενται για την οικοδόμηση του κομμουνισμού;»

Έτσι, λοιπόν, οι Αλβανοί εργάτες στην Ελλάδα κατάφεραν να πάνε στην μία και μοναδική συγκέντρωση την οποία αντί να την διοργανώσει η ΓΣΕΕ η το ΠΑΜΕ την διοργάνωσε ο …Έντι Ράμα και μάλιστα με ένα από τα κεντρικά ζητήματα «την συνταξιοδότηση των Αλβανών εργατών στην Ελλάδα».

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι ο Έντι Ράμα δεν έχει καμία διαφορά με την Ελληνική κυβέρνηση. Παρά το σοσιαλιστικό προσωπείο του η πολιτική της Αλβανικής κυβέρνησης στοίχησε και θα στοιχίσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον στην εργατική τάξη της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα είναι πιστός υπηρέτης των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο πλέον κατάλληλος εκπρόσωπος του κεφαλαίου στην γείτονα με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο.

Ακολουθεί το δόγμα «Θα πουλήσουμε ακριβά την παρθενιά της Αλβανίας» και χαράζει μια πολιτική ξεπουλήματος της χώρας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του τουρισμού και της βιομηχανίας τροφίμων.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί δια του Φρέντυ Μπελέρη και την δήθεν καταπίεση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ψάχνει να βρει διαφορές σε δήθεν εθνικά θέματα.

Πίσω από την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται ο δικαιολογημένος φόβος του Ελληνικού κεφαλαίου για την ραγδαία καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αγροτική οικονομία και τουρισμός στην Αλβανία προκαλούν νευρικότητα στην Ελληνική κυβέρνηση.

Η λεγόμενη καταπίεση της Ελληνικής μειονότητας είναι παραμύθι για αφελείς αναγνώστες της πολιτικής. Η Αλβανία δεν βρίσκεται στην Μογγολία. Βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού την κατάσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αναγνωρισμένη διεθνώς είναι η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (δηλαδή τα 45 χωριά του Δήμου Δρόπολης) και ο Δήμος της Χιμάρας αλλά και η περιφέρεια της Κορυτσάς, είναι οι πιο νοικοκυρεμένες περιοχές της νότιας Αλβανίας.

Η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται στα σχολεία, η ορθόδοξη εκκλησία είναι νόμιμη και αναγνωρισμένη. Ακόμα και οι κρατικές πινακίδες στις περιοχές αυτές είναι στα Ελληνικά. Στις Εθνικές εορτές (25Μαρτίου , 28η Οκτωβρίου) παρελαύνουν τα σχολεία ενώπιων των Αλβανικών αρχών με Ελληνικές και Αλβανικές σημαίες. Που συμβαίνουν αυτά με τις μειονότητες στην Ελληνική Δημοκρατία;

Ας αφήσουν την κοροϊδία οι κυβερνώντες.

Η συνταξιοδότηση των Αλβανών εργατών στην Ελλάδα είναι υποχρέωση του Ελληνικού κράτους το οποίο έπρεπε (όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία) να υποχρεώνουν τον εργοδότη να έχει ασφαλισμένο κάθε εργάτη κάθε εθνικότητας και να του παρέχει ασφάλεια, συνταξιοδότηση και περίθαλψη.

Ο Έντι Ράμα θέλει την συνταξιοδότηση των Αλβανών εργατών όχι γιατί πονάει για τον Αλβανό εργάτη στην Ελλάδα άλλα γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια στρατιά ανασφάλιστων αύριο στην πατρίδα του.

Η εργατική τάξη της Ελλάδας είμαστε ταξικά αδέλφια με τους Αλβανούς εργάτες και η Αριστερά στην χώρα μας πρέπει να σηκώσει στη πράξη το πανό με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» χωρίς υποσημείωση.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ