30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμερικανικό δόλωμα στον Ερντογάν οι «θαλάσσιες ζώνες του Μητσοτάκη, του Σταμάτη Κυριάκη


Οι εκλογές στην Τουρκία στις  14 Μαΐου  του 2023  έχουν εξαιρετική σημασία για τις ΗΠΑ και την Δύση γενικότερα.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ξεκινήσει η παρέμβαση με σκοπό να στρέψουν οριστικά την Τουρκία  προς το μέρος τους.

Έτσι το  υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, όπως γράφει το πρακτορείο Anadolu.

Πρόκειται για ένα διπλωματικό σημάδι προς την Τουρκία με σκοπό να επηρεάσουν εκ δυσμών το εκλογικό σώμα με μια κίνηση καλής θέλησης χωρίς ιδιαίτερη σημασία που όμως σηματοδοτεί την διάθεση της Δύσης να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις της με την ατίθαση  αυτή χώρα.

Ένα σημάδι επίσης είναι η δήλωση Μητσοτάκη σε προεκλογική του συνέντευξη όπου  αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση των προβλημάτων είπε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια «ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώμονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι από την ημέρα της εκλογής του επιδίωξε να έχει µε την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιμετωπιστεί το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διμερών διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, «που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι φανερό ότι η Δύση παρεμβαίνει  στις εκλογές της Τουρκίας  με τρόπο προβλέψιμο.

Ακολούθησε δήλωση Κατρούγκαλου (του αντιπολιτευόμενου)  στο Twitter σύμφωνα με την οποία  «Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις “θαλάσσιες ζώνες“, όρος που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις “θαλάσσιες οικονομικές ζώνες“, δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα;»

Βέβαια ο Κατρούγκαλος  και ο ΣΥΡΙΖΑ  απολαμβάνουν της Δυτικής κατανόησης ένεκα της προεκλογικής περιόδου πόσο μάλλον που έχουν δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν για την ικανότητα τους να λένε και να ξελένε.

Οι εκλογές αυτήν την άνοιξη στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχουν τελείως διαφορετική σημασία για τις ΗΠΑ και την Δύση εν γένει.

Στην Ελλάδα δεν διακυβεύεται γι’ αυτούς σχεδόν τίποτα.

Όλα τα κόμματα που πρωταγωνιστούν συμφωνούν στα κεφαλαιώδη ζητήματα των σχέσεων  της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ορκίζονται γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία.

Δεν είναι ίδια. Έχουν διαφορές. Η σημαντικότερη είναι ότι απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια.

Η προεκλογική τιτανομαχία, ως εκ τούτου, γίνεται σχετικά με το ποιος έχει στα ψηφοδέλτια του τους χειρότερους βιαστές ή με το εάν συνεχίζει να καπνίζει ο …απολίτιστος Πολάκης.

Αντιθέτως στην Τουρκία διεξάγεται ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα σε δύο φράξιες του κεφαλαίου με πλήρη οικονομική και πολιτική συγκρότηση και με εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Από την έκβαση της εκλογικής μάχης θα κριθεί το εάν η Τουρκία θα διολισθήσει στο επόμενο διάστημα προς την Δύση ή προς τις διαμορφούμενες συμμαχίες της Ανατολής.  

Είναι προφανές ότι με την δήλωση Μητσοτάκη περί θαλασσίων ζωνών  καθώς με τον μίνι εκσυγχρονισμό των F-16 φαίνεται ότι εάν ο «άσωτος υιός» αποφασίσει έστω και οριακά να γυρίσει στο σπίτι τότε ο πατέρας δεν θα διστάσει να σφάξει τον μόσχο τον σιτευτό.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ