Πηγή Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
Κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα κατά των σεξιστικών διακρίσεων και της έμφυλης βίας.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας να μην κλείνουν τα μάτια στα περιστατικά που συμβαίνουν δίπλα τους.
Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι ημέρα αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας, την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, που σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ δεν έχουν κερδηθεί πλήρως σε καμία γωνιά του πλανήτη και χρειάζονται πολλές δεκαετίες διεκδικήσεων ακόμα για να επιτευχθούν.
Η ιστορική δίκη της Ζιζέλ Πελικό, την οποία νάρκωνε ο σύζυγός της και «προσκαλούσε» αγνώστους να την βιάζουν μαζί μ’ αυτόν επί δέκα χρόνια, σε μία χώρα όπως η Γαλλία με θεσμοθετημένη την ισότητα, εγείρει ερωτήματα για το πόσο βαθιά ριζωμένη αντίληψη είναι η βία κατά των γυναικών.
Η γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, που αποδεκατίζει αμάχους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, η γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τις επιθέσεις σε Λίβανο και Ιράν συντελείται χωρίς αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα γενικά και τη Δύση ειδικότερα.
Επίσης, ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη της συνεχίζεται για τρίτο χρόνο, χωρίς να αναληφθεί καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία από την Δύση και τον ΟΗΕ.
Τα κύματα προσφύγων αυξάνονται. Οι απαγωγές αμάχων, τα πολυάριθμα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών μέσα στη χώρα τους ή στα στρατόπεδα προσφύγων, όπου καταφεύγουν, είναι μερικές μόνο από τις «παράπλευρες απώλειες» των μαχών, η Φύση λεηλατείται και βιάζεται βάναυσα. Η γενικευμένη βία στην περιφέρεια της κοινωνίας οξύνει και τη βία στον πυρήνα της και αντίστροφα.
΄Εχοντας αυτά κατά νου, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, που απαρτίζεται από 40 γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες και φορείς, διαπιστώνει πως η κοινωνία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή λόγω γεγονότων, που προκαλούν φόβο, ανασφάλεια και απογοήτευση. Καθημερινά έρχονται στο φως πολλά σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας και βίας εναντίον των γυναικών, που συχνά καταλήγουν στη δολοφονία τους.
Φέτος έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ελήφθησαν 35.150 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, και, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 55.174 γυναίκες προσέφυγαν σε συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο φέτος.
Ορισμένες δικαστικές αποφάσεις αντιβαίνουν κατάφωρα το περί Δικαίου αίσθημα, μη εφαρμόζοντας τις διεθνείς συστάσεις και αδικώντας τα πιο αδύναμα μέρη των διαδίκων, όπως στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με την τελευταία τροποποίηση του οικογενειακού Δικαίου παρέχεται επικοινωνία και συνεπιμέλεια σε κακοποιητικούς γονείς. Οι δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας παραμένουν ανεπαρκείς και οι αρμόδιοι λειτουργοί απαρασκεύαστοι. Το ότι η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε μπροστά σε Αστυνομικό Τμήμα, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, δείχνει ότι η μη τέλεση καθήκοντος γίνεται δολοφονική συνενοχή.
Αποκαλυπτική της διγλωσσίας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η υποβάθμιση της ΓΓΙΦ/Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και η απαξίωσή της, ενώ και η ίδια αγνοεί την ανάγκη διαβούλευσης με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις για ένα εύρος θεμάτων, σύμφωνα και με σχετικές συστάσεις της GREVIO (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας).
Εμείς ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ λέμε ΟΧΙ στην ανοχή απέναντι στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ΟΧΙ στην συγκάλυψη των βιαστών, ΌΧΙ στην ατιμωρησία και στις συχνά ποινές-χάδια.
Ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την εισαγωγή μαθημάτων ισότητας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, την ενίσχυση των δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, την ένταξη του κριτηρίου των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλες τις πολιτικές και την κατάρτιση και ευαισθητοποίηση δημοσιογράφων και δημόσιων λειτουργών, που έρχονται αντιμέτωπες/οι με το φαινόμενο αυτό.
Ζητούμε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης με θεσμούς πραγματικής Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης, που προστατεύουν γυναίκες και παιδιά και δεν τα θυματοποιούν ξανά.
Διεκδικούμε να περάσει ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στον ποινικό κώδικα για να γίνει ορατή η δολοφονία γυναικών, επειδή είναι γυναίκες, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, για ένα άλμα πολιτισμικό και πολιτικό, ενάντια στην ακραία εκδήλωση της βίας κατά των γυναικών, που επιβιώνει στα χιλιάδες χρόνια της πατριαρχίας.
Σας καλούμε όλες και όλους την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 στις 5 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος να τιμήσουμε αυτήν την ημέρα με συναυλία, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ακολουθεί συγκέντρωση και πορεία με την συμμετοχή της Ανοιχτής Ορχήστρας. Στη συναυλία συμμετέχουν οι Αγγελική Τουμπανάκη, FEM RAP, Λεωνίδας Μαριδάκης και άλλοι καλλιτέχνες, που θα ανακοινωθούν.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ