Πυρομαχικά! Πυρομαχικά! Ω, Κύριε, ως εν ουρανώ και επί της γης, εσύ ο Θεός της αγάπης, του ελέους και της δικαιοσύνης, προμήθευσε μας με αρκετά πυρομαχικά για να καταστρέψουμε τον εχθρό μας. Αυτή είναι η προσευχή που αναδύεται καθημερινά προς τον Χριστιανικό παράδεισο. Σαν τα βοοειδή, που, πανικόβλητα απέναντι στην όψη της φωτιάς, ρίχνονται μες στις μεγάλες φλόγες, έτσι και όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν πέσει ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στις αδηφάγες φλόγες του μανιασμένου πολέμου και η Αμερική, ωθούμενη στο χείλος του γκρεμού από αδίστακτους πολιτικούς, στομφώδεις δημαγωγούς και στρατιωτικούς καρχαρίες, ετοιμάζεται για το ίδιο ολέθριο κατόρθωμα. Εν όψει αυτής της καταστροφής που πλησιάζει, επιβάλλεται σε κάθε άνδρα και γυναίκα, που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη απ’ την πολεμική παραφροσύνη, να υψώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας, να επιστήσουν την προσοχή των ανθρώπων στο έγκλημα και τον αποτροπιασμό που πρόκειται να διαπραχθεί εναντίον τους.
Από κείμενο της αναρχικής φεμινίστριας Έμμα Γκόλντμαν για τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε μια νέα εποχή που αναδύεται στην σκιά των πολεμικών συγκρούσεων, η έννοια του πολέμου πλέον δεν φαντάζει ως κάτι μακρινό και αδύνατο. Η ΕΕ του πολέμου προετοιμάζεται και ταυτόχρονα προετοιμάζει τους λαούς να ριχτούν σε μάχη για συμφέροντα ξένα προς τα δικά τους. Η προπαγάνδα που πλημυρίζει όλα τα μεγάλα, ευρωπαϊκά και ντόπια ΜΜΕ καθιστούν τον πόλεμο καθημερινότητα και «αναγκαία εξέλιξη». Να δεχτούν οι λαοί το αναπόφευκτο, δημιουργώντας μια εικόνα πολεμικής ετοιμότητας και στρατιωτικής υπεροχής που υποτίθεται ότι θα εγγυηθεί την «ασφάλεια» τους.
Ο ένας μετά τον άλλον, Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι, αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών της Ευρώπης μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο πολέμου μεγάλης κλίμακας. Πρόσφατες και ανατριχιαστικές είναι οι δηλώσεις του Γάλου Αρχηγού του στρατού ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «να θυσιάσουμε τα παιδιά μας» γιατί σε 3-4 χρόνια θα ξεκινήσει πόλεμος με την Ρωσία
Σάλος στη Γαλλία με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων: «Ετοιμαστείτε να χάσετε παιδιά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία»https://t.co/H9EM4pzbPK
— Hot Doc (@hotdoc_mag) November 20, 2025
Του Γερμανού Υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, περί «τελευταίου ειρηνικού καλοκαιριού» και των ηγετών της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών περί επίθεσης της Ρωσίας στο άμεσο μέλλον δημιουργούν μια κατασκευασμένη πολεμική ψύχωση που τέτοια δεν είχαμε ούτε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας είναι και η αναφορά του Νίκου Δένδια στο Athens Security Forum του 2025: «Το πρώτο προαπαιτούμενο είναι η αλλαγή κουλτούρας των ευρωπαϊκών κοινωνιών και η επιστροφή σε πνεύμα αυτοθυσίας που ο Ευρωπαίος θα έχει μέσα στη συνείδησή του, ότι μπορεί να χρειάζεται να θυσιαστεί για να υπερασπίσει τα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνει. Σήμερα η Ευρώπη δεν αντέχει να δει φέρετρα με σημαία πάνω, ούτε καν με την ευρωπαϊκή σημαία. Οι ΗΠΑ είναι εθισμένες σε αυτό το θέαμα».
ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ δήλωση από Δένδια.
Μας ζητά να θυσιαστούμε σε πολέμους για την υπεράσπιση της Ε.Ε. (από ποιον? Ποιος την απειλεί αλήθεια?)
Να πεθαίνουμε και να το κάνουμε και με χαρά.Μίλησε για «την αλλαγή κουλτούρας των ευρωπαϊκών κοινωνιών» και την «επιστροφή σε ένα πνεύμα… pic.twitter.com/l5j45KJEnR
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) November 16, 2025
Ο Νίκος Δένδιας με τις δηλώσεις του επιδιώκει να εξοικειώσει τον λαό στην ιδέα ότι ο πόλεμος είναι κάτι αναγκαίο και μάλιστα, ότι η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι μονόδρομος κανονικοποιώντας την φρίκη του πολέμου στην καθημερινότητα του. Ο Δένδιας με την τοποθέτηση του αυτή θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πόλεμοι, αλλά η απροθυμία των κοινωνιών να πληρώσουν το κόστος τους. Δηλαδή, δεν πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι, πρέπει να σταματήσει ο λαός να τους απορρίπτει.
Όμως το πιο ανησυχητικό στις δηλώσεις του Δένδια είναι η αναφορά του σε ενδεχόμενη «ευρωπαϊκή επέμβαση στην Ουκρανία» και στην ανάγκη «να βάλουμε τον εαυτό μας σε τάξη» ώστε να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό. Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Μα φυσικά μεγαλύτερους εξοπλισμούς, μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και μια κοινωνία προετοιμασμένη ψυχολογικά για να στέλνει τα παιδιά της να πεθάνουν για έναν ιμπεριαλιστικό «ευρωπαϊκό στρατό» τώρα στην Ουκρανία και αύριο στην Αφρική, την Ασία κ.λπ.
Βέβαια από την πείρα τους οι λαοί γνωρίζουν ότι τέτοιες εκκλήσεις δεν είναι καινούργιες. Αυτοί που ζητούν την αυτοθυσία δεν είναι φυσικά αυτοί που θα πάνε στην πρώτη γραμμή να γίνουν κρέας για τα κανόνια.Τα παιδιά των κυβερνητικών ελίτ δεν πολεμάνε συνήθως όπως βλέπουμε και στο πόλεμο στην Ουκρανία . Οι λαοί πολεμούν και θάβουν τα παιδιά τους. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό και ηθικό κενό στις δηλώσεις Δένδια. Μιλά για θυσία, αλλά δεν μιλά για ποιους και για τι.
Οι γελοίοι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν φτάνουν μόνο τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται με το ReArm Europe και τοReadiness 2030. Για να ανάψουν το φυτίλι του πολέμου πρέπει ο λαός να αποδεχτεί ότι ο πόλεμος είναι κάτι αναπόφευκτο. Τα γεράκια της πολεμοκάπηλης ΕΕ, με την σύμφωνη γνώμη της ολιγαρχίας, θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να αιματοκυλίσουν τους λαούς για το ξεπέρασμα των αδιέξοδων τους. Προετοιμάζουν το έδαφος για τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας ζητώντας τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων για να δεχτούν την προοπτική του πολέμου ως κάτι αναπόφευκτο, αλλά και την ιδέα του θανάτου ως φυσικό επακόλουθο.
Σε αυτές τις συνθήκες οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, κομουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς απαιτείται να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός πλατιού φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα νέα σφαγεία των λαών…

