Τεύχος 153-154, Ιούλιος-Δεκέμβριος 2021
Στο νέο διπλό τεύχος #153-154 των Σύγχρονων Θεμάτων, με εξώφυλλο που φιλοτέχνησε η Τέτη Καμούτση, στη στήλη «Έπεα Πτερόεντα», ο Χρίστος Κανελλόπουλος γράφει για την προεδρία Μπάιντεν, ο Βαγγέλης Κουμαριανός για το νέο ασφαλιστικό και η Αθηνά Πεγκλίδου για τις γυναικοκτονίες στην πανδημία.
Στον Φάκελο «Η τέχνη στον γύψο: Η λογοκρισία στη δικτατορία των συνταγματαρχών», που επιμελείται η Πηνελόπη Πετσίνη, ο Γιάννης Γκλαβίνας ανατρέχει στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών για να εξετάσει την προληπτική λογοκρισία στο τραγούδι κατά τη δικτατορία, η Ελένη Κούκη φωτίζει τις πολλαπλές, αν και αφανείς, όψεις της λογοκρισίας των εικαστικών, η Ηρώ Κατσιώτη και η Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη συνομιλούν γύρω από τη λογοκρισία στο θέατρο με σκοπό να συμβάλουν στη σχετική ιστοριογραφική έρευνα, ο Σπύρος Κακουριώτης εστιάζει στο Άσμα για το σκιάχτρο της Λουσιτανίας του Πέτερ Βάις ως περίπτωση που αναδεικνύει τόσο τα όρια της λογοκρισίας κατά την περίοδο της ελεγχόμενης «φιλελευθεροποίησης» της χούντας όσο και τους τρόπους παράκαμψης του λογοκριτικού μηχανισμού, και η Μαρία Χάλκου συγκρίνει διεξοδικά το κατατεθειμένο στην επιτροπή λογοκρισίας (1973) σενάριο του Θιάσου του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την ίδια την ταινία αλλά και με το σενάριο που δημοσιεύτηκε το 1975.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Κατερίνα Λαμπρινού προτείνει μια αναλυτική επισκόπηση των δημόσιων πολιτικών της χούντας, ο Βαγγέλης Λιότζης πραγματεύεται την ανοιχτή συζήτηση για τον «ανάστροφο σεξισμό», η Μαρία Καβάλα γράφει για την ιστορία, τη μνήμη και την ιστοριογραφία των Ούγγρων Εβραίων, ο Λάζαρος Τεντόμας αναδεικνύει όψεις της ιστορίας της αναπηρίας στην Ελλάδα της ύστερης Μεταπολίτευσης, ο Γιώργος Φαράκλας παρουσιάζει τη συμβολή της Ιόλης Πατέλλη στη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ φυσικών επιστημών και πολιτικής, και η Βίκυ Ιακώβου διαβάζει το θέμα του φόβου στον Λεβιάθαν του Χομπς ανατρέχοντας στην Τέχνη ρητορική του Αριστοτέλη. Τέλος, ο Βασίλης Κάλφας παρουσιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα «Αριστοτελιστές», που σκοπεύει στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση του συνόλου των αριστοτελικών κειμένων.
Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Δημήτρης Στεμπίλης γράφει για το βιβλίο του Νίκου Αλιβιζάτου Δύο βήματα μπρος και ένα πίσω: 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες, η Ζωή Ρωπαΐτου για το βιβλίο της Ορσαλίας-Ελένης Κασσαβέτη Λευτέρης Ξανθόπουλος: Από τα Τουρκοβούνια στο Beloiannisz. Τέσσερις δοκιμές, η Έφη Κάννερ για το βιβλίο του Νίκου Χριστοφή Από τον κεμαλισμό στον ριζοσπαστιμό: Το τουρκικό φοιτητικό κίνημα, 1923-1980 και η Ρίκα Μπενβενίστε για το βιβλίο της Ποθητής Χαντζαρούλα, Child Survivors of the Holocaust in Greece. Memory, Testimony and Subjectivity.
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.
Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
http://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας: