26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίγα λόγια για τους Χούθι

 

Μια  συνέντευξη για τους Χούθι από το περιοδικό Jacobin, 1ο  Μέρος

Μεταφράζει και αποδίδει η Αντωνία Πάνου

Οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται  για αυτούς.

Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί αναλαμβάνουν αυτές τις ενέργειες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή γενοκτονία, ακόμη και όταν αυτή προκαλεί στρατιωτικά αντίποινα των ΗΠΑ; Τι συμβαίνει γενικά στην Υεμένη;

Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και άλλα, ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Ντεβίρ (Daniel Denvir) πήρε συνέντευξη από την επί μακρόν μελετήτρια της Υεμένης Ελέν Λάκνερ  (Helen Lackner) η οποία και  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jacobin .

Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε εδώ τα κύρια σημεία της συνέντευξης αυτής.

Οι κύριες αναφορές του Δυτικού Τύπου παρουσιάζουν τους Χούθι ως απλούς πληρεξούσιους του Ιράν. Οι επιθέσεις τους σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και που σχετίζονται με Ισραηλινά συμφέροντα παρουσιάζονται κατά το πλείστον είτε ως υποκινούμενα και για το συμφέρον του Ιράν,  είτε ως μέσο για την ενίσχυση -εκ μέρους των Χούτι- μιας εσωτερικής τάξης αυταρχισμού στη χώρα τους. Η πλευρά των Χούθι, βέβαια, λένε ότι κινούνται από την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και ότι οι επιθέσεις τους αποσκοπούν στο να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία του στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ‘Ελεν Λάκνερ η ιδεολογία των Χούθι είναι πολύ περιορισμένη και πολύ απλή, η κύρια εξωτερική πολιτική τους είναι η υποστήριξη της Παλαιστίνης και η αντι-ισραηλινή και αντι-αμερικανική στάση. Οι ενέργειές τους υποστήριξης της Γάζας  ταιριάζουν απόλυτα με τις δικές τους πεποιθήσεις και ιδεολογίες.

Η υποστήριξη των Παλαιστινίων -κατά την Λάκενρ είναι το πρώτο και  θεμελιώδες στοιχείο της ιδεολογίας τους. Ενώ το  δεύτερο στοιχείο, αυτό της φήμης  που τους ανάγει σε πληρεξουσίους του Ιράν –και υπονοεί ότι οι Χούθι, όπως και  όλοι οι άλλοι που κατηγορούνται επίσης ως πληρεξούσιοι του Ιράν, δεν έχουν δική τους δράση και δικές τους ιδέες- είναι μια απίστευτα αλαζονική και συγκαταβατική θέση.

Οι Χούτι συγκεντρώνουν πολλή συμπάθεια και προσοχή σε ολόκληρο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στη φιλοπαλαιστινιακή αριστερά παντού, επειδή «οι απλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι το κίνημα των Χούτι είναι το μόνο που αναλαμβάνει δράση κατά του Ισραήλ».

Προφανώς, οι Χούθι δεν έχουν σταματήσει ή έστω επιβραδύνει τη γενοκτονία του Ισραήλ, αλλά έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην παγκόσμια ναυτιλία, τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που και  προκάλεσε αυτή την πρόσφατη σειρά στρατιωτικών αντιδράσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Και οι Χούτι τα έχουν κάνει όλα αυτά στο πλαίσιο μιας συντριπτικά βουβής αντίδρασης του  Αραβικού Σύνδεσμου, όπου συμπεριλαμβάνονται και χώρες  όπως η Αίγυπτος που έχουν πληγεί άμεσα, οικονομικά.

Ο μερικός αποκλεισμός των Χούθι, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά είναι σημαντικός

Κατ΄αρχήν οικονομικά όχι τόσο ενάντια στο Ισραήλ αν και έχει μειώσει τη ναυσιπλοΐα προς το Ελάντ και προφανώς αποθαρρύνει έναν αριθμό πλοίων από το να πηγαίνουν σε ισραηλινά λιμάνια, αλλά λόγω του σημαντικού αντίκτυπου  σε όλη την περιοχή, και πέρα από αυτό, σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια ήδη ορισμένα πλοία εκτρέπονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Υπάρχουν  φήμες ότι αυτό έγινε κάτω από πιέσεις των ΗΠΑ.  Πολλά  εξακολουθούν να περνούν.

Αλλά οι Χούθι ήταν εξαιρετικά  σαφείς. Έχουν πει πολύ ξεκάθαρα ότι τα πλοία στα οποία αντιδρούν ή τα οποία θα στοχοποιήσουν είναι τα πλοία που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ. Δεν στοχεύουν άλλα. Έχουν επίσης ανακοινώσει ρητά ότι, οποιοδήποτε άλλο πλοίο, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να απαντήσει στις κλήσεις των  Χούθι και να διαβεβαιώσει  ότι δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ. Τότε δεν θα του επιτεθούν.

Όσα πλοία χτυπήθηκαν ή απειλήθηκαν που δεν είχαν ισραηλινές διασυνδέσεις θα πρέπει να εξεταστούν από κοντά οι ιδιαίτερες συνθήκες της εμπλοκής τους.  Είναι όμως σαφώς γνωστό ότι όταν οι Χούθι απειλούν κάτι, το εννοούν. Και την ίδια στιγμή, όταν οι Χούθι γενικά κάνουν συμφωνίες, τείνουν να μην τις εννοούν. Έτσι, πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν όταν έχεις να κάνεις με τους Χούθι.

Ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι το ποιοι τους στηρίζουν τόσο μέσα όσο και έξω από την Υεμένη. Σίγουρα εντός της Υεμένης – εντός της περιοχής που ελέγχουν οι Χούθι, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας – δεν είναι δημοφιλείς. Αντίθετα  είναι σημαντικά αντιπαθείς, επειδή η διακυβέρνησή τους δεν είναι αυτό που θα λέγαμε δημοκρατική ή φιλική ή δεν δείχνει κανένα σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πληθυσμός της Υεμένης, μαζί με τον πληθυσμό στις περισσότερες αραβικές χώρες και σε πολλές άλλες, είναι φιλοπαλαιστινιακός. Και ως εκ τούτου, αυτό που κάνουν  οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξήσει πάρα πολύ τη δημοτικότητά τους στην περιοχή που κυβερνούν.

Σύμφωνα πάλι με την Έλεν Λάκνερ: «Σε όλη την υπόλοιπη Υεμένη, για παράδειγμα  στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σαναά υπέρ της Παλαιστίνης, συγκεντρώθηκε  απίστευτα μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Χούθι ήταν το νούμερο ένα θέμα στα τοπικά δελτία ειδήσεων. Βασικά το 95% (60 με 65 εκατομμύρια ) του πληθυσμού αυτής της χώρας, οι οποίοι, πριν από ένα μήνα  και πιθανότατα λιγότερο , δεν είχαν ιδέα ποιοι ήταν οι Χούθι, μιλούν για αυτούς σαν να είναι σπουδαίοι ή τρομεροί άνθρωποι. Στις  διαδηλώσεις  υπέρ της Παλαιστίνης, οι άνθρωποι πάλι τους επαινούν «.Αυτό που κάνουν σε σχέση με την Ερυθρά Θάλασσα και την Παλαιστίνη είναι σίγουρα καλό πράγμα, αλλά οι υπόλοιπες δραστηριότητές τους δεν είναι σε καμία περίπτωση πράγματα που θα έπρεπε να υποστηρίζει οποιοσδήποτε στην Αριστερά.»

Οι πρόσφατες επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε στόχους των Χούθι έγιναν στο όνομα της διασφάλισης της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου. Όλα αυτά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να προμηθεύουν δυναμικά τη γενοκτονία του Ισραήλ, χωρίς καμία απολύτως κόκκινη γραμμή. Οι Χούθι, εν τω μεταξύ, φαίνεται να απολαμβάνουν πραγματικά αυτή την αμερικανική παρέμβαση. Οι αμερικανικές επιθέσεις προκάλεσαν μόνο πιο προκλητικές δηλώσεις από τους ηγέτες των Χούτι και περισσότερες επιθέσεις σε διερχόμενα πλοία. Υπήρξε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως πρόσφατα, μετά από έναν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, με πλήθος κόσμου στην πρωτεύουσα να φωνάζει: «Δεν μας νοιάζει, δεν μας νοιάζει, κάντε έναν μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο».

Η απόφαση των ΗΠΑ να πλήξουν τις επιθέσεις των Χούθι δεν απορρέουν μάλλον, από την πίστη τους  (των ΗΠΑ) ότι αυτές οι αεροπορικές επιδρομές θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της παύσης των επιθέσεων . Πρόκειται περισσότερο για μια δονκιχωτική προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών -ως παγκόσμιου ηγεμόνα- να αποδείξουν ότι οι Χούθι δεν μπορούν να προβούν σε αυτές τις ενέργειες ατιμώρητοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν δύο μήνες για να αναλάβουν δράση μετά την πρώτη επίθεση των Χούθι. Γιατί δεν έκαναν τίποτα νωρίτερα;  Η ίδρυση της επιχείρησης Prosperity Guardian ήταν μια φάρσα, διότι δεν έκανε τίποτα πέρα από αυτό που έκανε η προηγούμενη, η Combined Task Force 153, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και που δεν έκανε τίποτα και αυτή. Θέλω να πω, αν κοιτάξετε τις δηλώσεις των ΗΠΑ, οι τρέχουσες επιθέσεις δηλώνονται ρητά ότι δεν συνδέονται με την Prosperity Guardian. Τα κυριότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο Prosperity Guardian.

 Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση εναντίον των Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα . Η αποστολή Ασπίδες εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα. Συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας μια φρεγάτα και οι ‘Ελληνες έχουν τη διοίκηση της Επιχείρησης.

Καταρρίφθηκαν 5 drones

Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη πλέον ορολογία της για τις επιχειρήσεις του είδους.

Τι απαντούν οι Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επανέλαβαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μόνο μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και πως η κατάσταση θα επανεξεταστεί μόνο αν τερματιστεί η πολιορκία του παλαιστινιακού θυλάκου και επιτραπεί η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Γαζαίους.

 

Η καθυστέρηση των ΗΠΑ

Ο λόγος που οι Αμερικανοί καθυστέρησαν, φαίνεται ότι  είναι παρόμοιος με τους λόγους για τους οποίους οι Σαουδάραβες αντιδρούν με τόση μετριοπάθεια στις ενέργειες των Χούθι, είναι ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Σαουδάραβες ήλπιζαν να επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία για την Υεμένη. Και υπήρχαν φήμες ότι θα συνέβαινε τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος έτους. Προφανώς, δεν τα κατάφεραν. Η κατάσταση έχει πλέον επιδεινωθεί.

Είναι πολύ σαφές ότι οι Χούθι σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσουν, εκτός αν δεν έχουν άλλη επιλογή. Και αν κοιτάξει κανείς την ιστορία των αμερικανικών επεμβάσεων στην περιοχή ή ακόμη και πέραν της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες, οδηγείται στο να αναρωτηθεί σοβαρά με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν αυτό που κάνουν. Το Αφγανιστάν είναι η πιο προφανής και εντυπωσιακή περίπτωση είκοσι ετών επέμβασης, δολοφονίας ανθρώπων, βομβαρδισμών, και εκπαίδευσης Αφγανών σε στρατιωτικές υποθέσεις και παροχής όπλων. Και είναι αυτά τα όπλα που οι Ταλιμπάν τους σημάδευαν τον Αύγουστο του 2021, όταν [οι Ηνωμένες Πολιτείες] τελικά έφυγαν.

Και έτσι έχουμε ένα ιστορικό που δείχνει ότι αυτές οι επεμβάσεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που δηλώνεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η επίθεση στους Χούθι θα είναι διαφορετική Αλλά όταν εξετάζει κανείς  τους Χούθι και βλέπει το ότι είναι χαρούμενοι για τον πόλεμο και την επέκταση του πολέμου καταλαβαίνει το γιατί.   Το θεμελιώδες σύνθημα των Χούθι έχει τρία αρνητικά στοιχεία, τα οποία είναι: θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ και κατάρα στους Εβραίους. Έτσι, το να τους επιτεθούν οι Αμερικανοί είναι μια άκρως επιθυμητή ιδεολογική κατάσταση για αυτούς.

Τους βοηθάει να κρατηθούν ενωμένοι και να διατηρήσουν την υποστήριξη, ή να κερδίσουν περισσότερη υποστήριξη, από τον πληθυσμό της Υεμένης. Οι Υεμενίτες είναι εξαιρετικά φιλοπαλαιστινιακοί και επίσης δεν τους αρέσει να δέχονται επιθέσεις ή εισβολές από οποιουσδήποτε ξένους οποιασδήποτε περιγραφής. Οι Χούθι κράτησαν τον λαό ενωμένο υπό τον έλεγχό τους τα τελευταία εννέα χρόνια σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στην επίθεση της Σαουδικής Αραβίας,: δηλαδή, οι ξένοι μας επιτίθενται, και πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Λίγα λόγια για τη γενεαλογία και την ιστορία των Χούθι

Οι Χούθι αναφέρονται εναλλακτικά  ως φυλετική ομάδα, θρησκευτική αίρεση και πολιτικό κίνημα. Ποιοι είναι και ποια είναι η ιδεολογία τους; Και τι είδους κυβέρνηση έχουν εφαρμόσει στις περιοχές που ελέγχουν;

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ